Užimtumo tarnyboje ketvirtadienį tylu – darbo pasiūlymų užklysta ieškoti vos vienas, kitas bedarbis. Tačiau pirmadienį vaizdas gali iš esmės pasikeisti, taip sako darbdavių konfederacijos vadovas.

„Tiesiai į ekraną aš galiu tai sakyti, tai yra tikra“, – LNK sakė Danas Arlauskas.

Anot D. Arlausko valstybei nusprendus nebekompensuoti profilaktinių testų, netrukus į Užimtumo tarnybas gali pasipilti nauja banga bedarbių. Darbdaviai sako, kad jei žmogus nesutinka mokėti už testus iš savo kišenės ir išeina iš darbo, tada nėra prasmės mokėti ir bedarbio pašalpų.

„Skiepai yra blogai, o testai turi būti iš valstybės arba darbdavio pinigus. Tai reiškia, kad jis dirbti nenori. Jeigu jis nenori dirbti, kokia jam prasmė eiti į Užimtumo tarnybą?“ – klausimą LNK kėlė D. Arlauskas.

Darbuotojų atstovus tokie pasiūlymai gąsdina.

„Visiška nesąmonė. Darbdavių vaizduotei jau turbūt nėra ribų. Ir pasikėsinti į draudimą už kurį darbuotojai moka, tai visiškas būtų absurdas. Net įžūlumas“, – teigė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė.

Tai, ką darbdaviai siūlo Lietuvoje, jau kurį laiką taikoma už Atlanto.

JAV darbuotojai, kurie nepaiso įmonės vakcinavimo taisyklių ir išeina iš darbo, netenka ir teisės gauti bedarbio pašalpas.

Tiesa, CBS News rašo, kad dalis valstijų šios tvarkos jau nori atsisakyti. JAV pavyzdys neįkvepia ir Lietuvos seimūnų.

„Šis siūlymas ne tai, kad šiuo metu priešina dalį visuomenės su Vyriausybe, bet dabar jau priešina darbuotojus su darbdaviais. Ir šita kova mano galva yra visiškai netinkamu laiku, netinkamoje vietoje“, – LNK sakė Seimo narys, Demokratų frakcijos atstovas Linas Kukuraitis.

Socdemas Algirdas Sysas stebėjosi, kad tokie pasiūlymai iš viso teikiami.

„Čia tokia mintis, kad jei darbuotojas blogas, tai dar galima kažką iš jo atimti. Tai gal dar gyvenamą plotą atimti sugalvos, arba vaikus? Negalima teikti tokių pasiūlymų“, – emocingai kalbėjo A. Sysas.

Darbdaviai su pasiūlymu žada keliauti iki Vyriausybės. Tik klausimas, ar ten ras užtarimą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė irgi kategoriška dėl nedarbo išmokų naikinimo.

M. Navickienė sako, kad pritartų nebent nemokėti ligos išmokų.

„Ligos išmokoje mes jau turime tam tikrą sąlygiškumą. O nedarbo draudimas yra mokamas todėl, kad yra mokomos įmokos. Todėl galvoju, kad galbūt racionalesnis ar labiau svarstytinas pasiūlymas būtų kalbėti apie ligos išmokas, o ne apie nedarbo draudimą“, – sakė ministrė.

Seimo Socialinių reikalų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė LNK kalbėjo, jog jei žmogus atsisako skiepytis, koronavirusu užsikrečia ir sunkiai suserga ir negali dirbti „tam laikotarpiui, kai jis turi laikiną nedarbingumą, galėtų būti nemokama“.

Kol kas dėl ligos išmokų valdžia labiau rodo entuziazmą nei ketina imtis konkrečių veiksmų.

M. Navickienė sako, jog siūlys kolegoms tai tik tada, kai bus pateiktas darbdavių pasiūlymas.

„Kai turėsime šį pasiūlymą, tada visi pasiūlymai yra svarstomi, svarstysime ir šį“, – teigė ministrė.

Kol Lietuva nesutaria, kaip elgtis su nenorinčiais testuotis, Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen ragina pagalvoti apie privalomą vakcinaciją nuo koronaviruso.