Izraelis ir Japonija grąžina griežtas sienų kontrolės priemones uždrausdamos visiems naujiems užsieniečiams atvykti į šalį. Jungtinė karalystė ir Danija grąžina kaukių dėvėjimą.

Kol nežinomųjų daug, reaguojama greitai

Vilniaus universiteto (VU) profesorius, mikrobiologas ir biochemikas Rolandas Meškys laidoje teigė, jog jei omikron plinta greičiau, nei delta atmaina, ji turėtų „nukariauti“ dabar dominuojančią koronaviruso atmainą.

„Tokia jau ta biologija. (…) Plitimo greitis, dauginimo skaičius, kaip greitai pasidaugina, kaip greitai infekuoja, čia pagrindiniai dalykai ir kaip greitai išvengia imuninės sistemos“, – apie atmainos plitimo aspektus kalbėjo R. Meškys.

Žinių radijo laidos pašnekovas pasakojo, kad kuo ilgiau virusas gali išlikti organizme, tuo didesnė tikimybė, kad jis gali mutuoti.

„Spėjama, kad šis virusas greičiausiai ilgai evoliucinavo vieno paciento organizme, kuris turėjo imunosupresuotą sistemą, imuninė sistema nelabai gerai dirbo, tai ilgas sirgimas gali duoti tokį rezultatą. Reikia priminti visiems, kad kuo žmogus ilgiau serga, tuo didesnė mutacijų tikimybė, atsakymas paprastas – sirkime trumpiau, skiepykimės, nešiokime kaukes, plaukime rankas ir sumažinsime galimybę mutacijoms rastis dideliu greičiu“, – laidoje „Dienos klausimas“ ragino biochemikas R. Meškys.

Duomenų apie naująją viruso atmainą, anot laidos pašnekovo, per mažai daryti griežtas išvadas. Kai kurių šalių priimtus itin griežtus ribojimus keliautojams jis vertino kaip savisaugą.

„Pavyzdys galėtų būti toks – jei lyja, išsiskleidei skėtį, jei ne, likai šlapias. Tai kaip greitai sureaguosi. Tas lietus gali būti trumpas, bet šlapiam vaikščioti nesinori, viskas čia labai paprasta. Geriau kartais šiek tiek sureaguoti anksčiau ir neturėti vėliau didesnių bėdų. Gal paaiškės po 2 savaičių, kad nėra ten tokio didelio pavojaus, tai ir atšauks tuos ribojimus“, – svarstė pašnekovas.

Jo teigimų, pasaulio šalių reakciją į žinias apie omikron atmainą yra „adekvati“, nes daug apie ją dar nėra žinoma.

Žiema Vilniuje

Tam tikrų pavojaus signalų yra

Medicinos profesorius Vytautas Usonis Žinių radijo eteryje ragino palaukti kelias savaites ir tik tada daryti konkrečias išvadas dėl naujos atmainos.

„Aliarmo daug, atsakymų teks palaukti maždaug 2–3 savaites. Turint omenyje tai, kad yra maksimalus inkubacinis periodas, tai laikas, per kurį pamatysime, kaip intensyviai plinta omikron atmaina, kiek sunkiai serga žmonės, kiek jiems reikia gydymo ligoninėse, ar bus skirtumų tarp ligos sunkumo neskiepytų ir paskiepytų žmonių. Visa tai yra tie klausimai, į kuriuos atsakymą gausime maždaug per 2 savaites“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ sakė V. Usonis.

Paklaustas, ar vakcina bus veiksminga prieš omikron atmainą, medicinos profesorius teigė, jog nori tuo tikėti, bet dar labiau nori tai žinoti.

„Šiandien mes tikime ir tikimės, po 2 savaičių žinosime. Tai, ką žinome šiandien yra pavieniai stebėjimai, įvairiose Europos šalyse, kad užsikrečia ir paskiepyti asmenys. Tai, deja, yra signalas keliantis susirūpinimą“, – sakė jis.

V. Usonis priminė, jog koronaviruso omikron atmaina užsikrėtė ir sustiprinančiąją dozę gavęs asmuo.

„Vienas atvejis yra žmogaus, kuriam buvo paskiepyta ir sustiprinančioji dozė, bet tai yra tam tikras pavojaus signalas. Gera žinia, kad paskiepyti asmenys serga itin lengvai. Bet tai yra tik pirmieji signalai ir stebėjimai, bet kokias išvadas daryti pernelyg anksti“, – kalbėjo medicinos profesorius V. Usonis.

Sprendimai Izraelyje – ekstremalūs

Izraelyje gyvenanti hebrajų–lietuvių kalbų vertėja Rima Gedvilaitė–Blumenzon kalbėjo, jog sprendimai Izraelyje buvo priimti itin greitai.

Vyriausybė labai staigiai susirinko, labai operatyviai priėmė sprendimus, vieningai. Buvo priimti labai ekstremalūs, iš kitos pusės – galbūt ateityje sužinosime, ar tai buv teisingas, ar neteisingas sprendimas. Nes Vyriausybė uždaryti visas sienas ir mažinti tikimybė įvežti virus laisvai. Bet pačiam Izraelyje jok papildomų apribojimų nebuvo įvesta. Šalyje vyksta įprastas gyvenimas“, – pasakojo ji.

Anot Žinių radijo pašnekovės, šalies viduje dokumentų patikra sustiprėjo. Neatsisakoma ir Chanukos renginių. Tačiau apribotas užsieniečių patekimas į šalį.

„Nei vienas turistas negali įvažiuoti į šalį. O izraeliečiai gauna pranešimus, kad grįžtant turės izoliuotis 3 dienas. Atskrendant reikės testo, oro uoste – dar ienas testas, o po 3 dienų izoliacijos – dar vienas testas. Žmonės svarsto, ką daryti, nes ne visiems tinkama pagal darbo sąlygas, arba dar pasiimti 3 laisvas dienas“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ pirmadienį kalbėjo Izraelyje gyvenanti lietuvė.

Delfi primena, jog Izraelis nusprendė nuo sekmadienio laikinai uždaryti savo sienas visiems užsieniečiams, siekdamas sustabdyti naujosios COVID–19 sukėlėjo atmainos omikron plitimą.

Sprendimas dėl šalies uždarymo užsieniečiams galios 14 dienų. Be to, šalies gyventojams draudžiama lankytis 50 Afrikos šalių, kurias Izraelio institucijos yra įtraukusios į „raudonąją zoną“.

Iš Afrikos grįžtantiems izraeliečiams privaloma karantinuotis, o visi iš Afrikos jau atvykę Izraelio piliečiai dėl atsargumo artimiausiomis dienomis greičiausiai bus testuoti.