Klaipėdos universiteto (KU) Jūros tyrimų instituto mokslininkai uoste fiksavo traukūną – fenomeną, kurio neįmanoma numatyti.

„Kad kas pasakytų, koks bus vėjas, kokios krypties, kokio stiprumo, kaip dažnai. Tada mes galėtume prognozuoti, kokios bus bangos. Kai mums išmoks prognozuoti vėją, mes išmoksime prognozuoti bangas ir fenomenus Klaipėdos uoste“, – LNK kalbėjo mokslininkė Loreta Kelpšaitė–Rimkienė.

Traukūno kartais neišlaiko net stipriausi laivus prie krantinės laikantys lynai. O šį kartą per marias besikeliantys žmonės ir Smėlynės perkėlos darbuotojai sako, kad atsidūrę lyg karuselėje.

„Iš trijų krypčių gavosi srovės – iš Danės, ir Nemuno, marių ir jūros. Čia visi jie susitiko ir mumis pradėjo kilnoti iki 3 metrų vienu momentu. 3 metrus pakildavom ir nusileisdavom“, – sakė darbuotojas.

Mokslininkai patikslina, kaip šis fenomenas susidaro.

„Baltijos jūroje susidariusi ilgaperiodinė banga patenka į Klaipėdos uostą. Kai tos bangos ilgis yra kartotinis uosto kažkurios ekvatorijos vietos ilgiui, susidaro tokia stovinti banga“, – pasakojo mokslininkė L. Kelpšaitė–Rimkienė.

O rezonansas, anot mokslininkų, įvyksta, kai bangos iš marių ir jūros susiduria uoste.

„Kaip vonioje. Jei jūs į vonią įmesite kažkokią didelį daiktą ir pradės linguoti stovintis vanduo, susidaro stovinti banga, tai ir pusė vonios gali išsitaškyti“, – sakė ji.

Smiltynės perkėlai traukūnas trukdė dirbti dvi paras, tokį reiškinį keltininkai stebi kelis kartus per metus.

„Tai yra visiškai neprognozuojama, į mėnesį gali būti kartą, gali būti ir 5 kartus. Vasarą šis reiškinys yra retesnis, žiemą dažnesnis. Traukūno susidarymui įtaką turi ir uosto gilinimas“, – tikino „Smiltynės perkėlos“ vadovas Mindaugas Čiakas.

Ne tik vandenyje, bet ir ant žemės gamta baugina ir vairuotojus, ir kelininkus.

Pajūryje – orų siurprizai – sniegas, į lietų pereinanti šlapdriba ir vėl sniegas.

Tad į regiono kelius pirmadienį išvažiavo net 50 kelininkų mašinų.

„Pliurzė visur dabar yra, nei šilta, nei šalta“, – LNK teigė vienas kelininkas.

Kitas šiuos orus vadino „pasaka be galo“.

Kelininkai džiaugiasi, kad kol kas ant kelių pliurzė, o ne čiuožykla. Bet įspėja, kad esant mišriems krituliams ir staigiai krentant temperatūrai pasipila avarijos dėl plikledžio. Tad vairuotojams rekomenduojama įjungti žiemos vairavimo režimą.

„Stebime prognozes, snygis tęsis dar iki antradienio popietės, esame pasiruošę, druskos sandėliai papildyti, budėjimo komandos irgi pasiruošiusios“, – LNK sakė „Kelių priežiūrios“ vakarų regiono vadovas Algminas Šmitas.

Sinoptikai sako, kad visa ši savaitė gali būti neeilinė – kritulių itin daug.

„Orų sąlygos bus gana sudėtingos. (…) Visoje šalyje snigs“, – sakė sinoptikė Ineta Daunoravičiūtė.

Į gruodį, anot sinoptikų, įžengsime su šaltuku, vietomis iki 11 laipsnių.

Kol kas keistus orus stebintys klaipėdiečiai sako laukiantys tikros žiemos.