Pasak jo, ar naujoji viruso atmaina blogesnė nei prieš tai buvusios paaiškės tik tuomet, kai bus aišku, kiek užsikrėtusiųjų sirgs sunkiai ir kiek efektyvios prieš šią atmainą bus jau naudojamos vakcinos.

„Jei ši atmaina nebus pavojingesnė sirgimo prasme, o vakcinos bus efektyvios, tai reikš tik tiek, kad nepaskiepyti užsikrės ir persirgs, o dalis ir žus greičiau nei buvo galima tikėtis. Tačiau jei atmaina sukels ir kokia nors kitokią ligos klinikinę eigą ir paaiškės, kad vakcinos prieš ją nebėra tokios efektyvios, tai bus savotiškas sugrįžimas į istoriją du metus atgal. Labai norėčiau tikėti, kad taip nebus“.

Taip pat savo socialinio tinklo paskyroje pasidalijo ir aktualiu straipsniu šia tema.

„Delfi“ primena, kad Pietų Afrikos Respublikos mokslininkai ketvirtadienį pranešė, kad nustatė naują COVID-19 atmainą ir daugybę jos mutacijų.

Šis pranešimas buvo paskelbtas pastaruoju metu labai išaugus užsikrėtimo atvejų skaičiams.

„Deja, Pietų Afrikoje atradome naują atmainą, duodančią pagrindo susirūpinimui“, – paskubomis sušauktoje spaudos konferencijoje sakė virusologas Tulio de Oliveira. Ši atmaina, kurios nomenklatūrinis numeris yra B.1.1.529, „turi labai daug mutacijų“, – sakė jis. – Deja, jis sukelia infekcijų gausėjimą“.

Jis taip pat informavo, kad šis virusas buvo aptiktas Botsvanoje ir Honkonge tarp keliautojų iš PAR. Sveikatos apsaugos ministras Joe Phaahla teigė, kad ši viruso atmaina kelia „rimtą susirūpinimą“ ir dėl jo „eksponentiškai“ daugėja registruojamų atvejų, taigi yra „didelė grėsmė“.

Trečiadienį užregistruota daugiau kaip 1 200 kasdienių užsikrėtimo atvejų, o šio mėnesio pradžioje jų buvo tik apie 100. Prieš aptinkant naująją viruso atmainą, valdžios institucijos prognozavo, kad ketvirtoji viruso banga PAR prasidės maždaug gruodžio viduryje, nes ją paskatins kelionės prieš šventinį sezoną. Vyriausybinis Nacionalinis užkrečiamųjų ligų institutas (NICD) pranešė, kad atlikus genomo sekos nustatymą, šalyje užregistruoti 22 teigiami B.1.1.529 varianto atvejai.

Ketvirtadienį paskelbtame pareiškime teigiama, kad trijose šalies provincijose, įskaitant Gautengą, kuriam priklauso Johanesburgas ir Pretorija, „sparčiai daugėja“ aptiktų infekcijos atvejų ir teigiamų testų rezultatų.

Neseniai buvo nustatytas grupinis protrūkis, sutelktas sostinės Pretorijos aukštojo mokslo institucijoje, pranešė NICD. Praėjusiais metais PAR buvo aptikta COVID-19 beta atmaina, nors iki šiol šalyje infekcijų skaičių lėmė delta atmaina, iš pradžių aptikta Indijoje.

Šalyje pandemijos atvejų skaičius yra didžiausias Afrikoje – apie 2,95 mln. atvejų, iš kurių 89 657 baigėsi mirtimi. Mokslininkai teigė, kad naujoji B.1.1.529 atmaina turi mažiausiai 10 mutacijų, palyginti su dviem delta ar trimis beta atmainų mutacijomis.

„Mums kelia nerimą tai, kad šis variantas ne tik gali būti labiau užkrečiamas, taigi plisti greičiau, bet ir apeiti imuninės sistemos dalis ir mūsų imuninės sistemos apsaugą“, – sakė tyrėjas Richardas Lessellsas. Kol kas pastebėta, kad ši atmaina ypač plinta tarp jaunų žmonių. Tačiau artimiausiomis dienomis ir savaitėmis bus labai svarbu nustatyti šios atmainos pavojingumą, sakė R. Lessellsas. Atmainos neutralizavimą „apsunkina jos mutacijų skaičius“, sakė viena iš mokslininkių Penny Moore. – Šioje atmainoje yra daug mums nežinomų mutacijų“.

Po gana lėtos skiepijimo kampanijos PAR pradžios šiuo metu apie 41 proc. suaugusiųjų yra gavę bent vieną vakcinos dozę, o 35 proc. – visiškai paskiepyti. Mokslininkai teigia, kad nauja koronaviruso atmaina, pasižyminti „itin dideliu skaičiumi“ mutacijų, gali paskatinti naujas ligos bangas, išvengdama organizme susiformavusios apsaugos, rašo „The Guardian“.

Atlikus genomo sekoskaitą, trijose šalyse buvo patvirtinta tik 10 atvejų, tačiau atmaina sukėlė rimtą kai kurių mokslininkų susirūpinimą, nes daugybė mutacijų gali padėti virusui išvengti susidariusio imuniteto. B.1.1.529 atmainos smaigalio baltyme – toje viruso dalyje, kurią dauguma vakcinų pirmiausia pasitelkia imunitetui kovidui suformuoti – yra 32 mutacijos.

