Seimo nariams grįžo privilegijos. Nuo šiol valdybos sprendimu parlamentarai ir vėl galės nuomotis automobilius už mokesčių mokėtojų pinigus. Nuomai Seimo narys iš parlamentinių lėšų galės skirti iki 630 eurų per mėnesį. Tiesa, automobilis turės būti netaršus. Tokią privilegiją dar 2016 metais valstiečiai atšaukė, 2019 metais buvo kilusios diskusijos dėl grąžinimo, tačiau greitai nurimo.

„Parlamentinių išlaidų suma fiksuota ir ji nekintanti. Tai ji tikrai nedidėjanti, o ši galimybė yra kaip papildomas punktas meniu“, – interviu laidai „Delfi diena“ sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Saulius Skvernelis sakė, kad jam asmeniškai tas klausimas neaktualus.

„Dabar tu turi galimybę pasirinkti ir šiandien, kaip važiuosi, kaip judėsi, ar visuomeniniu transportu, ar taksi pasiimsi, ar pasiimsi automobilį iš Seimo garažo užsakysi, ar naudosi savo automobilį“, – sakė S. Skvernelis.

Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narė Agnė Širinskienė buvo skeptiška.

„Tai na toks grįžimas į bebro laikus, sakyčiau“, – sakė ji.

Anksčiau nevengė gudrauti

Pasak valstietės, tokios privilegijos buvo atsisakyta dėl parlamentarų gudravimo. Tąkart seimūnai galėdavo automobilį išsipirkti už tas pačias parlamentines lėšas, o baigusis kadencijai už menkas sumas tuos pačius automobilius įsigydavo. Širinskienė bando skaičiuoti ir kiek galėtų atsieiti automobilio nuoma iš asmeninių lėšų ir sako nesuprantanti, kodėl kai kuriems parlamentarams neužtektų atlyginimo.

„Kodėl Seimo nariui turėtų būti valstybės lėšomis įgyjamas automobilis, kada ir taip yra padengiamas kuras, padengiama amortizacija iš esmės, tai yra visas remontas, visi draudimai, juos ir anksčiau ir dabar gali pasidengti“, – kalbėjo A. Širinskienė.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas teigė pats niekada nesinuomavęs automobilio.

„Bet dabar pasižiūrėkime, mokesčių mokėtojams yra geriau, kai aš savo automobilį eksploatuoju, remontuoju, draudžiu už mokesčių mokėtojų pinigus. Tai galbūt racionalu yra leisti išsinuomoti, nemokant jokių pridėtinių išlaidų ir mokesčių mokėtojams tai gali būti net ir pigiau“, – sakė E. Gentvilas.

Sako kainuos mažiau

Gentvilas sako didžiąją dalį parlamentinių lėšų išleidžiantis asmeninio automobilio eksploatacijai ir aptarnavimui. Jo skaičiavimais, per metus vien asmeninis automobilis atsieina apie 5-6 tūkstančius.

„Iš mano patirties, visos paslaugos, kažkada čia mes turėjom valytojus Seime, pakeitėm į paslaugą pirkti. Viskas tas brangiau kainuoja. Aš nemačiau paslaugos, kuri jau čia panaikinus, nuomojant bus pigiau. Nemačiau tokios. Tai labai norėčiau pamatyti tuos skaičiavimus, kaip gi suskaičiavo, kad nuoma yra pigiau“, – sakė socialdemokratų frakcijos narys Algirdas Sysas.

Sysas sako: nors išperkamosios nuomos atsisakyta, galimybių gudrauti Seimo nariai tikrai ras.

„Lietuviai labai išradingi. Tai niekas nedraudžia kito asmens vardu išpirkti automobilį, susitarus. Jeigu tu ilgalaikę nuomą imi, tai yra dviejų asmenų susitarimo klausimas“, – kalbėjo A. Sysas.

Skvernelis nežino, kokios čia galėtų būti problemos.

„Tiesiog viskas yra dokumentuojama, ne taip, kad imk raktelius ir važiuok. Yra sutartis sudaromos ir tas automobilis perduodamas iš vienų rankų į kitas ir atgal pasibaigus sutarčiai grąžinamas. Pildomas perdavimo-priėmimo aktas ar kažkas panašaus, net nežinau“, – kalbėjo jis.

TS-LKD frakcijos seniūnė sakė, kad tai jau kiekvieno sąžinės reikalas, ar žaidžia pagal taisykles.

„Man atrodo, kad na, jeigu matytųsi kažkokio piktnaudžiavimo apraiškų ar galimybių, ar spragų, tai tą tada reikės peržiūrėti“, – sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Šiuo metu parlamentinei veiklai skirtas lėšas Seimo nariai gali naudoti suvenyrams, knygoms, gėlėms, biuro technikai, ryšių priemonėms ir jų išlaidoms padengti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)