Apie tai epidemiologė rašė pirmadienį savo feisbuke.

„Pasaulio sveikatos organizacija šiandien paskelbė, kad naujoji Covid atmaina Omicron kelia labai rimtą susirūpinimą. Tai reiškia, kad kovodami viename fronte, galime būti priversti kautis ir naujame, net savo žemėse ir jau greitai“, – rašė R. Lingienė.

Ji atkreipė dėmesį, kad visos COVID-19 atmainos pasaulyje išplinta gana greitai.

„Tad tik laiko klausimas, kada naująją atmainą aptiksime ir Lietuvoje“, – pastebėjo NVSC atstovė.

R. Lingienės teigimu, užsikrėsti nauja viruso atmaina gali ir atsitiktinis keliautojas.

„Tačiau, tikiuosi, visi suprantame, kad turime laimėti šiek tiek laiko, leisti mokslininkams nustatyti šios naujos padermės savybes: virulentiškumą, užkrečiamumą, pagaliau, jos sukeliamos ligos sunkumą. Taip pat ir ar pakanka dabar taikomų nefarmakologinių prevencijos priemonių, kad galėtume kontroliuoti šios SARS-CoV-2 atmainos plitimą“, – rašė specialistė.

Tam, kad tai pavyktų, kaip pažymėjo R. Lingienė, visiems reikia paskubėti pasiskiepyti.

„Vienareikšmiškai skiepai šiandien tebėra geriausia priemonė, užkertanti viruso spurtą, ne tik pas mus, bet ir visame pasaulyje.

Skeptikams priminsiu, kad beveik visos naujos atmainos atkeliavo iš šalių, kuriose pasiskiepijusių skaičius yra ar buvo itin žemas. Tik priežastys skirtingos – vienose šalyse vakcinos sunkiai prieinamos, o kitose, tame tarpe ir Lietuvoje, jų turime apsčiai. Turime tiek, kad galime net rinktis, kurios labiau pageidaujame“, – akcentavo R. Lingienė.

Galiausiai ekspertė priminė ir gąsdinančią statistiką.

„Priminsiu ir tai, kad iki šiandien nuo Covid viruso vien Lietuvoje mirė 6692 žmonės, o virusas mutuoja, mutavo ir mutuos tol, kol žmonija jam neduos atitinkamo atsako.

Tad, deja, tik nuo mūsų visų priklauso kiek tų atmainų bus, kokią grėsmę jos kels ar kiek dar bus aukų, mirusių nuo jo“, – pridūrė R. Lingienė.

Lenktynės su nauja atmaina įgyja pagreitį

Kaip jau skelbta, lenktynės su omikron – nauja koronaviruso atmaina – įgyja pagreitį. Griežčiausiu keliu pasuko Izraelis – uždaro sienas visiems užsieniečiams. Draudimas įsigalios artimiausiu metu, o grįžusiems į tėvynę izraeliečiams teks karantinuotis.

Jungtinė Karalystė griežtina visų atvykėlių testavimą ir izoliaciją, be to grąžina privalomas kaukes. Omikron jau atkeliavo ir į Australijos žemyną, čia atvykėliams teks izoliuotis 72 valandoms.

Izraelio gyventojams draudžiama lankytis net 50 Afrikos šalių, kai kitos valstybės skrydžius įšaldo tik 7 ar 10 to regiono šalių.

Kaip skelbė LNK žinios, iš bet kurios šalies į Jungtinę Karalystę atvykstantys keliautojai antrą dieną po atvykimo turės ne tik darytis PGR testą, bet ir dar ir izoliuotis, kol gaus neigiamą jo atsakymą.

Kaukės Jungtinėje Karalystėje vėl bus privalomos ir transporte ir parduotuvėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės