Dabar nuspręsta pakeisti dalį Kauno miesto savivaldybės tarybos 2019 m. lapkričio 19 d. sprendimo „Dėl komisijos urbanistiniams, architektūriniams ir investiciniams klausimams spręsti sudarymo ir jos nuostatų patvirtinimo“ punktų. Komisijos pirmininkas bus Kauno miesto savivaldybės meras Visvaldas Matijošaitis, komisijos pirmininko pavaduotojas – Kauno miesto savivaldybės mero pavaduotojas Andrius Palionis. Tarp komisijos narių – du miesto Tarybos politikai iš „Vieningo Kauno“ organizacijos - Šarūnas Matijošaitis (mero sūnus) ir Jonas Audėjaitis. Taip pat urbanistinius, architektūrinius ir investicinius klausimus komisijoje spręs ir rekomendacijas Tarybai bei Administracijai suformuluos keli Kauno savivaldybės administracijos atstovai ir pats Administracijos direktorius Vilius Šiliauskas.

„Pavesti 1 punkte nurodytos komisijos nariui Viliui Šiliauskui atlikti komisijos pirmininko pavaduotojo funkcijas Andriaus Palionio atostogų, ligos, komandiruočių metu ir kitais atvejais, kai jo laikinai nėra“, – taip nurodoma viename iš antradienį Tarybos pakeistų sprendimo dėl komisijos sudarymo punktų. Kitame punkte teigiama, kad komisija „sudaryta nagrinėti klausimams, susijusiems su Kauno miesto teritorijos naudojimu, urbanistine ir architektūrine plėtra, investicijų galimybėmis ir pritraukimu, viešųjų erdvių akcentų sukūrimo ir įgyvendinimo projektų atranka ir lėšų projektams finansuoti skyrimu“. Jos užduotis – teikti nurodytais klausimais išvadas, pasiūlymus ir rekomendacijas Savivaldybės tarybai, merui, Administracijos direktoriui ir kai kuriems skyriams.

„Susidaro įspūdis, kad, esant tokiai komisijos sudėčiai, valdantieji pasitars patys su savimi ir sudarys visas įmanomas sąlygas, kad mieste būtų galima patogiau ir greičiau tvarkytis. Gaila, visgi valdantieji nemato Kaune esančių žmonių profesinių pasiekimų, jų galimybių ir noro visuomeniškai prisidėti prie miesto vystymo ir tvarios aplinkos kūrimo. Formuojama komisija urbanistiniams, architektūriniams ir investiciniams klausimams spręsti, kuri patarinės dėl viešųjų erdvių tvarkymo projektų, sudaryta iš valdančiajai daugumai priklausančių politikų ir administracijos darbuotojų: vadovų ir specialistų, darbo grupės vadovas – meras. Dar kartą tenka konstatuoti, kad demokratiniai procesai savivaldybėje yra gilioje krizėje“, – taip komentavo Eltai priimtą Kauno tarybos sprendimą Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnė, Kauno krašto pramonininkų ir darbdavių asociacijos vykdomoji direktorė Edita Gudišauskienė.

Iš „Vieningo Kauno“ organizacijos narių sudaryta valdančioji frakcija, miesto Taryboje turinti net keliskart daugiau atstovų nei jai oponuojanti konservatorių frakcija, į pastarosios siūlymus „tradiciškai“ visai nėra linkusi atsižvelgti. Jau daugybę mėnesių kaskart transliuojant Tarybos posėdžius internetu, kauniečiai neturi progų išklausyti savo išrinktų daugumos politikų nuomones vienu ar kitu klausimu. Valdantieji paprastai vieningai, be jokių diskusijų patvirtindami sprendimus, kurių projektus parengia Savivaldybės administracija. Ar diskusijos vyksta prieš tai komitetuose, rinkėjai nei girdi, nei mato.

Nors Kauno politikai dabar mielai stebi kartu su kitais sirgaliais krepšinio varžybas „Žalgirio arenoje“, kur „susitalpina“ keliolika tūkstančių žmonių, tuo metu 41-ą išrinktąjį turinti miesto Taryba tęsia „pandeminį režimą“. Ir toliau politikai posėdžiauja ne Savivaldybės didžiojoje salėje, kur užeiti turi teisę tiek pavieniai gyventojai, tiek visuomeninių organizacijų, šeimų ar bendruomenės atstovai, bet sėdėdami prie kompiuterių – per nuotolį. Ne išimtis buvo ir šį antradienį vykęs Kauno miesto tarybos posėdis. Kad ir siūlė opozicija kai kuriuos politikų svarstomus klausimus atidėti ar koreguoti sprendimų projektus, nė į vieną siūlymą nebuvo atsižvelgta.

„Neatsižvelgta ir į mūsų frakcijos siūlymą palūkėti su kai kurių įkainių verslui pakėlimu, kol dar jis neišėjo iš krizės. O kitu atveju, valdantieji, prisidengdami noru mažinti administracinę naštą, daro esminę žalą miestui viešųjų erdvių akcentų sukūrimo ir įgyvendinimo paraiškų vertinime. Numatomas naudingumo vertinimas, tačiau neaišku, kokiais kriterijais vadovaujantis jis bus atliekamas. Ir esminis dalykas, kad į komisiją, kurios sudėtis kelia nemažai abejonių: ar politinė valdžia nepainiojama su vykdomąja, neįtraukiami ekspertai paveldosaugos, urbanistikos ar kraštovaizdžio srityje. Todėl prarandamos profesionalios kompetencijos, kurios reikalingos, siekiant užtikrinti tolesnį miesto vystymo savitumo ir unikalumo išsaugojimą“, – savo komentare naujienų agentūrai ELTA sakė E. Gudišauskienė.