Tokios aplinkybės paaiškėjo teisėsaugos pareigūnams atlikus ikiteisminį tyrimą, kuriame baudžiamojon atsakomybėn buvo patrauktas Belgijoje gyvenantis Irako pilietis Murtadha Abdulas Wahedas Mohammedas.

Užsienietis jau yra išvykęs iš Lietuvos – jam iškeltą baudžiamąją bylą išnagrinėjęs Vilniaus regiono apylinkės teismas konstatavo, kad irakietis neteisėtai gabeno neteisėtai valstybės sieną perėjusius irakiečius, kurie buvo apgyvendinti Švenčionių ligoninėje.

Teisėja Donata Šimkutė nutarė kaltinamajam skirti 34 parų arešto bausmę. Būtent tiek laiko jis buvo praleidęs areštinėje, į kurią pateko po migrantų gabenimo. Iš suėmimo M. A. W. Mohammedas buvo paleistas dar prieš teismui paskelbiant verdiktą – iš užsieniečio buvo atimtas leidimas gyventi Belgijoje, jis laikinai gyveno viename sostinės viešbutyje.

Tuo metu iš ligoninės, kurioje buvo laikomi saviizoliacijoje dėl grėsmės išplatinti koronaviruso infekciją, pasprukę keturi irakiečiai buvo patraukti administracinėn atsakomybėn – konstatuota, kad jie savo veiksmais sukėlė grėsmę kitiems asmenims užsikrėsti pavojinga liga.

Kad keturi migrantai paspruko iš Švenčionių ligoninės, paaiškėjo tik tuomet, kai apie įtartinus užsieniečius Bendruoju pagalbos telefonu pranešė parduotuvės „Maxima“ apsaugos darbuotojas. Jis nurodė, kad būdamas apsaugos kambaryje per monitorių pamatė, kaip į parduotuvę be veidą dengiančių kaukių atėjo du jauni vaikinai ir merginos – galimi „nelegalai“.

„Liepiau jiems užsidėti kaukes, o paskui paskambinau tel. 112, bet jie labai greitai išėjo iš parduotuvės ir sėdo į mėlynos spalvos automobilį“, – sakė apsaugininkas.

Į šį pranešimą pareigūnai sureagavo žaibiškai, bet automobilis jau buvo išvažiavęs iš Švenčionių. Jis buvo sustabdytas tik Pabradėje, tačiau jame sėdėjo tik vairuotojas – keleiviai buvo išleisti vos tik įvažiavus į miestelį. Kodėl taip nutiko, tiek vairuotojas, tiek keleiviai pateikė skirtingas versijas, tačiau manoma, kad migrantus iš Pabradės turėjo paimti kitos transporto vairuotojas ir juos išvežti iš Lietuvos.

Tuo metu neteisėtai į Lietuvą patekusius migrantus vežęs irakietis pareigūnams pateikė dvi versijas apie įvykio aplinkybes. Per pirmąją apklausą į areštinę uždarytas vyras pasakojo, kad jau apie 11 metų gyvena Belgijoje, kur jam yra suteiktas pabėgėlio statusas, todėl taip pat yra išduotas leidimas nuolat gyventi šioje šalyje.

„Į Lietuvą atskridau lėktuvu, išsinuomojau automobilį, butą, – sakė jis. – Tada nuvažiavau į „Akropolį“, o paskui nutariau pasivažinėti po šalį – išvažiavęs iš Vilniaus maždaug valandą važiavau keliu ir grožėjausi gamta. Tiesiog – jokio tikslo neturėjau. Paskui kažkokiame miestelyje sustojau ir nuėjau į parduotuvę nusipirkti dezinfekcinio skysčio ir servetėlių.“

O parduotuvėje, vyro teigimu, prie jo priėjo dvi tamsaus gymio moterys ir vaikai.

„Jie manęs paklausė, ar kalbu kurdų kalba, – pasakojo vyras. – Supratau, kad jie yra mano tėvynainiai, atvykę iš Irako. Moteris manęs klausė, ar galėčiau juos pavežėti iki kito netoliese esančio miestelio. Pasakiau, kad važiuosiu į Vilnių, todėl galiu pavežti iki sostinės, tačiau jie nieko taip ir nepasakė, nes jie kalbėjo kurdų kalba, arabiškai pasakė tik kelis žodžius.“

Asociatyvi nuotrauka
Irakiečiai iš karto sėdo į tautiečio išnuomotą automobilį, tačiau, kaip sakė vairuotojas, su jais jis kelionės metu taip ir nekalbėjęs.

„Su jais važiavau apie 20 minučių, o paskui, kai įvažiavome į kažkokį miestelį, jie manęs paprašė išleisti“, – kalbėjo Belgijoje gyvenantis irakietis.

Jis patikino, kad tautiečiai už kelionę jam pinigų nemokėjo, apie tai net nebuvo kalbos: „Tenorėjau jiems padėti.“

Neteisėtus migrantus vežęs vyras buvo sulaikytas vos tik išvažiavęs iš Pabradės.

O per antrąją apklausą jis buvo atviresnis – esą vieną dieną jam paskambino pažįstamas, sužinojęs, kad jis yra atvykęs į Lietuvą, ir paprašė nuvažiuoti į, kaip vėliau paaiškėjo, Švenčionis ir paimti bei į kitą miestą nuvežti ten esančius giminaičius.

„Sutikau jam padėti iš draugiškumo, nes jis man yra padėjęs sugrąžinti motinos palaikus“, – sakė baudžiamojon atsakomybėn patrauktas vyras.

Jis taip pat prisipažino žinojęs, kad su išnuomotu automobiliu esą nebūtų galėjęs migrantų išvežti iš Lietuvos: „Tai man pasakė tas pažįstamas, todėl tuos asmenis turėjau nuvežti į kitą miestelį, kurį jie man patys nurodė.“

Iš ligoninės pasišalinę migrantai buvo surasti tą pačią dieną Pabradėje esančioje vaikų žaidimų aikštelėje – apie čia esančius asmenis pareigūnams pranešė vienas miestelio gyventojas. Kai irakiečiai buvo pristatyti į Pabradėje esantį Užsieniečių registracijos centrą, paaiškėjo, kad jie yra pasišalinę iš ligoninės, kur buvo pristatyti saviizoliacijai dėl koronaviruso infekcijos.

Tuo metu iš ligoninės pasišalinę migrantai aiškino, kad jiems atsibodo gydymo įstaigoje, todėl esą ir nutarė pabėgti.

„Saviizoliacijoje ligoninėje mūsų niekur neišleisdavo, atsibodo maistas, todėl su kita kurde nutarėme išeiti, prie mūsų prisijungė dar du berniukai, – sakė viena migrančių. – Pabėgti buvo paprasta – mes tiesiog išlipome pro langą pirmajame aukšte, o tada nuėjome į parduotuvę, bet mus pastebėjo policininkas (iš tikrųjų, tai buvo apsaugos darbuotojas – Delfi.lt), todėl pabėgome iš parduotuvės.“

Neteisėta migrantė teigė, kad prie parduotuvės sutiko vyrą, kuris pasiūlė parvežti atgal į ligoninę.

„Bet mes pasiklydome, todėl jis mus tiesiog išleido ir nuvažiavo“, – tikrojo pabėgimo iš ligoninės tikslo užsienietė taip ir neišdrįso atskleisti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)