„Grupė sakė, kad turi 4 miegmaišius ant 14-os žmonių, neturi palapinių, neturi maisto, kūrenasi laužą, situacija šiuo metu tokia“, - Delfi sakė „Sienos“ savanoris.

Pasak jos, prie grupės neprileidžiama nei nevyriausybininkai, nei žiniasklaida – kilometro atstumu nuo jų įrengtas pasieniečių postas, pro kurį pravažiuoti negalima net turint leidimus būti pasienio ruože.

Kad šiuo metu migrantai išties yra pasienyje ir niekur neina, patvirtino ir VSAT vado pavaduotojas Vidas Mačaitis. Jo teigimu, užsieniečiai yra ant patrulio tako Baltarusijos teritorijoje. Tiesa, jis neturėjo informacijos ar išties jie buvo atstumti baltarusų pasieniečių.

14 migrantų, tarp kurių – 6 mažamečiai, Varėnos rajone, maždaug 300 metrų atstumu nuo sienos su Baltarusija aptikti antradienį.

Jie nuvežti į A. Barausko užkardą, kur praleido naktį – buvo pamaitinti, sušilo ir išsimiegojo. Be to, tiek vaikus, tiek nusiskundimų turėjusius suaugusius apžiūrėjo medikai, kurių vertinimu, atvykėlių būklė gera.

„Antradienį iki vėlumos užkardoje lankėsi ir nepilnamečių būklę bei sąlygas vertino vaiko teisių apsaugos specialistai. Pirminiais duomenimis, pasieniečiams pastabų nebuvo“, - skelbė VSAT.

Pasak pasieniečių, trečiadienį pratęstos migrantų apklausos, jie buvo informuoti apie situaciją migrantų krizės metu ir neteisėtai į Lietuvą atvykusių užsieniečių teisinę padėtį. Taip pat, pasak VSAT, jie buvo informuoti apie galimybes legaliai patekti į Lietuvą.

„Migrantai prieglobsčio Lietuvoje nesiprašė. VSAT pareigūnai atsakė į visus užsieniečių klausimus. Svarbi ir visus migrantus susimąstyti paskatinusi pasieniečių pateikta žinia buvo ir ta, kad abi somalietės bei du vieniši irakiečiai negali būti įleisti į Lietuvą ir pagal galiojančią tvarką turi grįžti į šalį, iš kurios neteisėtai pateko, t. y. Baltarusiją.

Šeimoms pasieniečiai pateikė siūlymą, kad pasinaudojant tarptautinių organizacijų pagalba jos savanoriškai galėtų lėktuvu iš Lietuvos grįžti į kilmės šalį, t. y. Iraką. Šio siūlymo šeimos atsisakė. Įvertinę gautą informaciją ir pasitarę migrantai nusprendė visi kartu su nepilnamečiais savo noru grįžti į Baltarusiją“, - skelbė VSAT.


Pasieniečiai taip pat pateikė ir vaizdo įrašus, kaip migrantai sutinka grįžti į Baltarusiją bei kaip jie išeina iš Lietuvos dar ir padėkodami juos išlydintiems pareigūnams.

Visgi su grupe ryšį palaikantys organizacijos „Siena“ savanoriai skelbia kitokią informaciją. Esą migrantai visai nenorėjo palikti Lietuvos bei norėjo gauti prieglobstį, tačiau vis tiek buvo išsiųsti. Be to, pasak savanorių, medikai esą nesakė, kad visi migrantai sveiki.

„Sergantis vaikas verkia kaip ir prieš tai, Alytuje gydytoja sakė jam būtina į klinikas“, - skelbia savanoriai.

Tiesa, VSAT papildomai skelbė, kad nepilnamečiui medicinos patikrinimas ir tyrimai atlikti Kauno klinikose. Ten sveikatos sutrikimų ar ligų vaikui nenustatyta, jis su mama antradienį buvo grąžinti į užkardą.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)