Kaip Delfi kalbėjo VSAT atstovas Giedrius Mišutis, tikslaus prie Lietuvos ir Baltarusijos pasienio esančio migrantų skaičiaus nurodyti negalima.

„Tikslaus skaičiaus tikrai niekas nepasakys ir jo negali būti. Viskas vyksta Baltarusijos gilumoje, kažkiek matyti iš mūsų pusės, ar iš sraigtasparnių skrydžių metu, ar kai priartėja. Tai tie veiksmai nėra naujiena, ir anksčiau jie taikydavo tokią praktiką.

Suskaičiuoti, kiek tų žmonių yra arčiau ar toliau nuo sienos, tokio dalyko nėra. Bet kad tas judėjimas ten vyksta, kad pareigūnai (migrantus, aut. p.) paveža, palydi, pastumia, nurodo eiti. Ir kartais ir šiurkštesniais metodais. Tai čia yra paskutinio laikotarpio neretos situacijos“, – sakė VSAT atstovas G. Mišutis.

Jis kalbėjo, jog tvirtinti, jog visi prie sienos esantys migrantai buvo atgabenti Baltarusijos pareigūnų, negalima.

„Yra ir grupių, kurios pasirodo vienos, visokių yra istorijų ir pasakojimų. Bet yra atvejų, kai akivaizdžiai matosi, ne kartą filmuota, ne kartą platinta kaip baltarusiai stovi už tų migrantų nugarų prigabenę juos prie sienos ir toliau nepraleidžia“, – pasakojo G. Mišutis.

VSAT atstovas teigė, jog paskutinėmis dienomis šis judėjimas, kai migrantai vežami prie sienos baltarusių pareigūnų jau tapo įprastas.

„Ir savaitgalį žinome, kad buvo atvežta ne vienoje vietoje ir bandyta juos įstumti, pavedėti. Yra atvejų ir praėjusią savaitę platinome vaizdo įrašus, kaip pareigūnai tiesiog lydi palei sieną (migrantus, aut. p.). Baltarusijos pajėgos ir po 8 kilometrus lydi, praeitą savaitgalį buvo situacijos, kai berods ir apie 20 kilometrų lydi. Tie migrantai juda, eina, jie nesislapsto“, – teigė G. Mišutis.

Ir praėjusią savaitę skelbta, kad aktyvesni neteisėtų migrantų judėjimas stebimas Dieveniškių kilpoje.

„Pietinė Lietuva išlieka irgi tokia spaudimo riba, Lazdijų rajonas, kur Lenkijos siena arčiau. Ta vadinamoji Dieveniškių kilpa, bet pasitaiko ir kitose vietose – Ignalinos krašte. Tokių vietų, kad visiškai seniausiai būtų nebandyta nėra. Spaudimas yra pietūs Lietuvos ir kilpa labiausiai“, – teigė VSAT atstovas G. Mišutis.

Jis kalbėjo, jog karščiausios vietos nuolat keičiasi.

„Lietuvos apačia, jei pagal šalies kontūrą žiūrim, pastaruoju metu ten stabiliai judėjimo daugiau yra. Kitur atsiranda tų bandymų, bet kiekvienu momentu viskas gali kisti. Juos ten, aišku, globoja, ne vieną grupę. Tie pavežėjimai vyksta, savaitgalį irgi to buvo. Žinome, kad gabeno link mūsų sienos nuo Lenkijos. Tie stovėjimai už nugarų rodo, kad tos struktūros ten užsiima tuo gabenimu, stūmimu ir bandymu į Lietuvą suvaryti tuos žmones“, – teigė G. Mišutis.

Grupės mažėja

Pasieniečių vadas Rustamas Liubajevas pirmadienio rytą LRT televizijoje užsiminė, jog paskutinėmis dienomis pastebima nauja taktika – į Lietuvą bandoma nustumti mažesnis grupes neteisėtų migrantų.

G. Mišučio teigimu, tai galėtų paaiškinti keli aspektai.

„Kad sunkiau būtų pastebėti, taip, čia vienas momentas. Kitas momentas – kuo mažesnė grupė, tuo ji mobilesnė, tuo mažiau pastebima, gal čia ir tokia logika. Aišku, kad skirtingose vietose leidžiant skirtingas grupes, kiekvienai iš jų reikia sulaikyti pajėgų.

Reaguojant pasieniečiai nelabai gali numatyti, kiek ten bus – 30 ar 3. kai pamato, tada viskas tampa aišku. Tai reiškia, kad reikalinga daugiau pajėgų. Jei teritorija didesnė, tai tos pajėgos turi būti dar labiau išskaidytos“, – Delfi pirmadienį kalbėjo VSAT atstovas G. Mišutis.

Jis teigė, jog mažų grupių mobilumas irgi yra svarbus veiksnys.

„Čia irgi turbūt ne paskutinį vaidmenį vaidina. Kur 3 žmonės eina, o kur trisdešimt. Visai kita situacija“, – sakė pašnekovas G. Mišutis.

Neįleido 70 migrantų

Į Lietuvą per parą neįleista 70 migrantų, įleisti du prieglobsčio paprašę Baltarusijos piliečiai.

VSAT duomenimis, šeštadienį pasieniečiai iš Baltarusijos į Lietuvą neleido patekti 44 užsieniečiams, penktadienį – 54, ketvirtadienį – 106, trečiadienį – 71, antradienį – 65, praėjusį pirmadienį – 90.

Šiemet į Lietuvą neteisėtai pateko beveik 4,2 tūkst. migrantų, nuo rugpjūčio mėnesio apgręžta daugiau nei 7,3 tūkst. žmonių.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl to Lietuvoje paskelbta ekstremali situacija.

Ties Baltarusijos siena su Lenkija susitelkus gausiam skaičiui migrantų, Seimas Lietuvos pasienyje mėnesiui įvedė ir nepaprastąją padėtį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)