Vienas tokių veikėjų, Muhamedu iš Sirijos prisistatęs vyras, kelis metus gyvenęs Maskvoje, todėl puikiai kalbantis rusiškai.

Jis ne vieną dieną įeidavo į Lietuvą, o tada žingsniuodavo palei sieną su Baltarusiją, lydimas ir stebimas šios šalies pasieniečių. Naktimis pastarieji jį kažkur išsiveždavo, o dieną vėl parveždavo tęsti žygio.

Vėliau šį veikėją Šalčininkų pasieniečiai pamatė per Baltarusijos televiziją, čia jis skundėsi, esą lietuviai su juo blogai elgiasi, skriaudžia bei naudoja jėgą.

„Pradžioje mes nesupratome, kad čia provokatorius. Jis įžengia metrą į Lietuvą ir eina palei sienos liniją. Jei mūsų pareigūnai prieina, jis atsitraukia į Baltarusiją. Naktį jį baltarusiai išveža, pamaitina, – pasakojo Ž. Vaikasas. – Turėjau įtarimų, kad jis dar ir būdavo apdorojamas kažkuo, ar narkotikais, ar vaistais, bet buvo toks aktyvus.“

Užkardos vadas po kelių dienų nusprendė pats nueiti ir pats pasikalbėti su šiuo keistu migrantu, nuolat figūruojančiu baltarusiškoje propagandoje. Šis susidūrimas užfiksuotas vaizdo įraše.

G. Žagunio užkarda

„Klausiu jo, ar reikia greitosios, jis sako, ne, aš dar ir pašokinėti galiu, aš gerai jaučiuosi. Kiek būsi čia? Kiek norėsiu, tiek būsiu, gal mirsiu, gal nenumirsiu“, – pokalbį su migrantu prisiminė Gintaro Žagunio užkardos vadas Žydrūnas Vaikasas. Plačiau skaitykite čia.

„Aš čia jau esu penkias dienas. Iš kur? – Aš gyvenu Rusijoje. Atvykau su autobusu, paskui su taksi atvažiavau iki čia“, – lietuvių pasieniečiams ramiai pasakojo provokatorius.

Jis teigė gyvenantis Maskvoje, iš kur autobusu atvyko į Minską.

„Nei čia, nei ten neįleidžia. Gyvenu Rusijoje nuo 2013 metų, viza galiojo du mėnesius ir likau gyventi ten be dokumentų“, – pasienyje tarp Baltarusijos ir Lietuvos stovintis provokatorius, prisistatantis siru, komentavo VSAT pareigūnams.

„Kai neturiu kuo užsiimti, vaikštau iš vienos pusės į kitą. Nebijokite, nebandysiu patekti vidun“, – sakė jis.

G. Žagunio užkarda

Į klausimą, koks jo tikslas, provokatorius atsakė, kad jų turi daug.

„Galiu dešimt dienų (vaikščioti pasienyje). Jei yra valgyti ir gerti – ir mėnesį, du, tris. Po to galite šaudyti arba jie tegul šauna, arba aš mirsiu. Niekur nebenoriu. Jei grįšiu į Baltarusiją, manęs irgi nepriims. Jūs irgi nenorite priimti, kol kas variantų nesugalvojau“, – aiškino provokatorius.

Jis tvirtino bijantis eiti į Lietuvą, nes čia neva jį gali nužudyti, tačiau pasieniečių paragintas kreiptis, jei prireiks pagalbos, provokatorius paprašė sausų drabužių ir telefono.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)