Demokratų partija savo steigiamąjį suvažiavimą planuoja daryti sausį. Yra svarstomi įvairūs jos pavadinimo variantai. Registrų centre yra rezervuoti pavadinimai: „Vardan Lietuvos“, Demokratai „Vardan Lietuvos“, Demokratų partija Vardan Lietuvos, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“, Lietuvos demokratai „Vardan Lietuvos“, Partija „Vardan Lietuvos“.

„Delfi“ žiniomis partijos narių skaičius artėja prie tūkstančio. Regionuose kuriasi būsimų partijos skyrių branduoliai.

„Delfi“ žiniomis, prie šios partijos gali prisijungti ir vienas ryškiausių Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos veidų savivaldoje Lazdijų merė Ausma Miškinienė. Ji pati kol kas to nekomentuoja, ir apie sprendimus žada pranešti po skyriaus posėdžio, kuris vyks ketvirtadienį vakare.

„Skyriaus susitikimas yra šiandien, 18 val., po jo būtų galima komentuoti apie priimtus sprendimus. Kol kas negaliu nei patvirtinti, nei paneigti (apie planus palikti valstiečius-žaliuosius)“, – sakė A. Miškinienė.

Pasvalyje – ketinimai steigti Demokratų frakciją Taryboje

Tačiau kai kuriuose kituose regionuose padėtis yra aiškesnė. Tarkime Pasvalio Taryboje artimoje ateityje jau ketinama steigti Demokratų frakciją. Šios Tarybos narė Jūratė Jovaišienė 2019 metais išėjo iš Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos (LVŽS) . Dabar ji yra viena iš Demokratų partijos steigėjų.

„Gruodžio mėnesį pateiksime pareiškimą merui ir Tarybai, kad steigiame Demokratų frakciją. Šiuo metu Pasvalio rajone turime apie penkiasdešimt steigėjų, norinčių jungtis prie naujosios partijos. Iš buvusių „valstiečių“ – apie dvidešimt žmonių. (…)

Dar ateina iš Regionų partijos dalis žmonių. Ten buvo susikūrę du skyriai, ir niekaip neišėjo jų sulipdyti. Ten žmonės savo principus turi, savo požiūrį, ir, kiek suprantu, nesutapo vertybės. Džiaugiamės, kad jie jungiasi. Ir nepartinių žmonių ateina. Iki suvažiavimo dar, manau, gal ir visą šimtą turėsime“, – sakė J. Jovaišienė.

Politikė nesutinka, jeigu kažkas sako, kad juos išviliojo iš „valstiečių“.

„Dar nebuvo nei frakcijos, nei partijos, kai Tomą Tomiliną išmetė, kadangi esame daug dirbę kartu, ir esame bendražygiai, tai pakalbėjau su savo kolegomis ir pasakiau, kad, „jeigu T. Tomilinas steigs partiją, tai aš ateisiu pas jį į partiją“. Kiti tada sako: „mes irgi“. Gavosi taip, kad rugpjūtį aš paskambinau T. Tomilinui ir sakiau: „Tomai, jeigu steigiate partiją, tai mes, aktyvas, ateiname pas jumis į partiją“. Ir visas tas reikalas užsivedė“, – pasakojo J. Jovaišienė.

Pašnekovė pasakojo dvylika metų priklausiusi LVŽS.

„Pas mus skyrius buvo nemažas, bet didžiosios daugumos (…) nesu net mačius, net nežinau, kaip atrodo. Žmonės kažkada labai senais laikais parašė prašymus, ir jie visiškai neaktyvūs, nedalyvaujantys veikloje. O dabar (…) visas aktyvas išeina.

Nežinau, kas bus su „valstiečių“ skyriumi. Manau, dalis žmonių neišeis. Aišku, tai jų reikalas, nei vieno per prievartą nekviečiame. (…) Linkime, kad jie gyvuotų ir dalyvautų veikloje. Tikrai neturime tikslo sužlugdyti“, – sakė J. Jovaišienė.

Tuo tarpu naują politinį darinį kuriantys žmonės neslepia ambicijų sudalyvauti savivaldos rinkimuose.

„Mes galvojame sudalyvauti. Mūsų tikslas yra suvienyti rajono politiškai aktyvius žmones ir visuomenininkus. Yra daug prisiskaidę visokių smulkučių partijų. Yra tikslas pakviesti žmones, juos apvienyti, ir siekti neblogų rezultatų savivaldos rinkimuose.

Turėsime metus užaugti. Startuojame su nebloga pozicija, su Tarybos nariais, startuosime su frakcija“, – kalbėjo J. Jovaišienė.

Anykščiuose formuojasi skyrius

Anykščių rajono Tarybos narys, buvęs LVŽS skyriaus pavaduotojas Dominykas Tutkus pasakojo, kad ir jo rajone po truputį kuriasi Demokratų skyrius.

„Situacija yra tokia, kad buvome „valstiečiai“. Dabar nebesame „valstiečiai“. Ir, tiesą sakant, aš net ir su tokia laime galiu tai pasakyti. Dabar aš esu vienas iš Demokratų partijos steigėjų. Po truputį kuriame Anykščių skyrių. Esu toks ne vienas. Mūsų yra jau visa komanda, yra prijaučiančių žmonių. Vieni yra partiniai, kiti – nepartiniai, bet yra bendraminčių ratas, kuris kartu dirba“, – sakė D. Tutkus.

