„Ne, tai žinoma nėra pirma. Buvo bandymai testuoti, kaip saugi yra užstato sistema. Aktyvumas to didžiausias buvo tik startavus. Natūralu, kad žmonės buvo įdomu pabandyti būdus kaip apgauti, gal su virvele, gal ne butelį dėti ar kažką kitą. Bet žmonės greitai pamatė, kad sistema yra sunkiai apgaunama“, – sakė G. Varnas.

„Užstato sistemos administratoriaus“ vadovas teigė, jog sistemą galima apgauti.

„Kaip ir eurus įmanoma padirbti, taip ir butelį įmanoma padirbti, jo etiketę. Tik klausimas, ar tam yra prasmė. Nes tam, kad atgautum užstatą turi būti identiška butelio forma ir ženklinimas. Tai iš esmės reikėtų pagaminti naują butelį, kurio pagaminimas kaip taisyklė kainuoja daugiau nei 10 centų“, – teigė laidos pašnekovas G. Varnas.

Jis kalbėjo, kad jeigu būtų priduodama falsifikuota tara didesniais skaičiais, „sistemoje būtų matoma anomalija“.

„Sakykime, mes turime informaciją kiekvieno taromato lygmenyje apie kiekvieną priimtą brūkšninį kodą, ir laike. Tai turime be galo daug informacijos. Ją stebi žmonės ir bet kokia anomalija ji iš karto pasimatytų“, – tikino G. Varnas.

Laidos „Aktualusis interviu“ pašnekovas teigė, jog šalia šios priemonės dar yra ir kitos priemonės: kameros, apsaugos tarnybos.

„Jeigu tai būtų daroma, mes tai pastebėtume. Rimtesnių bandymų apgauti sistemą kol kas nebuvo. O pavienių, kad ir koks moksleivis randa tuščią butelį be etiketės, bet ją anot jo užklijuoja, turbūt tai yra, mes to nefiksuojame. Bet ar tai yra tikrasis sukčiavimas“, – Žinių radijo laidoje „Užstato sistemos administratoriaus“ vadovas.

Delfi jau rašė, kad parduotuvėje „Norfa“, esančios L. Asanavičiūtės g., apsaugos darbuotojas sulaikė vyrą, kuris į taromatą sukišo 20 butelių su savarankiškai užklijuotais depozito ženklais, o paskui parduotuvėje už juos atsiėmė du eurus.

Atvykę pareigūnai nustatė, kad sulaikytasis - buvęs parlamentaras, dabar Seimo nario Petro Gražulio patarėjas N. Puteikis.

Policininkams jis paaiškino, kad tvarkydamas garažą rado daug butelių ir nusprendė juos nunešti į taromatą. Depozitinių ženklų ant butelių neklijavęs. Žalos parduotuvei ir po pokalbio su pareigūnais neatlygino.

Politikui surašytas protokolas pagal ANK 108 str., kur numatyta atsakomybė už smulkų sukčiavimą. Už tai gresia bauda nuo 90 iki 400 eurų.

Savo versiją N. Puteikis pateikė žiniasklaidos priemonėms.

„Konfliktas kilo, kad jie iš manęs nepriėmė taros. Tada man iškvietė policiją. Policija tradiciškai stojo stipresniojo pusėn, nieko nesiaiškino, pusantros valandos varanoke pralaikė, – portalui tv3.lt sakė N. Puteikis. – Aš paklausiau, kodėl jūs nepriimat šitų butelių? Pasakė, kad ne jų reikalas. Sakau, kad jūsų reikalas. Ne, sako, čia jūsų reikalas. Na, ir žodis po žodžio ir policija.“

Politikas aiškino, kad dalies butelių taromatas nepriėmė, todėl jis pats nuėjo aiškintis, kodėl taip yra. Tada apsaugos darbuotojui kilo įtarimas, kad depozito ženklai gali būti suklastoti.

„Nu, aš neklijavau. O sako, kad aš karpiau ir klijavau. Tikrai nepiešiau, šiaip iš piešimo turėjau blogus pažymius“, – jam mestus kaltinimus neigė N. Puteikis.

Parduotuvės „Norfa“, esančios Vilniuje, L. Asanavičiūtės g., apsaugos darbuotojas sulaikė vyrą, kuris į taromatą sukišo 20 butelių su savarankiškai užklijuotais depozito ženklais, o paskui parduotuvėje už juos atsiėmė du eurus. Sulaikytasis dviejų eurų žalos parduotuvei neatlygino. Apsaugininkas iškvietė policiją.

Atvykę pareigūnai nustatė, kad apsaugos darbuotojas sučiupo buvusį praėjusios kadencijos Seimo narį N. Puteikį.

Pats N. Puteikis visus atsakymus žada pateikti ketvirtadienį rengiamoje spaudos konferencijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)