Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas tikina, kad stebima, jog regionuose jau dabar sumažėjo teikiamų paslaugų.

„Matome, kad kai kuriose vietose paslaugos tampa vis labiau neprieinamos, ypač regionuose, dėl to, kad mažėja šeimos gydytojų, nėra gydytojų konsultantų ambulatorinėse grandyse, jie atvyksta ten po 2–3 valandas arba kartą per savaitę, daugelis žmonių turi vykti į didelius miestus“, – „Delfi TV“ laidoje „Iš esmės“ pasakojo A. Matulas.

Anot jo, Europos Komisija sveikatos sistemos pertvarkai siūlo apie 800 mln. eurų, todėl naudojamasi šia proga.

„Bandome sukurti sistemą, kad sveikatos paslaugos būtų ir efektyvesnės, ir labiau prieinamos, ir įkainis didėtų – galima būtų mokėti didesnius atlyginimus medikams. Be abejo norime ir „išbiurokratinti“ sistemą, nes šiandien yra labai daug perteklinių reikalavimų – kad ir tie patys kompensuojamieji vaistai, kurių tvarką KT pripažino negaliojančia“, – kalbėjo Seimo narys.

Tačiau Panevėžio Palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės vadovė Violeta Grigienė abejoja planuojamos reformos nauda.

„Manyčiau, kad koncentruojant paslaugas į tris tretinius kompetencijų centrus, Kauną, Vilnių, Klaipėdą, į penkis regionus, suskirstytus buvusių apskričių lygmeniu, dvi respublikines ligonines – Šiaulių ir Panevėžio – tikrai paslaugų prieinamumas rajonų, ypač atokių, gyventojams nepagerės, o tik pablogės. Kokybė taip pat vargiai pagerės, nes pacientų skaičius, susibūręs į tą įvardytą skaičių stacionarinių įstaigų, tiktai pablogins prieinamumą. Ir dabar ten pacientų srautai [dideli] ir prieinamumas pakankamai ribotas. Abejoju, kad bus išplėstos tos ligoninės“, – sakė ji.

V. Grigienei rūpestį kelia ir tai, ar bus operatyviai suteikiama greitoji pagalba, rasta pakankamai specialistų planuojamoms komandoms.

„Pristatomame centralizuotos greitosios medicinos pagalbos tinkle atsiras tik trys papildomi ekipažai. Kaip jie sugebės užtikrinti tą operatyvų pristatymą per valandą iš Žemaitijos, Aukštaitijos atokaus regiono iki Vilniaus ir Kauno? Tai yra didelė problema.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)