Tikslių skaičių, kiek kuriamame skyriuje jau yra narių, pašnekovas neįvardino, tačiau paminėjo, kad jų „jau tikrai yra nebe vienetai“.

„Faktas, kad jų yra, ir jų aktyvių jau turbūt yra daugiau negu pas „valstiečius“. (…) Pagal oficialius skaičius Anykščių „valstiečių“ skyrius turėjo septyniasdešimt asmenų. Aš kaip pirmininko pavaduotojas dalies jų net nebuvau matęs. (…) Dabar, kiek ten liko žmonių, o kiek atsiskyrė, aš to sąrašo nematau, ir negaliu pasakyti“, – sakė D. Tutkus.

Be buvusių „valstiečių“, pasak pašnekovo, prie besikuriančio skyriaus dar jungiasi „nepriklausomų žmonių, kurie dvejojo, į kurią pusę pasislinkti“.

„Turime ir tokių, kurie besiburiančioje partijoje jau mato, kad „čia galėtų būti mano pasirinkimas“, – sakė D. Tutkus.

Anykščių politikas sakė, kad šiuo metu svarbiausia yra partijos steigimas, tačiau neneigė, kad ambicijų rinkimuose jie turi.

„Pradžioje yra turbūt žingsniai svarbiausia, o, kai jau dvi kojos pilnai stovės ant žemės, tai faktas, kad ambicijų mes turime, ir turime stiprių“, – sakė D. Tutkus.

Šiauliuose – daugiau kaip šimtas žmonių

Buvęs socialdemokratas, Demokratų frakcijai priklausantis Seimo narys Domas Griškevičius tikino, kad naujoji partija tikrai steigiasi ne tik buvusių „valstiečių“ pagrindu.

„Kaip ir savo pranešime sakėme, kad mes niekur neskubame, turime pakankamai laiko, tiesiog norime tikrai kviesti visus žmones, kurie pritaria mūsų deklaruotoms politinėms kryptims, kurios yra parašytos demokratuose. Yra laisva forma, kur gali norintis žmogus prisijungti ir apie tai mus informuoti.

Tai, pavyzdžiui, mes Šiauliuose šiandien irgi jau turime apie 110 narių. Ir vien per sistemą atėjo apie 35 žmonės, tarp jų yra ir tokių, kurie savo laiku priklausė partijoms, pavyzdžiui, socialdemokratų ar kitoms. Bet lygiai taip pat ateina žmonių, kurie nepriklausė jokiai partijai. Spektras yra labai įvairus, ir dar labai daug kas priklauso nuo konkrečios teritorijos – miesto ar rajono, kur yra susiklosčiusi vienokia ar kitokia politinė padėtis“, – sakė D. Griškevičius.

Pasak politiko, yra teritorijų, kur tarp steigėjų dominuoja buvę „valstiečiai“, tačiau yra ir tokių, kur dominuoja buvę socialdemokratai.

„Arba yra tokių, kur dominuoja žmonės, kurie yra labai įvairūs. Pavyzdžiui, Vilniuje labai daug žmonių atsiliepė, kurie nepriklausė visai jokioms partijoms“, – teigė D. Griškevičius.

Pašnekovui atrodo natūralu, kad tarp prie besijungiančių prie demokratų yra daugiau kairiųjų pažiūrų politikų.

„Kadangi esame centro kairės politinė jėga, tai tos pamatinės idėjos ir atitinka tų žmonių mąstymą, tai, akivaizdu, kad tie žmonės, kurie buvo vienoje ar kitoje centro kairės politinėje partijoje, tai jie kur kas noriau jungiasi prie demokratų negu buvę konservatoriai“, – sakė D. Griškevičius.

Politikas teigė, kad partija steigiasi visoje Lietuvoje, tik besikuriančių skyrių dydžiai skiriasi.

„Kaip politinė jėga, turinti rimtų ketinimų, rimta komanda ne šiaip kuriasi tik tam, kad kurtųsi, natūralu, kad dalyvaus rinkimuose. Tikėsimės ir kažkokio rezultato pirmuose rinkimuose“, – sakė D. Griškevičius.

Šilutėje – laukimo nuotaikos

Buvęs „valstietis“, Šilutės rajono savivaldybės administracijos direktorius Virgilijus Pozingis sakė, kad šiuo metu visas jų „skyrius yra niekur“.

„Laukiame, kol kursis nauja partija. (…) Mūsų skyrius irgi manome, kad reikia eiti (...) į naują partiją. Darysime susirinkimą. Esame apsitarę su žmonėmis. Dalis jų tai palaiko, ir, manau, kad dauguma palaikys. Apsitarsime su Seimo nariais, kurie kuria tą partiją, ir artimiausiu metu priimsime sprendimą“, – sakė V. Pozingis.

Pasak Šilutės politiko, „valstiečių“ skyriuje buvo apie 200 žmonių.

