Dumbliauskas: valstiečiams labai rimtai bijoti reikėtų

Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas, politologas Vytautas Dumbliauskas sujudimą regione dėl prisijungimo prie S. Skvernelio buriamos politinės jėgos aiškino reitingais.

„Partijos negali uždrausti savo nariams keisti partijas. Tai daryti nėra kažkokia nuodėmė, bent politikų akimis. O rinkėjai irgi pamiršta greitai, niekas ten nesižymi, kas kokioje partijoje būna“, – Delfi kalbėjo politologas V. Dumbliauskas.

Pašnekovas teigė, jog politikai žiūri, kur „jiems geriau“.

„O žiūrint į S. Skvernelio reitingus, jie viską parodo. Juk jie kol kas neblogi. Ir jo reitingas, jei jie nekris... Jei tik pradės kristi, pasibaigs ir ėjimas (pas jį, aut. p.). Visur yra išskaičiavimas“, – sakė MRU atstovas.

V. Dumbliauskas svarstė, kad ne tik geras reitingas politikus verčia jungtis prie S. Skvernelio, bet ir jo būdo savybės, politinė biografija.

„Manau, kad daug kas prisimena, kaip jis buvo vidaus reikalų ministru, kuris nebijojo Dalios Grybauskaitės. (…) Jis turi tokią gerą istoriją paskui jį einantį, kaip apie narsų veikėją“ – svarstė politologas.

„Panašu, kad S. Skvernelis yra rimta figūra. Jeigu ne Vilija Blinkevičiūtė, gal S. Skvernelis kairėje elektorato pusėje būtų vienas ryškiausių pasirinkimų“, – kalbėjo MRU politologas V. Dumbliauskas.

Delfi pašnekovas V. Dumbliauskas teigė, jog S. Skvernelio naujos buriamos jėgos turėtų baimintis buvę jo kolegos iš LVŽS.

Vytautas Dumbliauskas

„Valstiečiams labai rimtai bijoti reikėtų. Nes S. Skvernelis išsivedė dalį frakcijos, manau, kad ir dalį narių. O dabar Ramūnas Karbauskis dabar eina į tokią keistą dešinę ir gali nepatraukti tų kairiųjų rinkėjų, dabar jis toks kovotojas su liberalizmu“, – teigė politologas.

V. Dumbliauskas kalbėjo, jog LVŽS 2016 metais į rinkimus ėjo „kaip dešinioji partija“.

„Bet kai pamatė, kad už juos balsavo kairysis elektoratas, jie nukairėjo. (…) Valstiečiai dabar gali ieškoti kažkokios nišos, bet tada jie tikrai atiduos savo buvusius rinkėjus iš 2016 metų rinkimų arba socdemams, arba S. Skverneliui. O LSDP neturėtų labai nukentėti, nes mano galva V. Blinkevičiūtė ryškesnė už S. Skvernelį“, – savo įžvalgomis dalijosi V. Dumbliauskas.

Politologas priminė ir neigiamus S. Skvernelio karjeros epizodus – pralaimėtus prezidento rinkimus, nesuvaldytą antrąją koronaviruso bangą 2020 metų vėlyvą rudenį.

„S. Skvernelis turi tokį šleifą darbų, kurie nelabai puošia, o V. Blinkevičiūtė neturi. Tai manau, kad šviesesnė ateitis – LSDP“, – Delfi sakė V. Dumbliauskas.

Bielinis: įvaizdžių kare resursai pereina į Skvernelio pusę

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologas profesorius Lauras Bielinis taip pat teigė, kad rizika, po pasirodžiusios informacijos apie gausinamą S. Skvernelio bendražygių būrį, iškilo ne vienai partijai.

„Natūralu, kad tokie pareiškimai gali sujaukti ir sujaukia tokių partijų kaip valstiečių-žaliųjų, socialdemokratų arba Regionų partijos gretas, nes daugelis žmonių tose politinėse partijose dėl įvairių priežasčių gali ieškoti prieglobsčio naujoje S. Skvernelio partijoje, tikėdamiesi gero starto ir pergalės Savivaldos rinkimuose, o po to – gal ir Seimo“, – Delfi komentavo L. Bielinis.

Jis Lazdijų merės A. Miškinienės galimą pasitraukimą iš „valstiečių“ ir D. Jasaičio pasitraukimą iš LSDP įvardijo kaip skaudžius atvejus.

„Stiprūs politikai partiją ne tik remia, ne tik padeda partijai savo veiksmais bei sprendimais, bet ir jų įvaizdis tiesiog yra partijos įvaizdžio sudėtinė dalimi. Tokie politikai kaip Miškinienė, kaip Jasaitis – iš tikrųjų tai pasitrauktų ne tik žmogus, ne tik politikas, bet ir įvaizdis, kas yra labai svarbu visoms partijoms, nes prieš rinkimus įvaizdžių karas išties sustiprėja ir dabar mes matome, kad tie resursai pereina į Skvernelio pusę“, – sakė L. Bielinis.

