A. Bilotaitės žiniomis, Migracijos departamentas dar turi išnagrinėti apie kelis šimtus prieglobsčio prašymų.

„Šiuo metu yra tik apie dešimt sprendimų, kai buvo suteiktas prieglobstis ir apie 26 atvejai, kai dėl humanitarinių priežasčių daugiausia iš Afganistano kilusiems asmenims buvo suteikta galimybė gyventi Lietuvoje“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė ministrė.

Jos teigimu, po galutinio neigiamo teismo sprendimo dėl prieglobsčio suteikimo, yra pradedama žmogaus išsiuntimo į kilmės šalį procedūra.

„Viskas priklauso nuo to, ar tie asmenys turi dokumentus. Jeigu neturi dokumentų, ta procedūra gali užtrukti. Čia buvo jau tris kartus atvykę Irako konsulai, kurie mums padėjo tuos dokumentus sutvarkyti. Paskutinis atvejis buvo, kai 88 asmenims buvo suteikti dokumentai“, – pasakojo A. Bilotaitė.

Visgi ji pripažino, kad procesą gerokai palengvina, kai žmonės sutinka grįžti savanoriškai, o kilmės šalis sutinka priimti. Vis dėlto Irakas kol kas priima tik savanoriškai apsisprendusius grįžti žmones, o tų, kurie nesutinka, tačiau turi būti išsiunčiami priverstinai, kol kas nepriima.

„Matyt tokių skaičių turėsime nemažai. Noriu pažymėti, kad dabar vyksta aktyvus darbas ES su Iraku, nes akivaizdu, kad čia jau būtinas pats aukščiausias įsijungimas, (…) kad Irakas priimtų asmenis, kurie ne tik kad savanoriškai sutinka grįžti, bet ir tuos, kurie priverstinai gražinami. O jų yra didžioji dalis“, – sakė A. Bilotaitė.

„Vienintelis galimas sprendimas yra susitarti su Iraku, kad jie priimtu ne tik savanoriškai norinčius grįžti asmenis, bet ir tuos, kuriems priimamas neigiamas sprendimas – asmenis, kurie nėra persekiojami, kurie nepatiria smurto, bet tiesiog dėl ekonominių ar kitokių priežasčių bandė pasiekti geresnį gyvenimą ir buvo patekę į Lukašenkos rankas“, – tęsė ministrė.

Paklausta, kaip įvertintų dialogo su Iraku progresą, A. Bilotaitė atkreipė dėmesį, kad kai kuriais klausimais sutarimas buvo rastas.

„Šie procesai nevyksta labai paprastai, žingsnis po žingsnio. Reikia pripažinti, kad buvo tam tikrų yra gerų dalykų – pirmiausia su skrydžių ribojimais“, – pastebėjo ministrė.

Ji sakė, kad šiuo metu yra 331 asmuo, gražintas į kilmės šalį.

„Dabar, kiek žinau, 88 asmenims yra parengti Irako dokumentai ir ta procedūra turėtų pajudėti“, – komentavo A. Bilotaitė.

Ministrės teigimu, bus toliau bandoma įtikinti migrantus savanoriškai grįžti į kilmės šalis.

„Šiuo metu tie asmenys gyvena sulaikymo vietose“, – pažymėjo A. Bilotaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)