Turimais duomenimis, Varėnos rajono Kaniavos seniūnijoje, Rakų kaimo teritorijoje esančiame miške, pareigūnai aptiko, pirminiais duomenimis, 14-os asmenų grupę.

Visi nelegalai glaudžiasi dvejose palapinėse. Spėjama, kad jie čia praleido ir praėjusią naktį. Tarp sulaikytų – 4 suaugę vyrai, 4 moterys ir 6 mažamečiai vaikai.

Minėta teritorija yra prižiūrima Barausko užkardos pasienio pareigūnų.

Šioje užkardoje, Mantotų kaime, yra ir neteisėtų migrantų apgyvendinimo stovykla.

Čia įsikūrę iki šiol gyvena apie 30 migrantų. Jie apgyvendinti mobiliuose konteineriniuose nameliuose.

Pirminiais duomenimis, pareigūnai migrantų grupę sulaikė ir šiuo metu veža į Barausko pasienio užkardą Varėnos rajone.

Koks bus jų tolesnis likimas, kol kas niekas atsakyti negalėjo.

„Kiekvienu atveju asmens teisinės padėties klausimas sprendžiamas individualiai. Pirminė užduotis yra suteikti būtinąją pagalbą, t. y. nuvežti į šiltas patalpas, pamaitinti, iškviesti medikus jų būklei įvertinti. Medikai, kiek man žinoma, jau pakeliui į užkardą. Visa kita, procedūros dėl asmenų teisinės padėties, bus sprendžiamos, kaip ir įprasta, individualiu VSAT pareigūno sprendimu, vadovaujantis galiojančiais teisės aktais“, – sakė VSAT atstovas Giedrius Mišutis.

Po paskelbtos informacijos Seimo narys Vytautas Bakas prašo atsakyti į ne vieną klausimą. Jis kreipiasi į vidaus reikalų ministrę Agnę Bilotaitę ir vaiko teisių apsaugos kontrolierę Editą Žiobienę.

„Reaguodamas į žiniasklaidoje (portale Delfi) šiandien paskelbtą informaciją (nuoroda apačioje) apie tai, kad Varėnos rajone aptikta užsieniečių grupė, kurioje galimai yra šeši nepilnamečiai vaikai, kreipiuosi į Jus ir prašau pateikti papildomą informaciją apie šią situaciją (kokie asmenys, iš kokių šalių, kokios sveikatos būklės) buvo sulaikyti. Ar tarp jų buvo nepilnamečių, mažamečių. Prašau Jūsų informuoti apie tai, kokia pagalba suteikta minėtiems asmenims, taip pat pranešti, koks priimtas sprendimas dėl tolimesnio jų likimo (jų buvimo Lietuvos Respublikos teritorijoje, „išstūmimo“ ir (ar) kt.)“, – rašo jis.

VSAT atstovas G. Mišutis Delfi papildomai informavo, kad po medikų apžiūros Aleksandro Barausko pasienio užkardoje keturi iš keturiolikos migrantų buvo išvežti į gydymo įstaigas tolesnei medicinos specialistų apžiūrai ir tyrimams atlikti.

„Viena moteris, kuri skundėsi vaiko sveikata, greitosios medicinos pagalbos medikams po apžiūros įvertinus mažamečio būklę, nuvežti į Alytaus apskrities ligoninę, dar du suaugę vyrai – į Varėnos ligoninę“, – sakė G. Mišutis.

Pareigūnas nepatikslino, kokiais negalavimais skundėsi neteisėtai į Lietuvą atvykę asmenys. G. Mišutis taip pat sakė, kad kol kas nepavyksta tiksliai nustatyti sulaikytųjų giminystės ryšių, jie tikslinami.

„Pirminiais duomenimis, dvi moterys prisistatė kilusios iš Somalio, kiti sakė, kad yra irakiečiai“, – teigė VSAT atstovas.

Drama Varėnos miškuose: sprendžiama, ką daryti su miške rasta migrantų grupe, kurioje – net šeši mažamečiai
Drama Varėnos miškuose: sprendžiama, ką daryti su miške rasta migrantų grupe, kurioje – net šeši mažamečiai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (194)