Politologas atkreipė dėmesį, kad nors ir socialdemokratų reitingas šiuo metu yra aukštas, tačiau, pasak jo, nėra labai tvarus – rinkėjai juos šiuo metu linkę palaikyti tik todėl, kad kitos dvi didelės partijos: LVŽS ir konservatoriai tarpusavyje kariauja.

Lauras Bielinis

„Socialdemokratai iš to gauna tokią naudą – į juos žiūri kaip į ramesnius, bet kada atsiranda aktyvi politinė jėga, kuri neįsivėlusi į tas diskusijas ir kuri demonstruoja aktyvumą bei energiją, tada visi, kurie siekia, nori arba tikisi kažkokio rezultato artimiausiu metu, jie Skvernelio partijoje mato būtent tą viltį, lūkestį, kurio jie siekia. Ši partija, demonstruodama aktyvumą ir energiją, pritrauks tikrai daug politikų“, – komentavo VDU profesorius.

L. Bielinis taip pat sutiko su kai kurių merų išsakyta mintimi, kad juos vilioja ir buvusio premjero rodytas dėmesys regionams tuo metu, kai jis dar vadovavo Vyriausybei.

„Tai turi savo pliusų – jo aktyvumas ir bandymas pažinti regionus, bendrauti su regionų atstovais davė savo rezultatą. Visi dabar regionų vadovai mato, kad ateina į politiką tas žmogus, kuris regionams nėra svetimas, kuris pažįsta juos, todėl jis tikrai gali pritraukti eilę žmonių iš ten“, – sakė politologas.

Nauja politinė jėga glemžiasi regionus: pavojus iškyla ne vienai partijai

Portalo žiniomis, regionuose kuriasi būsimų partijos skyrių branduoliai.

Kaip Delfi jau skelbė, svarstančių prisijungti prie S. Skvernelio partijos merų yra ne vienas. Pirmiausia buvo paskelbta apie Neringos mero Dariaus Jasaičio sprendimą palikti socialdemokratus, kuriems priklausė nuo 2013 metų.

Kartu su juo prie S. Skvernelio buriamos partijos ketina jungtis ir didžioji dalis Neringos LSDP skyriaus narių.

D. Jasaitis Delfi paaiškino, kad paskutiniu metu sulaukdavo ir stebėdavosi Neringos savivaldybei nepriimtinų partijos bičiulių pasiūlymais.

„Tai buvo ir verslinės žvejybos uždraudimo klausimai, kurie buvo labai inicijuojami mūsų kai kurių partiečių. Buvo aiškus ženklas, kad mūsų visiškai nesupranta – nei gyvenimo būdo, nei nieko panašaus, tai tiesiog neįdomu“, – vieną iš pavyzdžių pateikė Neringos meras D. Jasaitis, patikinęs, kad apsisprendimas nebuvo lengvas.

Darius Jasaitis

LSDP pirmininkės pavaduotojas Mindaugas Sinkevičius Delfi sakė, kad Neringos LSDP skyriuje lieka apie 15 žmonių, tačiau neslėpė, kad D. Jasaičio sprendimas partijos vadovybei buvo netikėtas ir kolegą buvo bandoma perkalbėti.

„Dėl situacijos apgailestaujame, ji mums nemaloni ir netikėta šiuo laikotarpiu, nes, tiesą sakant, sunku rasti tam paaiškinimą, ypač žiūrint į mūsų partinius reitingus ir kokią mes turime atmosferą, klimatą partijoje, bet nepaliksime savieigai – nėra taip, kad Neringos partiniame skyriuje pradėsime nuo švaraus balto lapo“, – sakė M. Sinkevičius.

LSDP, kaip patvirtino jis, sieks pastiprinti smarkiai sumažėjusį Neringos skyrių ir dalyvaus 2023 m. Savivaldos rinkimuose.

Jungiasi ir daugiau merų: „vykdoma agresyvi ekspansija“

M. Sinkevičius Delfi teigė negirdėjęs, kad daugiau LSDP kolegų regionuose svarstytų palikti partiją.

„Mūsų partinė struktūra ir vadovė labai aktyvi, darome regioninius pasitarimus ir nebuvo jokių indikacijų. Dariaus apsisprendimas mums buvo labai netikėtas. Neturime indikacijų, kad kažkur bus to sekėjų“, – sakė M. Sinkevičius.

Visgi jis patvirtino girdintis daug kalbų apie tai, kad S. Skvernelis aktyviai buria savo naują partiją.

„Vykdoma, vadinkime, agresyvi ekspansija ir viliojimas ne tik socialdemokratų, bet ir kitų“, – sakė M. Sinkevičius.

„Ekspansija vykdoma visais frontais ir bandoma ar skyrius, ar žymesnius politikus pervilioti pas save“, – pridūrė jis.

Mindaugas Sinkevičius

Prie ekspremjero buriamos partijos prisijungti nusprendė ir „Laivės ir teisingumo“ partijos narys, Šilutės meras Vytautas Laurinaitis.

