„Dar per mažai duomenų. Ką rodė epidemija, tai, kad reaguoti į tokius dalykus reikia ir reikia reaguoti greitai, nes mes turime jau pakankamai duomenų, kad ši atmaina potencialiai gali būti pavojinga. Dabar, deja, mums reikia stebėti, kas būtent vyksta Pietų Afrikoje, kad mes sužinotume atsakymus į rūpimus klausimus“, – Delfi komentavo V. Zemlys-Balevičius.

Jo teigimu, mokslininkai aiškinasi, ar omikron atmaina yra labiau virulentiška, kiek sudėtingi yra ligos, užsikrėtus šia COVID-19 atmaina, simptomai bei ar dabartinės naudojamos vakcinos yra efektyvios prieš omikron.

„Problema yra, kad šiems trims klausimams reikia laiko, kad į juos atsakytume. Pirmiausia, laiko, kad mes stebėtume dinamiką. Antras dalykas – laiko sekvenavimui. Po to yra vakcinų efektyvumas. Beveik neabejoju, kad tiek „Pfizer“, tiek visi vakcinų gamintojai jau gavo tos atmainos genetinį kodą ir jau gali replikuoti bei žiūrėti, tirti, ar vakcina atspari, ar ne, tačiau visi šie dalykai užtrunka“, – dėstė V. Zemlys-Balevičius.

Atsakymai į minimus klausimus, pasak eksperto, gali užtrukti apie mėnesį.

Pietų Afrikos Respublikai (PAR) paskelbus apie identifikuotą naująją atmainą, kurią netrukus PSO pavadino omikron, nuo jos izoliuotis pradėjo kitos valstybės.

„Pietų Afrika pilnai gali būti nepatenkinta, bet nauja atmaina bus randama visų pirma ten, kur žmones sekvenuoja, o tose valstybėse tai daro tik Pietų Afrikoje. Tai, kad reikia sekvenuoti Afrikoje ir mesti ten pinigus, kad spėtume identifikuoti, jau buvo aišku. (…) Kitas dalykas yra vakcinavimas – plisti terpė yra palanki, kai vakcinavimas nėra pakankamas“, – komentavo duomenų mokslininkas.

Ką gali padaryti kitos pasaulio valstybės?

V. Zemlio-Balevičius atkreipė dėmesį, kad į žinią apie naują atmainą valstybės sureagavo skirtingai. Štai Izraelis užsidarė nuo visų atvykstančiųjų.

„Priemonių ėmimasis, reakcija, deja, bet yra pakankamai adekvati, nes kol tu nežinai kažko epidemijoje, tu turi imtis kontroliuojamos panikos. Kontroliuojama panika, kad viską uždarome ir stebime. Aišku, kuo galime padėti Pietų Afrikai, tai siųsti ten mokslininkus bei mesti ten pinigus. Tai turi būti viso pasaulio koordinavimas“, – akcentavo duomenų mokslininkas.

Eksperto teigimu, šiuo metu taip pat galima įvesti privalomą sekoskaitą visiems iš užsienio atvykusiems žmonėms, kuriems nustatytas koronavirusas.

„Kad mes greičiau užčiuoptume, ar jau pas mus atėjo, ar ne, nes kai žinai, kad jau atėjo, galėsi imtis priemonių arba prisidėsi prie informacijos“, – paaiškino V. Zemlys-Balevičius.

Kuo daugiau valstybių taikys plačią sekoskaitą, pasak jo, tuo greičiau bus galima nustatyti atmainos plitimo greitį.

„Kiekviena šalis gaunasi kaip atskiras eksperimentas. Duomenų moksle yra toks vertinimas, kai tu žiūri skirtingose vietose ir tada, matydamas kitimo greitį kiekvienoje šalyje, gali įvertinti ir pasakyti, ar tai yra omikron, ar atskiros šalies specifinis dalykas. Sekvenavimo padidinimas visose šalyse dabar būtų protinga strategija tam, kad galėtume tokius metodus pritaikyti“, – komentavo pašnekovas.

Jei paaiškėja, kad omikron yra greičiau plintanti ir agresyvesnė atmaina už delta atmainą, tuomet tik laiko klausimas, kaip pastebėjo V. Zemlys-Balevičius, kada ji išplis per visą pasaulį.

„Nereikia turėti kažkokių iliuzijų, turint omenyje visą pandeminę situaciją anksčiau, kad bus galima apsisaugoti. Niekas verslo nestabdys. Pagrindinis klausimas – vakcinos ir apsisaugojimas“, – sakė „Euromonitor International“ analitikas.

Lenktynės su nauja atmaina įgyja pagreitį

Kaip jau skelbta, lenktynės su omikron – nauja koronaviruso atmaina – įgyja pagreitį. Griežčiausiu keliu pasuko Izraelis – uždaro sienas visiems užsieniečiams. Draudimas įsigalios artimiausiu metu, o grįžusiems į tėvynę izraeliečiams teks karantinuotis.

Jungtinė Karalystė griežtina visų atvykėlių testavimą ir izoliaciją, be to grąžina privalomas kaukes. Omikron jau atkeliavo ir į Australijos žemyną, čia atvykėliams teks izoliuotis 72 valandoms.

Izraelio gyventojams draudžiama lankytis net 50 Afrikos šalių, kai kitos valstybės skrydžius įšaldo tik 7 ar 10 to regiono šalių.

Kaip skelbė LNK žinios, iš bet kurios šalies į Jungtinę Karalystę atvykstantys keliautojai antrą dieną po atvykimo turės ne tik darytis PGR testą, bet ir dar ir izoliuotis, kol gaus neigiamą jo atsakymą.

Kaukės Jungtinėje Karalystėje vėl bus privalomos ir transporte ir parduotuvėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)