Pirmasis apie tai pranešė naujienų portalas 15min.lt. Šį faktą Delfi patvirtino ir pats Neringos meras D. Jasaitis.

Delfi žiniomis, svarstančių prisijungti prie S. Skvernelio partijos merų gali būti ir daugiau.

Neringos meras apie sprendimą palikti LSDP: buvome aukojami

Neringos meras D. Jasaitis Delfi paaiškino, kodėl palieka LSDP, kuriai priklausė nuo 2013 metų. Politikas kalbėjo, jog paskutiniu metu sulaukdavo ir stebėdavosi Neringos savivaldybei nepriimtinų partijos bičiulių pasiūlymais.

„Tai buvo ir verslinės žvejybos uždraudimo klausimai, kurie buvo labai inicijuojami mūsų kai kurių partiečių. Buvo aiškus ženklas, kad mūsų visiškai nesupranta – nei gyvenimo būdo, nei nieko panašaus, tai tiesiog neįdomu“, – vieną iš pavyzdžių pateikė Neringos meras D. Jasaitis.

Politikas kalbėjo, kad priima kaltės ir sau, kad per daugelį metų „nepavyko perduoti šito krašto specifikos“.

„O partija juk yra bendraminčių klubas, kuris yra skirtas pasiekti bendrus tikslus ir daryti žmonių gyvenimą geresnį. Turiu pripažinti, kad S. Skvernelis, kai buvo ir vidaus reikalų ministru, premjeru Algirdas Stončaitis kancleriu, tai iš pusės žodžio suprasdavo mūsų regioną, ir kitų regionų problemas. O kas dar labiau žavėjo – labai operatyvūs sprendimai, ne metais vilkinami, o tuojau pat padaromi. Tas mus žavi ir toliau – darome labai sunkų sprendimą“, – kalbėjo D. Jasaitis.

Apsisprendimas, anot Neringos mero D. Jasaičio, nebuvo lengvas.

„Labai noriu tikėti, kad ir liks draugai. Linkiu sėkmės tai partijai, bet galbūt čia ir partijai niuksas į petį. Jie turi atsižvelgti, negali gyventi tik Vilniuje“, – tikino politikas.

„Negaliu sakyti, kad jautėmės pamiršti, visą laiką turėjom galimybę, važiavom, bet tiesiog nesuprasti jautėmės. Buvome aukojami dėl didesnių politinių tikslų. (…) Gal dėl populiaresnių tikslų aukojami mes, kad gautų reitingų kitur. Bet mes einame su tais, kurie pigių reitingų nesivaiko“, – kalbėjo D. Jasaitis.

Sinkevičius bandė perkalbėti

LSDP pirmininkės pavaduotojas Mindaugas Sinkevičius pasakojo, jog D. Jasaitis pats informavo apie tokį sprendimą.

„Prieš kelias dienas man paskambino pats D. Jasaitis, kadangi esame bendrapartiečiai ir kolegos merai, ir pasakė tokius žodžius, jog „informuoju tave pirmąjį, kad tris mėnesius nemiegu, esu dideliuose svarstymuose, bet jau esu apsisprendęs ir palieku mūsų partinę organizaciją“, – pokalbio turinį su D. Jasaičiu perpasakojo M. Sinkevičius.

Jo teigimu, kolega Neringos meras patvirtino, kad kartu į S. Skvernelio partiją išeina ir didžioji dalis socialdemokratų Neringos skyriaus kolegų.

„Mano žiniomis, ne visas skyrius pilna apimtimi išeina, kruopelė žmonių lieka. Mes tą situaciją žinodami – ir aš, ir pirmininkė, kolegos, kas Darių puikiai pažįsta, bandėme jį atkalbėti nuo tokio sprendimo. Jis pasakė, kad yra apsisprendęs tvirtai ir perkalbėtas nebus. Čia kiekvieno teisė rinktis, kur geriau, kur save galbūt gali realizuoti“, – komentavo M. Sinkevičius.

Neringos LSDP skyriuje, pasak jo, lieka apie 15 žmonių.

„Dėl situacijos apgailestaujame, ji mums nemaloni ir netikėta šiuo laikotarpiu, nes, tiesą sakant, sunku rasti tam paaiškinimą, ypač žiūrint į mūsų partinius reitingus ir kokią mes turime atmosferą, klimatą partijoje, bet nepaliksime savieigai – nėra taip, kad Neringos partiniame skyriuje pradėsime nuo švaraus balto lapo“, – sakė M. Sinkevičius.

LSDP, kaip patvirtino jis, sieks pastiprinti smarkiai sumažėjusį Neringos skyrių ir dalyvaus 2023 m. Savivaldos rinkimuose.

„Mes turėsime ambiciją kelti savo kandidatą į mero postą ir kandidatus į tarybą. Nuostolis didžiulis, labai gaila, kad taip įvyko, nieko pakeisti negalėjome. Tiltų, manau, nesudeginome, galbūt ateityje (…) kažkada vėl keliai susikirs“, – svarstė M. Sinkevičius.

