„Merkel savo veiksmais tiesiog siunčia signalą, kaip bus toliau. Ir toks scenarijus, kad tuos 2 tūkst. prieglobsčio prašytojų Vokietija pasiims, egzistuoja. Turime turėti tai omenyje. Galime ginčytis dėl to, ar jis būtų geras, ar blogas, ar turės papildomų padarinių, bet tai, kad jis yra suderėtas arba bandytas suderėti, tikrai įmanoma“, – interviu „Delfi“ sako politikas.

Saudargo teigimu, negalime pritarti tokiam scenarijui ir leisti veikti neteisėtos migracijos schemoms, nes tai reikštų, jog tampame Europos „pereinamuoju kiemu“. Savo politiką neteisėtų migrantų atžvilgiu, politiko nuomone, pirmiausia turime derinti ne su Vokietija, o su Lenkija.

„Lenkija neabejotinai yra svarbiausia mūsų partnerė regione: didžiausias, reikšmingiausias, stipriausias kaimynas, su kuriuo stipriname energetinius, ekonominius, kultūrinius ryšius. Mes esame ir istoriškai labai susiję. Geri santykiai mums – būtini. Ir įvairūs nesutarimai, priekaištai – dėl tautinių mažumų, švietimo ar asmenvardžių rašybos – nėra tokie pat svarbūs, kaip strateginis dvišalis bendradarbiavimas“, – svarsto Saudargas.

Jis tvirtina palaikysiąs trijų lenkiškų raidžių rašymo asmenvardžiuose projektą ir neatmeta, kad vėliau būtų galima svarstyti kitus rašybos taisyklių pokyčius išlaikant lotyniškos abėcėlės pagrindą:

„Pasaulis nestovi vietoje. O jei jau būtų kalbama apie grėsmę lietuvių kalbai, tai tos grėsmės yra visai kitur: kalbos skaitmenizavime, robotizuotuose vertimuose ir pan. O trys raidės grėsmės nekelia, ir čia mes turime rasti gražų, solidų sutarimą.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)