Vis daugiau valstybių įveda papildomus kelionių ribojimus, baimindamosi naujojo omikron atmainoms plitimo.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ir ekspertai pabrėžia, kad griežti kelionių suvaržymai naudos neatneša, ir nuo viruso plitimo neapsaugos. Tai – tas pats, kas užrakinti stiklines duris. .Apsauga – tik teorinė.

Vis dėlto šalys imasi abejotinų veiksmų, kurie atneša panikos keliautojams ir nuostolių verslui.

Pasak Nacionalinio turizmo verslo asociacijos prezidentės Žydrės Gavelienės, nuo pandemijos pradžios suvaržymų buvo labai daug.

„Tikiuosi, kad mes pandemijos pamoką išmokome, kad visiškai uždrausti keliones arba riboti judėjimą nėra efektyvu. To pasekoje tiek Lietuvos, tiek efektyviai veikiančių šalių Vyriausybės, paskelbė reikalavimą testuotis ir izoliuotis, kol išsiaiškins, ar žmogus užsikrėtęs, ir, koks gali būti tos atmainos veikimas“, – teigė Ž. Gavelienė.

Asociacijos vadovė pasidžiaugė, kad nebuvo iš viso uždraustos kelionės.

„Tam nėra jokio racionalaus pagrindo. Džiaugiamės, kad keliautojai nepanikuoja ir renkasi keliones. Žinoma, jie pateikia klausimų, į ką reikėtų atkreipti dėmesį“, – sakė Ž. Gavelienė.

Patarimai norintiems keliauti

Nacionalinio turizmo verslo asociacijos prezidentė pataria šiuo laikotarpiu pirkti kelionę iš kelionių organizatorių.

„Todėl, kad kelionių organizatorius turi prievolę, kurią prižiūri Valstybinė vartotojų teisių tarnyba, grąžinti keliautoją į išvykimo vietą, jeigu nutiktų nenumatytos aplinkybės. Jeigu nebūtų įmanoma išvykti į šalį, grąžinti pinigus per 14 dienų, ir visaip kaip pasirūpinti keliautoju“, – aiškino Ž. Gavelienė.

Laidos pašnekovė pažymėjo, kad pats keliautojas gali pasirūpinti savo higiena.

„Tai reiškia laikytis visų nurodymų: dėvėti kaukę nuo atvykimo į oro uostą iki išvykimo iš oro uosto jau svečioje šalyje“, – pažymėjo Ž. Gavelienė.

Trečias patarimas – būtinai pasirūpinti kelionės draudimu, kuris turėtų COVID riziką.

„Tai yra tie trys patarimai, ką reikia dabar daryti keliaujant, nepaisant to, į kurį regioną keliausime per šiuos Naujuosius ir kalėdinį periodą“, – sakė Ž. Gavelienė.

Žmonės noriai planuojasi keliones

Turizmo verslo atstovė sutiko, kad reikalavimas izoliuotis po kelionės sumažina kelionės žavesį.

„Tikrai nereikėtų galvoti apie keliones į tas šalis, iš kurių grįžus reikėtų izoliuotis. Tai nėra didelis traukos taškas. Nebent žmogus pilnai suvokia, kad gali tekti izoliuotis, ir tai nekenkia jo asmeniniams planams“, – sakė Ž. Gavelienė.

Kalbant apie testavimą, ji pažymėjo, kad iki gruodžio 1 dienos kiekvienas keliautojas, laiku užsiregistravęs 1808.lt, turėjo galimybę nemokamai testuotis. Tai buvo Europos Sąjungos (ES) nutarimas, ir tam skirti finansai.

„Aš tikrai tikiu, kad ES ir vėl pasirūpins tokiu pačiu sprendimu, ir keliautojai galės nemokamai testuotis. Tačiau Jūs visiškai teisus sakydamas, kad nuo gruodžio 1 dienos keliautojams testavimas, prieš išvykstant į kelionę arba grįžtant iš jos, yra iš jų pačių kišenės, ir tai tikrai brangina galimybę keliauti.

Tačiau turime suprasti, kad kelionės nėra tik prabangos reikalas. Kelionės yra pailsėjimo, naujų įspūdžių, įkvėpti gyvenimo džiaugsmo, ir žmonės tikrai keliauja. Matome per šį kalėdinį ir naujametinį laikotarpį, kad trūksta vietų lėktuvuose, ir, kad praktiškai visos populiariausios kryptys, kurios yra atsidariusios ir saugios, tikrai yra užpildytos. Aišku, dar galima gauti vietų, jeigu Jūs galite derintis prie ne tokio palankaus grafiko“, – sakė Ž. Gavelienė.

Didžioji dalis šalių atviros tik pasiskiepijusiems

Turizmo verslo atstovė pastebėjo, kad kelionės yra didžiausias akstinas, kodėl žmonės skiepijasi.

„Mes matome iš keliautojų tarpo, kad skambina ir sako: „žiūrėkite, aš antrą skiepą gavau tada, praeis dvi savaitės, planuojame kelionę“. Arba: „trečias skiepas numatytas tada, po to laikotarpio, praėjus dviem savaitėms noriu iškeliauti“, – pasakojo Ž. Gavelienė.

Pasak jos, dažniausiai keliautojai yra pasiskiepiję.

„Labai maža dalis yra tų, kurie yra nesiskiepiję, ir beje didžioji dalis šalių yra atviros tik pasiskiepijusiems keliautojams“, – sakė Ž. Gavelienė.

Turintiems šalutinių ligų, ar keliauti, laidos pašnekovė patarė pasitarti su gydytojais arba kelionių konsultantais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)