Taip ji komentavo aštrią Kinijos kritiką Vilniui dėl Taivaniečių atstovybės atidarymo.

„Mes dar kartą patvirtiname savo paramą mūsų vertinamai NATO ir ES partnerei bei sąjungininkei. Atmetame kitų šalių bandymus kištis į Lietuvos savarankišką sprendimą gilinti bendradarbiavimą su Taivanu“, – penktadienį per spaudos konferenciją Vilniuje sakė U. Zeya.

Ji taip pat teigė, kad Taivano atstovybės atidarymą Vilniuje mato kaip galimybę plėsti „reikšmingą Taivano dalyvavimą tarptautinėje erdvėje“.

„Mes sveikiname Taivaną ir Lietuvą su Taivano atstovybės atidarymu Vilniuje ir Lietuvos planus atidaryti analogišką atstovybę, kaip mes girdėjome, kitų metų pradžioje. Mes tai matome kaip galimybę plėsti Taivano reikšmingą dalyvavimą tarptautinėje erdvėje. Manome, kad šių atstovybių atidarymas taip pat išplės Taivano ir Lietuvos ekonominį bei technologinį bendradarbiavimą“, – kalbėjo JAV atstovė.

Klausiama, ar remia Lietuvos sprendimą leisti atstovybei atsidaryti Taivano vardu, U. Zeya atsakė, kad šį klausimą ji referuoja į Lietuvos Vyriausybei, nes tai buvo jos politinis sprendimas.

Kinija ketvirtadienį dar kartą pasmerkė Lietuvos sprendimą leisti Taivano atstovybei šalyje veikti šios salos vardu ir pareiškė ginsianti savo teritorinį vientisumą, kurį, anot Pekino, Vilnius pažeidė.

Tokį pareiškimą išplatino Kinijos užsienio reikalų ministerija po to, kai Vilniuje duris atvėrė Taivaniečių atstovybė.

„Šis žingsnis kenkia Kinijos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui ir juo šiurkščiai kišamasi į Kinijos vidaus reikalus. Kinijos vyriausybė reiškia griežtą protestą ir tvirtą prieštaravimą šiam nepaprastai baisiam poelgiui ir imsis visų būtinų priemonių nacionaliniam suverenitetui ir teritoriniam vientisumui apginti. Už visas iš to kilusias pasekmes atsako Lietuvos pusė“, – teigiama pareiškime.

Anot Pekino, leisdama veikti atstovybei tokiu pavadinimu Lietuva atsisakė politinio įsipareigojimo, prisiimto komunikate dėl diplomatinių santykių su Kinijos Liaudies Respublika užmezgimo, ir pažeidė „vienos Kinijos“ principą.

Kitur pasaulyje Taivano atstovybės veikia sostinės Taibėjaus vardu, nusistovėjus tarptautiniam sutarimui, kad toks pavadinimas neprieštarauja „vienos Kinijos“ politikai, neleidžiančiai Taivano traktuoti kaip atskiros valstybės.

Lietuva pabrėžia, kad Taivaniečių atstovybei nėra suteiktas diplomatinis statusas, o ji rūpinsis išimtinai ekonominių, kultūrinių ryšių plėtojimu. Pati atstovybė savo pranešime nurodė, kad teiks ir konsulines paslaugas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)