„Taip, mirė tėtis. Jis buvo namuose pas mane, užsikrėtė kovidu. Galvojau, paprastas peršalimas, buvo teigiamas testas“, – BNS sakė A. Jakavonytė.

Anot jos, tėtis mirė gydomas ligoninėje, gydytojai stebėjosi jo atkaklumu.

Pastaruoju metu jis gydytas Santaros klinikose, sirgo COVID-19.

Pirmasis apie J. Jakavonio-Tigro mirtį antradienį pranešė nacionalinis transliuotojas LRT.

Varėnos apylinkėse, Kasčiūnų kaime, gimęs J. Jakavonis-Tigras, būdamas dvidešimties metų, 1945 metų rudenį kartu su kitais partizanais tėvų sodyboje įrengė Merkio rinktinės partizanų štabo vadavietę.

1945–1946 metais drauge su Merkio rinktinės vadu A. Ramanausku-Vanagu joje kurį laiką slapstėsi bei dirbo Pietų Lietuvos partizanų vadas Juozas Vitkus-Kazimieraitis. Čia leistas partizanų laikraštis „Laisvės varpas“.

J. Jakavonis-Tigras ėjo štabo ryšininko pareigas.

1946 metais jis buvo ištremtas į Sibirą, o į Lietuvą grįžo po 13 metų.

Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, 1998 metais J. Jakavonis-Tigras apdovanotas Vyčio Kryžiaus 3-iojo laipsnio ordinu, 2000 metais jam įteiktas Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių medalis.

J. Jakavoniui-Tigrui bei kitiems partizanams 2018 metais gruodžio 4 dieną buvo įteikta Seimo skiriama Laisvės premija, šiemet jis taip pat gavo partizanų vado A. Ramanausko-Vanago premiją.

Aktyvus partizaninis karas dėl Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo vyko 1944–1953 metais. Su sovietų okupacija Lietuvoje pokario metais kovojo apie 50 tūkst. partizanų, per 20 tūkst. partizanų ir jų rėmėjų žuvo.

Šalies vadovai pareiškė užuojautą dėl partizano J. Jakavonio-Tigro mirties

Pagarbą išėjusiam partizanui pareiškė šalies vadovai: prezidentas Gitanas Nausėda, prezidentė Dalia Grybauskaitė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, premjerė Ingrida Šimonytė.

„Lietuvos kariuomenė kasdien auga ir stiprėja kartu su mūsų valstybe. Tinkamai aprūpinti ir gerai pasiruošę kariai užtikrina krašto gynybą, kuria šalies ir visos NATO saugumą bei skuba į pagalbą kaskart, kai mums tenka atremti netikėtus iššūkius. Nesutraukomas laisvę mylinčios visuomenės bei kariuomenės ryšys stiprina mus visus. Šis ryšys mums padovanojo daugelį didvyrių, tarp jų ir šiandien, Kariuomenės dieną, išėjusį partizaną Juozą Jakavonį-Tigrą. Reikšdamas didžiausią pagarbą šiam Tėvynės gynėjui ir užuojautą artimiesiems, linkiu, kad jo pavyzdys įkvėptų daugelį būsimų kartų“, – rašo prezidentas savo feisbuko paskyroje.

„Mūsų atmintyje partizanas Juozas Jakavonis-Tigras visada išliks kaip nepaprasto tvirtumo, ištikimybės ir meilės Lietuvai pavyzdys“, – rašo feisbuke prezidentė Dalia Grybauskaitė.
„Kaip simboliška, kad šiandien, minint Lietuvos kariuomenės dieną, tenka atsisveikinti su pasipriešinimo sovietiniam okupaciniam režimui dalyviu Juozu Jakavoniu-Tigru.

Jis visą gyvenimą tikėjo, kad Lietuva bus laisva. Devyniolikmečio duotos partizano priesaikos neįveikė nei nežmoniški enkavėdistų kankinimai ir tardymai, nei Sibiro lageriai, o prasidėjus Atgimimui, ji paskatino J. Jakavonį įsitraukti į Sąjūdžio veiklą.

Visuomet būsime dėkingi J. Jakavoniui-Tigrui, savo gyvenimą pašventusiam Lietuvos Nepriklausomybei“, – užuojautoje sako V. Čmilytė-Nielsen.

Nuoširdžią užuojautą dėl partizano J. Jakavonio-Tigro mirties pareiškė ministrė pirmininkė I. Šimonytė.

„Visas šio iškilaus laisvės kovų dalyvio gyvenimas liudija nepaprastą drąsą ir ištvermę, kalba apie pasišventimą pamatinėms vertybėms ir meilę Lietuvai. Iškentęs okupantų kankinimus, patyręs tremtinio dalią, jis tapo įkvepiančiu pavyzdžiu ateities kartoms, įrodančiu, kad visada turime išlikti ištikimi laisvės idealams ir pasirengę ginti Tėvynę. Dėl partizano Juozo Jakavonio-Tigro mirties nuoširdžiai užjaučiu artimuosius ir visus, kuriems teko patirti šios asmenybės šviesą“, – sakoma premjerės užuojautoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (473)