„Mes manome, kad mes laikomės sutarties. Sutartis galioja, niekas nekeičia dėl sutarties pozicijos“, – ketvirtadienį žurnalistams komentavo premjerė I. Šimonytė.

Kinijos diplomatas: raginame Lietuvos vyriausybę pripažinti klaidą

Kinijos ambasados Lietuvoje atstovas Qu Baihua (Čiu Baihua) trečiadienį pareiškė, kad Lietuva yra kurčia Kinijos prašymams dėl Taivaniečių atstovybės pavadinimo ir griežtai ragina ištaisyti šią klaidą.

„Pavadinimas yra problema, mes nesipriešiname verslo ryšiams, tačiau (...) Lietuva kurčia mūsų prašymams“, – spaudos konferencijoje žurnalistams sakė diplomatas.

Jo teigimu, su Lietuvos atstovai šis klausimas buvo aptartas ne kartą, tačiau iš valdžios atstovų „teigiamo atsakymo nesulaukta“.

Anot Q. Baihua, atidarius atstovybę tokiu pavadinimu, buvo pažeistas „vienos Kinijos“ principas.

„Raginame Lietuvos vyriausybę pripažinti klaidą ir nenuvertinti Kinijos žmonių valios ir ryžto ginti šalies teritorinį vientisumą ir nacionalinį saugumą“, – teigė ambasados atstovas.

Diplomatas teigė, kad nė viena šalis nėra pajėgi atsverti Kinijos rinkos, kuri yra viena didžiausių pasaulyje.

Kinijos ambasados Lietuvoje laikinasis reikalų patikėtinis minėjo 1991 m. komunikatą dėl diplomatinių santykių su Kinijos Liaudies Respublika užmezgimo.

Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Šarūnas Liekis anksčiau „Delfi“ minėjo, kad jame rašoma taip: „ Lietuvos Respublikos Vyriausybė pripažįsta Kinijos Liaudies Respublikos Vyriausybę kaip vienintelę teisėtą Kinijos ir Taivanio, kaip neatsiejamos Kinijos teritorijos, Vyriausybę. Lietuvos Respublikos Vyriausybė įsipareigoja neužmegzti ir neskatinti jokių oficialių santykių su Taivaniu“.

Nuo Lietuvos pusės dokumentą pasirašė tuometinis Gedimino Vagnoriaus Vyriausybės užsienio reikalų viceministras Valdemaras Katkus. Lietuvos valstybei tuo metu vadovavo Vytautas Landsbergis.

Kinijos diplomatas aiškino, kad ambasadoriaus atšaukimas jau yra retas žingsnis, kuris rodo, kad Kinija nesutinka su jūsų pareiškimais.

„Tikimės, kad jūs turėsite galimybę persvarstyti ir pakeisti Jūsų sprendimus“, - sakė Qu Baihua.

Paklaustas, kas bus, jeigu Lietuva nepakeis savo sprendimo Qu Baihua iš pradžių sakė, kad “nieko nebus”, tačiau perklaustas patikslino, kad dvišaliai santykiai nepagerės.

Vilniuje įsikūrė Taivaniečių atstovybė

Praėjusią savaitę Vilniuje darbą pradėjo Taivaniečių atstovybė.

Jos vadovu paskirtas Ericas Huangas, taip pat vadovaujantis Taipėjaus atstovybei Latvijoje.

Taivaniečių atstovybė pristatoma kaip biuras, skirtas plėtoti prekybiniams, ekonominiams ir kultūriniams ryšiams, bet ji taip pat tvarkys konsulinius klausimus. Valdantieji pabrėžia, kad atstovybė diplomatinio statuso neturi.

Lietuvos sprendimas leisti Taivano salos atstovybei šalyje veikti taivaniečių vardu pykdo Kiniją, protestuojančią dėl bet kokių Taivano mėginimų veikti kaip nepriklausomai valstybei.

Kitur pasaulyje Taivano atstovybės veikia sostinės Taipėjaus vardu, nusistovėjus tarptautiniam sutarimui, kad toks pavadinimas neprieštarauja „vienos Kinijos“ politikai, neleidžiančiai Taivano salos traktuoti kaip atskiros valstybės.

Qu Baihua

Pastaraisiais metais Lietuvos ir Kinijos santykiai nuosekliai blogėjo. Lietuva dar pavasarį išstojo iš Vidurio ir Rytų Europos šalių bendradarbiavimo formato su Kinija 17+1.

Prieš kelis mėnesius Kinija atšaukė savo ambasadorių šalyje ir pareikalavo, kad Lietuva padarytų tą patį. Ambasadorė Diana Mickevičienė į Vilnių konsultacijoms grįžo rugsėjo pradžioje.

Sekmadienį Kinija pranešė, kad Pekinas oficialiai pažemino diplomatinio atstovavimo lygį su Lietuva iki reikalų patikėtinių.

Tai reiškia, kad Vilniuje ir Pekine nebedirbs Kinijos ir Lietuvos ambasadoriai, o diplomatinėms atstovybėms vadovaus žemesnio rango diplomatai – reikalų patikėtiniai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)