Smaigalio baltyme esančios mutacijos gali paveikti viruso gebėjimą užkrėsti ląsteles ir plisti, tačiau taip pat gali apsunkinti procesą, kai imuninės ląstelės puola patogeną. Atmaina pirmą kartą užfiksuota Botsvanoje, kur dabar, atlikus genomo sekoskaitą, nustatyti trys atvejai.

Dar šeši atvejai patvirtinti Pietų Afrikos Respublikoje, o vienas – Honkonge, keliautojui, sugrįžusiam iš Pietų Afrikos Respublikos. Londono imperatoriškojo koledžo virusologas dr. Tomas Peacockas detales apie naują atmainą paskelbė informacijos apie genomą dalijimosi platformoje, pažymėdamas, kad „neįtikėtinai didelis spyglio baltymo mutacijų skaičius leidžia spręsti, jog tai gali kelti rimtą susirūpinimą“.

„Twitter“ įrašuose T. Peacockas aiškino, kad „dėl įspūdingų smaigalio baltymo ypatumų atmainą reikia itin atidžiai stebėti“, tačiau pridūrė, jog gali paaiškėti, kad tai gali būti „neįprastas klasteris“, kuris nėra labai užkrečiamas.

„Viliuosi, kad taip ir yra“, – rašė mokslininkas.

Jungtinės Karalystės sveikatos saugumo agentūros COVID-19 incidentų vadovė dr. Meera Chand teigia, kad, bendradarbiaudama su viso pasaulio mokslinėmis institucijomis, agentūra nuolatos stebėjo Sars-CoV-2 atmainų, šioms atsirandant ir vystantis visame pasaulyje, situaciją.

„Kadangi virusams būdinga dažnai ir atsitiktinai mutuoti, nėra neįprasta, kad atsiranda nedidelis kiekis atvejų, susijusių su naujais mutacijų rinkiniais. Bet kurios atmainos, demonstruojančios plitimo požymius, yra sparčiai vertinamos“, – pabrėžia M. Chand.

Pirmieji šios atmainos atvejai užfiksuoti Botsvanoje lapkričio 11-ąją, o naujausias atvejis Pietų Afrikos Respublikoje buvo užfiksuotas po trijų dienų. Honkonge nustatytas atvejis – 36-erių vyriškis, prieš skrydį iš Honkongo į Pietų Afrikos Respubliką atlikęs PGR testą ir gavęs neigiamą atsakymą.

Pietų Afrikos Respublikoje jis lankėsi nuo spalio 22-osios iki lapkričio 11-osios. Sugrįžus į Honkongą, jo testo atsakymas buvo neigiamas, tačiau lapkričio 13-ąją karantine atliktas testas buvo teigiamas. Jungtinė Karalystė nebeturi raudonojo sąrašo, pagal kurį taikytų ribojimus iš užsienio atvykstantiems asmenims.

Pilnai nepaskiepyti asmenys prieš skrydį turi gauti neigiamą testo rezultatą ir atvykę atlikti du PGR testus. Pilnai paskiepyti keliautojai turi atlikti koronaviruso testą per dvi dienas nuo atvykimo. Mokslininkai stebės naująją atmainą, bandydami nustatyti, ar virusas nerodo pagreičio įgijimo ir platesnio plitimo ženklų.

Kai kurie Pietų Afrikos Respublikos virusologai jau nerimauja, ypač turint omenyje pastaruosius atvejus Gautenge – miestiškoje teritorijoje, apimančioje Pretoriją ir Johanesburgą, kur buvo užfiksuoti B.1.1.529 atvejai.

Kembridžo universiteto klinikinės mikrobiologijos profesorius Ravi Gupta teigė, kad jo laboratorijoje nustatyta, jog dvi B.1.1.529 mutacijos padidino užkrečiamumą ir sumažino antikūnų atpažinimą.
„Remiantis esamomis mutacijomis, tai neabejotinai kelia reikšmingą susirūpinimą, – sako mokslininkas. – Tačiau pagrindinė nepažįstamo viruso savybė yra jo užkrečiamumas – panašu, kad tai pirmiausia paskatino delta atmainą. Imuniteto išvengimas yra tik dalis to, kas gali nutikti.“

UCL genetikos instituto direktorius profesorius Francois Balloux teigia, kad didelis atmainos mutacijų skaičius, panašu, susikaupė „per vieną staigų prasiveržimą“.

Tai leidžia spręsti, kad atmaina galėjo išsivystyti lėtinės infekcijos metu asmens, kurio imuninė sistema nusilpusi, organizme. Tai galėjo būti negydomas ŽIV / AIDS sergantis asmuo.

„Iš tiesų numanau, kad ji bus sunkiai atpažįstama neutralizuojant antikūnus, lyginant su alfa ar delta, – aiškina F. Balloux. – Sudėtinga prognozuoti, kiek šiame etape atmaina gali būti užkrečiama. Dabar ją reikėtų atidžiai stebėti ir analizuoti, tačiau pagrindo pernelyg nerimauti nėra, nebent artimiausiu metu šios atmainos atvejų ims daugėti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (139)