Trečiadienį pasieniečiai iš Baltarusijos į Lietuvą neleido patekti 55 užsieniečiams, antradienį – 9, pirmadienį – 18, sekmadienį – 70, šeštadienį – 44, penktadienį – 54.

Į Lietuvą dėl humanitarinių priežasčių ketvirtadienį įleistų užsieniečių nebuvo.

Apie vidudienį prie sienos Baltarusijos pusėje ties Lazdijų rajonu buvo iššauti 3 šūviai. Vakare ties Varėnos rajonu Baltarusijos pusėje skirtingu metu paleistos 5 signalinės raketos.

Nuo rugpjūčio pradžios, kai pasieniečiai įgijo teisę neįsileisti draudžiamose vietose iš Baltarusijos einančių užsieniečių, jų į Lietuvą nepateko 7425 (vidurnakčio iš ketvirtadienio į penktadienį duomenys).

Ketvirtadienį vėlai vakare Varėnos rajone patruliavę VSAT pareigūnai pastebėjo ką tik pažeistą koncertinos užtvarą, įrengtą prie sienos su Baltarusija. Čia pat buvo aptikti švieži avalynės įspaudai, vedantys iš Baltarusijos į Lietuvą ir atgal.

Vietovę nuodugniai patikrino VSAT kinologai su šunimis, tačiau Lietuvos gilumoje nei pėdsakų, nei asmenų, nei daiktų neaptikta.

Keliama versija, kad koncertiną prakirpę asmenys įžengė į Lietuvą ir pabūgę eiti tolyn grįžo į Baltarusiją. Netrukus po įvykio pasieniečiai Baltarusijos pusėje tolėliau nuo sienos ties šia vieta tamsoje matė kelis asmenis, kūrenančius laužą.

Ketvirtadienį popiet į Medininkų kontrolės punktą iš Baltarusijos įvažiavo šios šalies piliečio vairuojamas vilkikas su puspriekabe baltarusiškais numeriais. Į Italiją buvo gabenamas durpių briketų krovinys. Pasieniečiai atidarė puspriekabę. Paaiškėjo, kad joje prie krovinio buvo 4 vyrai. Pirminiais duomenimis, tai – Irako piliečiai.

Apie migrantus buvo informuoti Baltarusijos pasieniečiai, kurie ketvirtadienį atsisakė migrantus priimti atgal. Pagal nustatytą tvarką panašius pasienio incidentus sprendžia abiejų valstybių sienų įgaliotiniai. VSAT iškart pasiūlė surengti tokį jų susitikimą, kurio metu būtu nagrinėjami ir vertinami visi su šiuo įvykiu susiję faktai, aplinkybės, dokumentai ir pan. Ketvirtadienį toks susitikimas neįvyko, jį Lietuvos sienos su Baltarusija įgaliotinis numatė penktadienį pakviesdamas atitinkamą pareigūną iš Baltarusijos.

Migrantai, kurių statusas yra neįleistųjų į Lietuvą, naktį į penktadienį praleido Medininkų punkte.

Baltarusis vairuotojas irgi neįleistas į Lietuvą, jis ketvirtadienį vakare vilkiku su puspriekabe grįžo į Baltarusiją.

Tarnybinių ginklų profesionaliai migrantų krizės metu veikiantiems Lietuvos pasieniečiams ir jiems talkinantiems kariams praėjusią parą pasienyje panaudoti neteko. Sienos kontrolė Lietuvos pusėje vykdoma sustiprintu režimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)