Baigiamojoje kalboje iš visų kaltinamųjų Gintarui Steponavičiui prokuroras Justas Laucius pasiūlė švelniausią bausmę – beveik 7 tūkst. eurų baudą ir uždrausti eiti vadovaujančias pareigas viešajame ir privačiuose sektoriuose 7 metus.

Tačiau likusius bylos dalyvius nustebino kitas prokuroro J. Lauciaus pareiškimas apie G. Steponavičių.

„Na, jis nurodė, kad šio asmens parodymai, jais buvo padėta atskleisti nusikalstama veika. Prisidėjo prie to“, – LNK kalbėjo advokatas Giedrius Danėlius.

Apie savo galimą bendradarbiavimą su prokuroro G. Steponavičius nešneka.

„Nekomentuosiu“, – LNK teigė buvęs Seimo narys.

Tačiau buvęs G. Steponavičiaus bendražygis Artūras Zuokas nenustebtų, jei siekdamas išvengti atsakomybės šis su teisėsauga būtų bendradarbiavęs.

„Tuo metu, kada vyko tyrimas, G. Steponavičius ėjo pas tyrėjus be advokato, kelias dienas iš eilės. Tai rodo, kad jis padėjo tirti šią bylą ir atskleisti galimus pažeidimus, siekdamas švelnesnės bausmės“, – svarstė A. Zuokas.

Eligijus Masiulis ir G. Steponavičius prieš daugiau kaip 15 metų kartu įsteigė Liberalų sąjūdį. Neišskiriami bendražygiai jie buvo iki pat pasitraukimo iš politikos.

Ar buvusio kolegos galėjo būti išduotas, E. Masiulis nekomentuoja.

Tačiau buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas prokuroro pareiškimais apie G. Steponavičiaus bendradarbiavimą netiki.

„Tai kiršinanti ir skaldanti taktika. Aš tikrai neįtariu G. Steponavičiaus kokiais nors įdavinėjimais, tuo labiau, kad čia nebuvo, ką įdavinėti. Ir dar kartą pasakysiu, nežinau kaip kiti, bet Liberalų sąjūdis bendradarbiavo taip pat. Ar tai reiškia įdavinėjimą? Ne“ – sakė parlamentaras E. Gentvilas.

Beje, Liberalų sąjūdžiui prokuroras siūlo daugiau kaip pusės milijono eurų baudą.

Advokatas G. Danėlius teigė, kad jo nuomone, jog tai yra bandymas pažeminti, kiek pasityčioti iš proceso dalyvių.

Teisme G. Steponavičius savo kaltės nepripažino, apie kitus kaltinamuosius jokių parodymų nedavė.

„Objektyviai to bendradarbiavimo aplinkybių kaip ir nėra, viena vertus. O kita vertus, ta aplinkybė švelninanti, kuri yra aprašyta Baudžiamajame kodekse, ji skamba taip – nuoširdus prisipažinimas, gailėjimasis ir padėjimas atskleisti veiką.

Tai kiek dalyvavome teismo procese, G. Steponavičius niekada neprisipažino kaltu, kad yra padaręs kokią nors veiką“, – kalbėjo advokatas G. Danėlius.

Politinės korupcijos byloje baigiamąsias kalbas sakys gynyba. Teismo sprendimo tikimasi pavasarį.