Taip pat, kad jos būtų dėvimos taisyklingai ir duotų naudos.

„Atitinkamomis priemonėmis rūpinasi sveikatos apsaugos ministerija, atitinkamai ir savivalda turi savo atsakomybių, sutarta, kad tuo pasirūpins savivaldybės“, – teigė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Tačiau, pasirodo, yra ne visai taip. Mokyklos jau išplatino pranešimus pradinukų tėvams su prašymais kaukėmis pasirūpinti patiems. Sako apie jokius savivaldybės kaukių pirkimus negirdėjusios.

„Apskritai mes prašome tėvelių kaukėmis aprūpinti“, – komentavo Vilniaus J. Basanavičiaus progimnazijos direktorė Jurgita Nemanienė.

Savivaldybė tikina, kad mažesnių kaukių vaikams nupirko, bet pasirūpins tik jų rezervu mokyklose.

„Mokyklos visada ir šiandien turi rezervą kaukių, jeigu mokiniai be kaukių arba dėvi netinkamas. Tuomet mokykla pagelbėtų.“

Vilniuje mokosi 25 tūkst. pradinukų valstybinėse mokyklose, dar 4 tūkst. – privačiose. Savivaldybė prieš įsigaliojant naujai tvarkai kaukių nupirko už 10 tūkst. Pinigus vėliau savivaldybei kompensuos valstybė. Tiesa, tėvams kaukių pirkimas – ne didžiausias galvos skausmas, daugelis nerimauja, kaip tokio amžiaus vaikams apie pusdienį pavyks išsėdėti su kauke.

„Nėra labai lengva užduotis. Net ir vyresnėse klasėse tikrai dažnai būna, kai vaikai ar užmiršta, ar tiesiog sunku kvėpuoti, nusiima. Yra tokia papildoma prievolė, visi stengiamės, visi priimame šitą realybę“, – aiškino J. Nemanienė.

Nors ne visi tėvai geranoriškai priima naujus reikalavimus, epidemiologai sako, kad kaukės padės suvaldyti situaciją mokyklose: jose šiuo metu didžiausia rizika virusui plisti. Sveikatos apsaugos ministras tikina, kad šiuo metu situacija stabili, ir atmeta, kad jai pablogėjus, būtų svarstoma apie daugiau saugumo priemonių.

„Su švietimo dalyviais vyksta aktyvus dialogas ir sekimas, kaip ta situacija juda. Tikrai nereikia įvesti priemonių, jeigu tendencijos geros. Jeigu tendencijos keisis, tada svarstysime, ką galime papildomo padaryti“, – sakė A. Dulkys.

Daugiausia protrūkių mokyklose užfiksuojama didžiuosiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.