Vilnių prižiūrinti „Grinda“ ypač dabar miestui yra gyvybiškai svarbi. Kad būtų kam dirbti, įmonės požiūris į sveikatą atsakingas. Vakcinuoti jau apie 93 procentai dirbančiųjų. Dabar nutarta darbuotojams atlikti ir antikūnų tyrimą.

„Mes matome, kad jau artėja tas metas, kai antikūnų kiekis pradeda mažėti. Tai nusprendėme atlikti antikūnų tyrimą išsamesnį“, – LNK kalbėjo „Grindos“ atstovas Egidijus Steponavičius.

Tyrimų rezultatas padės įvertinti ar jau yra laikas skiepytis trečiąja vakcinos doze.

Antikūnų tyrimai „Grindoje“ atliekami įstaigoje, darbuotojams patogiu metu.

Nuo trečiadienio įsigalioja naujovė – gyventojai antikūnų testą galės atlikti nemokamai. Tyrimas atliekamas paimant kraują iš venos.

„Pacientai gali registruotis nemokamam serologiniam tyrimui, nustatyti ar yra pakankamas kiekis antikūnų. Tyrimus atliekame jau nuo trečiadienio. Iš viešųjų įstaigų, manau, kad esame vieni pirmųjų“, – LNK kalbėjo Antakalnio poliklinikos direktoriaus pavaduotoja medicinai Raimonda Kungytė.

Poliklinikoje prie kabineto ir vilnietė Jevgenija. Moteris kelis kartus antikūnų testą jau darėsi.

Moteris poliklinikoje sužinojo, kad nemokamas antikūnų tyrimas jei nepriklausys, kadangi ji nėra pasiskiepijusi.

„Dievas mus apsaugo, reikia dėkoti jam anksti rytą ir vakare“, – kalbėjo moteris, pabrėždama, jog jos organizmas atsparus koronavirusui.

Nemokamas tyrimas nors ir priklausytų, bet pasiekiamas dar ne visiems. Žmonės Panevėžyje nuo 8 valandos ryto trečiadienį ir skambino, ir laukė prie poliklinikos, bet teko nusivilti.

„Sulaukėme ir skambučių, buvo ir žmonių, kurie atėjo ir klausė apie nemokamą antikūnų testą. Tačiau Panevėžio miesto poliklinika neturi galimybės jo atlikti, kadangi neteikia poliklinika laboratorinių tyrimų paslaugų“, – LNK sakė Panevėžio poliklinikos vyriausioji slaugos administratorė Aurelija Petronienė.

Bet toks atsakymas įtikino tikrai ne visus.

„Vaidina, reikėtų konkrečiai tiksliai nurodyti, kas ir kaip. Ir jei dabar norime to testavimo antikūnų, taip pat nežinosim, kur kreiptis, ne visi internetą turi“, – piktinosi viena panevėžietė.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) savo internetinėje svetainėje pateikia visą sąrašą laboratorijų visoje Lietuvoje, kurios atlieka antikūnų tyrimus nemokamai. Jis pasiekiamas čia.

„Trečiadienis buvo ta pirmoji diena ir tas sąrašas tikrai gana aktyviai pildosi. Prievolė įstaigoms šiuos nemokamus tyrimus atlikti nėra numatyta“, – LNK kalbėjo SAM farmacijos politikos skyriaus patarėja Monika Girdvainytė.

Kai kurios įstaigos sako, kad paprasčiausiai nespėjo pasiruošti.

„Reikia pasitvirtinti vidines tvarkas, nes, pavyzdžiui, ar šeimos daktarai turėtų stebėti ir tikrinti elektroninėje sveikatoje, ar vakcinuotas asmuo 2 vakcinomis ir jau praėjo 120 dienų. Jei ne, tai tuomet to tyrimo kiekybinio mes negalėtume nemokamai daryti“, – pasakojo Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos prezidentas Kęstutis Štaras.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys trečiadienį tikėjosi, jog viskas „susistyguos“.

„Svarbu žinoti, kad tokia galimybė yra. Ir jei esate vakcinuoti ir abejojate, ar jums reikia pastiprinančios vakcinos dozės, tai tą tikrai bus galima dabar padaryti bent jau vieną kartą nemokamai“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras.

Neatmetama, kad prie nemokamų tyrimų nusidrieks eilės. Bet pavyzdžiui Centro poliklinikos vadovas sako, kad visų iš karto nepriims, vietos ribotos.

„Mes turėsime pateikti ataskaitą SAM. O ministerija už tuos tyrimus turėtų kompensuoti“, – sakė K. Štaras.

O kaip analizuoti gautą tyrimų rezultatą?

„Prie išvados, kol ekspertai nepateikė konkrečių skaičių, yra išvada ta, kad antikūnų kiekį apibrėžiame kaip pakankamą. Tai arba teigiamas, arba neigiamas. Jei neigiamas – vadinasi imuniteto nėra“, – kalbėjo Šeškinės poliklinikos laboratorijos vedėja Dalia Kuosienė.

Gavus teigiamą antikūnų tyrimų rezultatą Galimybių pasas galios dar 2 mėnesius.

Bet šio tyrimo ir trečiojo skiepo Galimybių pasas nustoja galioti praėjus 7 mėnesiams po vakcinavimo.

Dalintis
Nuomonės