„Taip, tikrai eisime į S. Skvernelio naują kuriamą partiją. (…) Nežinau, kiek tiksliai iš Šilutės skyriaus, bet manau, kad dauguma tikrai įsijungs į šią naują partiją“, – Delfi patvirtino V. Laurinaitis.

Jis teigė, kad pagrindinis tokio apsisprendimo motyvas – praėjusios kadencijos S. Skvernelio vadovaujamos Vyriausybės dėmesys regionams.

Delfi žiniomis, prie šios partijos gali prisijungti ir vienas ryškiausių LVŽS veidų savivaldoje – Lazdijų merė Ausma Miškinienė. Ji pati kol kas to nekomentuoja ir apie sprendimus žada pranešti po skyriaus posėdžio, kuris vyks ketvirtadienį vakare.

„Skyriaus susitikimas yra šiandien, 18 val., po jo būtų galima komentuoti apie priimtus sprendimus. Kol kas negaliu nei patvirtinti, nei paneigti (apie planus palikti valstiečius-žaliuosius)“, – sakė A. Miškinienė.

Druskininkų meras Ričardas Malinauskas BNS taip pat patvirtino, kad S. Skvernelis kvietė jį ir kurorto valdžioje dirbančius politinius bendražygius į partiją.

„Kalbam, bendraujam, bet sprendimų kol kas nepriimta. Nėra kur skubėti“, – sakė meras.

Buriasi ir savivaldybių tarybų nariai

Visgi, kaip jau buvo skelbta, kai kuriuose kituose regionuose padėtis yra aiškesnė. Pasvalio Taryboje artimoje ateityje jau ketinama steigti Demokratų frakciją. Šios Tarybos narė Jūratė Jovaišienė 2019 metais išėjo iš LVŽS, o dabar yra viena iš Demokratų partijos steigėjų.

„Gruodžio mėnesį pateiksime pareiškimą merui ir Tarybai, kad steigiame Demokratų frakciją. Šiuo metu Pasvalio rajone turime apie penkiasdešimt steigėjų, norinčių jungtis prie naujosios partijos. Iš buvusių „valstiečių“ – apie dvidešimt žmonių. (…)

Dar ateina iš Regionų partijos dalis žmonių. Ten buvo susikūrę du skyriai, ir niekaip neišėjo jų sulipdyti. Ten žmonės savo principus turi, savo požiūrį, ir, kiek suprantu, nesutapo vertybės. Džiaugiamės, kad jie jungiasi. Ir nepartinių žmonių ateina. Iki suvažiavimo dar, manau, gal ir visą šimtą turėsime“, – sakė J. Jovaišienė.

Anykščių rajono Tarybos narys, buvęs LVŽS skyriaus pavaduotojas Dominykas Tutkus taip pat patvirtino, kad ir jo rajone po truputį kuriasi Demokratų skyrius.

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis ELTAI teigė nesureikšminąs to, kad dalis partiečių svarsto apie galimybę pereiti į kuriamą naują partiją. Jis džiaugėsi, kad partijoje, anot jo, vyksta išsigryninimas – lieka tie asmenys, kurių vertybės atitinka ir LVŽS poziciją.

„Šie žmonės siekia valdžios vardan valdžios. Mes tokie nesame. Jeigu pas mus atsiras žmonių, kurie prisijungs prie Sauliaus kuriamos partijos, tai tokiu atveju tai yra žmonės, kuriems valdžia yra tikslas savaime. Nes jeigu kalbėtume apie vertybes, mes labai gerai suprantame, kad ne vertybės šiuos žmones vienija“, – Eltai teigė R. Karbauskis.

Buvęs socialdemokratas, Demokratų frakcijai priklausantis Seimo narys Domas Griškevičius tikino, kad naujoji partija tikrai steigiasi ne tik buvusių „valstiečių“ pagrindu, o štai Šiauliuose jau turi apie 110 būsimų partijos narių.

Portalo žiniomis, svarstančių prisijungti prie S. Skvernelio partijos merų bei savivaldybių tarybų narių yra ir daugiau.

2016 metais nepartinis S. Skvernelis su „valstiečiais“ dalyvavo Seimo rinkimuose ir partijai juos laimėjus iki 2020 metų gruodžio ėjo premjero pareigas. Pernai į parlamentą jis taip pat kandidatavo su LVŽS.

Rugsėjo pradžioje politikas pranešė apie pasitraukimą iš LVŽS frakcijos ir paskelbė apie naujos frakcijos steigimą. Kartu su ekspremjeru iš „valstiečių“ frakcijos pasitraukė dar 9 nariai, o prie naujosios frakcijos prisijungė trys Mišrioje Seimo narių grupėje dirbę parlamentarai. Kiek vėliau Demokratų frakciją papildė Lietuvos regionų frakcijai priklausęs ir šios partijos vicepirmininku buvęs parlamentaras Zigmantas Balčytis.

Pasak S. Skvernelio, jo steigiama partija bus centro kairės politinė jėga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)