Neįprastai didžiulė eilė ir automobilių virtinė pirmadienį nutįso prie testavimo punkto. Pliaupiant lietui žmonės ateina ir pėsti. Nuostabos dėl tokios eilės neslėpė ir punkte dirbantys.

„Labai daug žmonių šiandien, iš kur jų čia tiek, net nesuprasi“, – pasakojo testavimo punkto darbuotojas.

Testuotis greituoju antigenų testų atėjo ir kiemsargis Arvydas. Dabar vyras testuojasi kas 10 dienų, uždirba minimumą. Kad nuo gruodžio 1 dienos už testus privalės mokėti patys darbuotojai girdėjo, bet kaip viskas vyks dar nežino. Visgi prideda, kad mokėti teks, nes darbo prarasti nenori.

„Vaiką pramaitinti reikia, kažkaip išgyventi reikia. Statoma į tokią poziciją“, – LNK kalbėjo vyras.

100 eurų daugiau ar mažiau – besitestuojantys tik spėlioja, kiek teks mokėti už testus, kad galėtų dirbti.

„Tai dar nežinom, kiek kainuos. Nėra kovojama su virusu, yra kovojama su žmonėmis. Tai jeigu mes dabar visi sergame – ir paskiepyti, ir ne, tai, kai aš testuojuosi, tai žinau, kad sveika atėjau į darbą“, – LNK teigė vilnietė.

O punkte apgultis, nes yra ir dėl kitų priežasčių testuotis atvykusių žmonių.

„Dėl parduotuvės, kad galėčiau nueiti apsipirkti. Vis tiek dabar kalėdinis laikotarpis, tai šiek tiek trūksta dovanėlių“, – kalbėjo viena mergina.

Kita moteris kalbėjo, jog pajuto koronavirusui būdingus simptomus, todėl nusprendė testuotis.

Pirmadienį testavimo punkte užsiregistravę skaičiuojami tūkstančiais.

„Situacija tikrai išskirtinė, viskas yra tik todėl, kad nuo gruodžio 1 dienos keičiasi privalomo darbuotojų testavimo ir Galimybių paso išdavimo tvarkos. Reiškia, kad žmonės pirmadienį ir antradienį dar turi galimybę paskutinį kartą nemokamai, valstybės lėšomis atlikti greituosius antigeno testus“, – kalbėjo Vilniaus visuomenės sveikatos biuro vadovė Guoda Ropaitė–Beigė.

Taip per likusias dienas žmonės bando įšokti į nuvažiuojantį traukinį ir paskutinį kartą pasitikrinti nemokamai. Vietų testuotis apie 5 tūkstančius, visos jos išgraibstytos.

„Tos registracijos buvo po gruodžio 1 dienos yra atšauktos. Tad kiekvieną tą asmenį turėjo pasiekti SMS žinutė“, – kalbėjo Vilniaus visuomenės sveikatos centro vadovė.

Pirmadienį buvo daug besidarančių ir PGR testus.

„Tikėtina, kad galbūt dalis darbdavių priima ir tą nemokamą PGR testą kaip faktą, kad žmogus yra tikrai nesergantis“, – svarstė G. Ropaitė–Beigė.

O nuo trečiadienio, gruodžio 1 dienos, eilėje stovėti nebebus reikalo – teks keliauti į privačią laboratoriją arba polikliniką, o ten susimokėti.

„Taip, tai punktai nebetestuos antigenais ir pacientai ieškos kitur – ir privačiose, ir sveikatos priežiūros įstaigose bus padidėjimas“, – sakė Šeškinės poliklinikos laboratorijos vedėja Dalia Kuosienė.

Ji sakė kol kas negalinti atsakyti, kokia bus testo kaina nuo gruodžio 1 dienos.

„Dar kol kas neatsakysiu į šį klausimą, bet bus mokama. Tikslios kainos dar nėra nustatyta, kiek darbuotojams kainuos testas“, – sakė Šeškinės poliklinikos atstovė.

Kitoje Vilniaus poliklinikoje toks testas kainuoja apie 20 eurų, privačiai – keliolika eurų brangiau. Tačiau niekas negarantuoja, kad kainos nekils.

„Klausimas, į kurį mums niekas atsakymo nedavė – kas reguliuos testavimo kainas. Nes dabar atrodo, kad privatus tiekėjas gali nustatyti bet kokią kainą ir niekas jos reguliuoti negali“, – LNK kalbėjo Profsąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė.

„Greitojo antigeno testo įkainis yra maždaug 12 eurų, o PGR tyrimo – maždaug 35 eurai. Šie įkainiai galioja viešosioms sveikatos apsaugos įstaigoms“, – teigė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) farmacijos politikos skyriaus patarėja Monika Girdvainytė.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pirmadienį žurnalistams aiškino, jog į privačių sveikatos priežiūros įstaigų kainų reguliavimą nesikiš.

„Žiūrėkite, tai yra rinkos dalykai. Ir man labai sunku kažką pasakyti“, – sakė ministras.

I. Ruginienė tikino, jog situacija yra „labai nelogiška“.

„Valstybė turėtų kažkaip protingumo kriterijų įsijungti ir reguliuoti kainas. Nes dabar kas galėtų paneigti mintį, kad ir 100 eurų testas galėtų kainuoti“, – sakė pašnekovė.

Profsąjunga ministerijai žeria kritiką dėl naujos tvarkos išaiškinimo. Sako, kad dar yra daug nežinomųjų. Profsąjungos primena, kad pats darbuotojas per mėnesį bus atsakingas tik už 3 testus, jei darbdavys reikalaus testuotis dažniau, pats ir turės sumokėti.

Visgi neatmeta, kad finansinė našta darbuotojus vers pergalvoti, ar dirbti apsimoka. O kai kuriuos paskatins vakcinuotis, tai jau ir dabar fiksuojama.

„Tikrai įvairių yra emocijų. Svarbiausia, ką mes matome – darbo vietose yra nežmoniškas susipriešinimas“, – kalbėjo I. Ruginienė.