„Dalis apsispręs, ar eis, ar neis, ar tęs politinę veiklą. Pakalbėsime su žmonėmis, ir bus matyti, kokį sprendimą priims žmonės. Pas mus prievartos nėra“, – sakė V. Pozingis.

Kad eis į naująją partiją patvirtino ir Šilutės meras Vytautas Laurinaitis.

„Taip, tikrai eisime į S. Skvernelio naują kuriamą partiją. (…) Nežinau kiek tiksliai iš Šilutės skyriaus, bet manau, kad dauguma tikrai įsijungs į šią naują partiją“, – Delfi patvirtino V. Laurinaitis.

Vilniuje – irgi rimtos ambicijos

Parlamentaras Lukas Savickas dėstė, kad Vilniuje, o taip pat ir kitur, prie kuriamos partijos daugiausiai jungiasi žmonės, kurie anksčiau nėra dalyvavę politikoje.

„Norisi paneigti, kad tai yra iš kažkokių politinių jėgų yra formuojami skyriai. Ypač, kas susiję su Vilniaus skyriumi, bet manau, kad lygiai taip pat ir su didžiąja dalimi kitų skyrių, tie žmonės, kurie jungiasi, didžioji dalis, bent jau iš to, kiek man teko pačiam matyti, yra tie žmonės, kurie nėra dalyvavę politikoje. Jie akcentuoja tiesiog tam tikrą ryšį ir bendrą matymą, kurį mes iškomunikavome, kai paskelbėme apie idėją kurti naują politinę jėgą, ir tai labai smarkiai motyvuoja. Matyti, kad tai yra žmonės, kurie nedalyvavo politinėje veikloje, kurie nori įsitraukti, kurie mato savo asmeninę motyvaciją, ir atliepia tas priežastis, kodėl reikėtų Lietuvoje sukurti tokią politinę jėgą“, – sakė L. Savickas.

Tačiau jis pripažino, kad yra tokių žmonių, kurie anksčiau dalyvavo kitose politinėse veiklose.

„Tai yra neišvengiama, ir, matant tai, kad frakcija susiformavo didesne dalimi iš LVŽS frakcijos narių, taip pat ir, kalbant apie asmenis, kurie Vilniuje yra atėję iš kitų politinių jėgų, tikrai turime ir LVŽS buvusius narius, taip pat turime vieną kitą asmenį, kuris lyg tai yra dalyvavęs socialdemokratų partijos veiklose. Bet ryškiausia tendencija, kad tai yra asmenys, kurie anksčiau nėra dalyvavę politikoje“, – teigė L. Savickas.

Pasak politiko, stipriai motyvuoja ir labai platus visuomenės grupių atspindėjimas.

„Mes turime aktyviai besiregistruojančius žmones tiek didmiesčiuose, tiek mažiausiuose Lietuvos miesteliuose. Turime nuo jaunų iki vyresnio amžiaus asmenų su didele patirtimi. Turime asmenų, kurie yra dalyvavę viešajame sektoriuje arba politine prasme, arba viešojo sektoriaus prasme. Turime asmenų, kurie turi savo verslus ir niekada nėra dalyvavę viešajame valdyme“, – sakė L. Savickas.

Būsima partija planuoja solidžiai sudalyvauti savivaldos rinkimuose ir Vilniuje.

„Aš net neabejočiau. Mano akimis gausiai registruojasi ir daug idėjų Vilniuje besiregistruojantys asmenys neša ne tik nacionalinei politikai, bet ir konkrečiai miesto politikos lygmeniu. (…) Besiformuojantis skyrius turės priimti sprendimą (dėl dalyvavimo mero rinkimuose), bet, manau, kad, dalyvaujant savivaldos rinkimuose, būtų logiška ir kandidatą ir Vilniaus miesto mero rinkimuose“, – sakė L. Savickas.

Kviečia LVŽS žmones keisti vadovybę

Parlamentaras T. Tomilinas kviečia LVŽS žmones keisti vadovybę.

„Mūsų žinia Lietuvai labai paprasta – konfliktų atmosferoje, kurią skatino keli žmonės LVŽS, apleidžiami valstybės, visuomenės interesai, o mes norime rodyti visuomenę telkiančią lyderystę. Mūsų nuomonių skirtumai yra kuriamos partijos stiprybę. Turime atsikratyti praeities reliktų, kada visi vienodai masto ir klauso vado. Džiaugiuosi, kad žmonės išgirdo mūsų kvietimą, nes tikriausiai jie jaučiasi nereikalingi nei savo partijoje nei valstybėje, kenčia nuo didelės įtampos dėl nesibaigiančių krizių, perteklinių suvaržymų, teisingumo stokos, skurdo, nerimo dėl ateities.

Šiandien aš kviečiu LVŽS narius keisti vadovybę, o jei kas nors mato prasmę dalyvauti Demokratų sąjungos veikloje, tai džiaugiamės kiekvienu žmogumi. Bet linkime LVŽS partijai tik gero ir gerų naujų vadovų, kurie ras bendrą kalbą ir su mumis ir su savo nariais“, – teigė T. Tomilinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (139)