Sekmadienį numatoma nedidelė pertrauka nuo nepalankių orų, o pirmadienį iš pietvakarių prie Lietuvos priartės naujo pietinio ciklono, kuris galutinai susiformuos virš Adrijos jūros šiaurinės dalies, mišrių kritulių zona.

Todėl pirmadienį vėl numatomi gausesni krituliai ir kaip nebūtų keista, didesnė sniego ir šlapdribos tikimybė bus vakarinėje, o lietaus – rytinėje Lietuvos dalyje.

Toks aktyvus „pietinių“ ciklonų Baltijos šalyse laikotarpis yra susijęs su didelio masto aukštuminiu slėniu, kuris nuo Arkties ištįsęs per Vidurio Europą link šiaurinės Afrikos. O aukštuminiai gūbriai šią šaltu oru užpildytą slėnį juosia iš vakarų (Šiaurės Atlantas) ir rytų (Volgos baseinas ir Uralas).

Stabilesnis ir stipresnis gūbrys, kaip taisyklė tokiu metų laiku, yra vakaruose. Tokia didelio masto slėgio lauko struktūra labai palanki „šiaurinių“ ciklonų (nuo Islandijos–Grenlandijos rajono) nukreipimui į pietus ir pietryčius, o „pietinių“ ciklonų (nuo Viduržemio jūros) – į šiaurę ir šiaurės rytus.

Šis aukštuminis slėnis nėra visiškai nejudrus ir nesikeičiantis, todėl jau kitos savaitės viduryje barinio lauko struktūra keisis – kartu pakis ir pagrindinės ciklonų trajektorijos. Taigi, ciklonai iš Islandijos rajono keliaus link Šiaurės jūros, o vėliau per Daniją ir pietinę Švediją vėl suks į šiaurės rytus. Tiek pietiniai ciklonai, tiek ciklonai atkeliaujantys nuo Šiaurės jūros perneša/formuoja didelį kiekį kritulių ir per šį savaitgalį bei kitą savaitę jų Lietuvoje turėtų iškristi beveik mėnesio norma.

Daugiausia kritulių numatoma vakarinėje Lietuvos dalyje ir pajūryje, kur, beje, lyja jau kelias dienas iš eilės. Savaitgalį ir pirmadienį oro temperatūra Lietuvoje bus daugiausia teigiama, o nuo antradienio ji kris žemiau 0 laipsnių, todėl vyraus mišrūs krituliai ir sniegas, vėl formuosis sniego danga.

Nedidelis atšilimas su lietumi ir šlapdriba prognozuojami kitą ketvirtadienį ir savaitgalį, o „rimtesnis“ oro atvėsimas numatomas dar kitą savaitę, nors tokios trukmės orų prognozių tikslumas nėra didelis. Jeigu „pietiniai“ ciklonai į Lietuvą daugiausia atneš kritulių, tai „šiauriniai“ į Šiaurės jūrą ir Britaniją – audras.

Viena tokiu audrų dabar vyksta ties Šetlandų salomis, o šeštadienį ryte štorminis vėjas jau kils Lamanšo sąsiauryje ir Biskajos įlankoje. Pirmadienį stiprus šiaurės rytų vėjas pūs pietinėje Baltijos jūros dalyje. Paprastai tokios krypties vėjas Lietuvos pajūryje audrų neformuoja, o štai Lenkijos ir Vokietijos pakrantėse gali kilti stiprūs štormai.

Ateinantį antradienį, pietiniam ciklonui pasitraukus į šiaurės rytus, Lietuvos pajūris atsidurs šio ciklono užnugaryje su stipriu šiaurės vakarų vėju. Būtent šių krypčių vėjas antroje savaitės pusėje ir vyraus šalyje. Kita savaitė numatoma vėsi visoje Europoje. Šilčiau bus tik Rusijoje, Ukrainoje ir kai kuriose Balkanų šalyse.

Stipriausi šalčiai numatomi Skandinavijos kalnuose ir Laplandijoje – iki 20 laipsnių šalčio. Nakties šaltukas laukiamas ne tik Vidurio Europoje, bet ir Britanijoje bei Airijoje (vietomis), taip pat centrinėje Ispanijoje ir Prancūzijoje.

Ilgalaikių prognozių duomenimis gruodžio pirma pusė numatoma vėsesnė už daugiametę, o antra – artima normai ir kiek šiltesnė.