„Vykdoma agresyvi ekspansija“

M. Sinkevičius Delfi teigė negirdėjęs, kad daugiau LSDP kolegų regionuose svarstytų palikti partiją.

„Mūsų partinė struktūra ir vadovė labai aktyvi, darome regioninius pasitarimus ir nebuvo jokių indikacijų. Dariaus apsisprendimas mums buvo labai netikėtas. Neturime indikacijų, kad kažkur bus to sekėjų“, – sakė M. Sinkevičius.

Visgi jis teigė girdintis daug kalbų apie tai, kad S. Skvernelis aktyviai buria savo naują partiją.

„Vykdoma, vadinkime, agresyvi ekspansija ir viliojimas ne tik socialdemokratų, bet ir kitų“, – sakė M. Sinkevičius.

„Ekspansija vykdoma visais frontais ir bandoma ar skyrius, ar žymesnius politikus pervilioti pas save“, – pridūrė jis.

Saulius Skvernelis

Skvernelis: su visais žmonėmis bendraujame

S. Skvernelis Delfi teigė, jog „jei pats D. Jasaitis sako, tai galiu patvirtinti“.

Politiko teigimu, jog dėl paties apsisprendimo reikėtų kreiptis į Neringos merą.

„Su visai žmonėmis, kurie nori arba sprendžia tapti steigėjais mes bendraujame. Susitinkame ir bendraujame su visais, nesvarbu ar meras esi, ar ne. Lygiai taip pat ir su Dariumi buvo bendraujama“, – teigė S. Skvernelis.

Paklaustas, kiek LSDP partijos Neringos skyriaus žmonių išeina su D. Jasaičiu, S. Skvernelis teigė, jog „nemažai“.

„Man sunku pasakyti. Nes matot, vieni palieka, kas palieka. Ar jie taps steigėjais yra kitas klausimas“, – sakė politikas.

Prie Skvernelio jungiasi ir Šilutės meras

Prie ekspremjero buriamos partijos prisijungti nusprendė ir „Laivės ir teisingumo“ partijos narys, Šilutės meras Vytautas Laurinaitis.

„Taip, tikrai eisime į S. Skvernelio naują kuriamą partiją. (…) Nežinau kiek tiksliai iš Šilutės skyriaus, bet manau, kad dauguma tikrai įsijungs į šią naują partiją“, – Delfi patvirtino V. Laurinaitis.

Jis teigė, kad pagrindinis tokio apsisprendimo motyvas – praėjusios kadencijos S. Skvernelio vadovaujamos Vyriausybės dėmesys regionams.

„Praeitos kadencijos Vyriausybė tiek nuveikė darbų ir koks buvo požiūris į regionus, tai išskirtinis. Ne vieną kadenciją esu meru ir puikiai žinau, kad nei vienos Vyriausybės nebuvo tiek dėmesio skirta regionams, kiek skyrė premjeras S. Skvernelis ir jo Vyriausybė“, – teigė Šilutės meras.

V. Laurinaitis sakė, kad S. Skvernelis, būdamas premjeru, patikimai, aiškiai ir greitai sprendė regionų problemas.

„Tai, ko mes seniai norėjome. (...) Visi savivaldybininkai esame pavargę nuo pažadų, kalbėjimo, vilties suteikimo ir nieko nepadarymo“, – tvirtino jis.

Kretingos rajono meras Antanas Kalnius Delfi neslėpė, kad yra gavęs ne vienos partijos pasiūlymą jungtis. Jis vadovauti savivaldybei buvo išrinktas, kai kandidatavo su visuomeniniu rinkimų komitetu „Kretingos kraštas“.

„Kas liečia dėl S. Skvernelio partijos, tai šiai dienai nesame priėmę jokio galutinio sprendimo. Vienas tikrai negalėčiau eiti, jeigu eisime, tai su visu rinkimų komitetu, bet šiai dienai nesame priėmę sprendimo“, – sakė A. Kalnius.

Jis teigė, kad apie tai kalbėsis su savo bendražygiais, tačiau akcentavo, kad nuolat siekia bendrauti su visomis partijomis.

„Kadangi aš žinau ir matau buvusius S. Skvernelio darbus, kurie buvo praėjusioje kadencijoje ir tai, ką matau iš žiniasklaidos, tikrai vertinu bei manau, kad auga labai rimta jėga“, – komentavo Kretingos meras.

Druskininkų meras Ričardas Malinauskas BNS taip pat patvirtino, kad S. Skvernelis kvietė jį ir kurorto valdžioje dirbančius politinius bendražygius į partiją.

„Kalbam, bendraujam, bet sprendimų kol kas nepriimta. Nėra kur skubėti“, – sakė meras.

Delfi primena, jog S. Skvernelis apie pasitraukimą iš opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pranešė šių metų rugsėjį.

Demokratų frakcijai „Vardan Lietuvos“ šiuo metu priklauso S. Skvernelis, Laima Nagienė, Rūta Miliūtė, Lukas Savickas, Algirdas Stončaitis, Tomas Tomilinas, Laima Mogenienė, Linas Kukuraitis, Zenonas Streikus, Rima Baškienė.

Taip pat Mišrioje Seimo narių grupėje iki šiol dirbę parlamentarai: Domas Griškevičius, Vytautas Bakas ir Algirdas Butkevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)