Dieveniškių kilpoje jau nutiestas pjaunančios vielos barjeras, taip pat tiesiama ir vielinė tvora. Čia ir stebimas suaktyvėjimas.

„Vakar į Lietuvą buvo neįleisti 71 neteisėtas migrantas, visi jie bandė atvykti būtent per šios užkardos ruožą“, – ketvirtadienį žiniasklaidai sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas.

Vidaus reikalų viceministras Kęstutis Lančinskas taip pat pabrėžė, jog jau kelias paras Dieveniškių kilpoje padidėjęs aktyvumas.

„Baltarusijos pareigūnai bando įstumti nelegalius migrantus į Lietuvos teritoriją“, – kalbėjo K. Lančinskas.

Būtent Dieveniškių teritorijoje yra baigiamos įrengti stebėjimo kameros prie pat sienos, jos išdėstytos kas keliolika, ar keliasdešimt metrų.

Šios kameros automatiškai siunčia signalą į pasienio užkardas ir pareigūnai būna automatiškai informuoti apie judesius pasienyje.

„Visiškai tai nauja sistema. Turėtų būti priduota iki metų pabaigos. Šitos sistemos stebės visą užkardos ruožą – 112 kilometrų sienos“, – kalbėjo R. Liubajevas.

Vaizdo stebėjimo kameros užfiksavo kaip baltarusiai prie Dieveniškių bando į Lietuvą įstumti migrantų grupę. Iš pradžių baltarusių pareigūnų nesimato, migrantai kerta sieną, bet gilyn į Lietuvą neina, nes nenori.

Migrantams sustojus ir giliau į Lietuvą neinant, pasirodo baltarusių pareigūnai ir skydais užtveria kelia atgal į Baltarusiją.

Lietuvos siena su Baltarusija – beveik 700 kilometrų. Kameros jau stebi beveik pusę pasienio. Netrukus pradės veikti ir daugiau.

„Pati sistema atpažins ir nustatys – ar tai yra žmogus, ar gyvūnas. Ir po to tas aliarmas bus išmestas ant pagrindinio monitoriaus“, – pasakojo VSAT vadas.

Lietuvos pasieniečiams tokia baltarusių taktika keista. Nes Dieveniškių teritorija dar iki migrantų krizės buvo saugoma stipriau. O dabar visa teritorija padengta kameromis, įrengtos pjaunančios vielos, o šalia dar statoma tvora.

„Užtikrinti šio ruožo kontrolę irgi yra labai nesudėtinga. Tas kilpos kakliukas labai gerai kontroliuojamas. Ir neteisėti migrantai, kurie neteisėtai atvyktų, tikrai būtų sulaikyti prie sienos, arba tame kakliuke“, – teigė R. Liubajevas.

Iš Minsko jau kyla lėktuvai su namo norinčiais grįžti migrantais. Bet anot pareigūnų, nei Lietuvoje, nei Lenkijoje žymaus migrantų sumažėjimo nestebima.

„Mes pastebėjome grupių pagausėjimą prie kai kurių ruožų. Kolegos Lenkijos pasieniečiai informuoja, kad nors ir dalis neteisėtų migrantų buvo nugabenti į Baltarusijos gilumą, tačiau dar išlieka pakankamai didelis skaičius asmenų prie pačios sienos ir kontrolės punkte“, – sakė VSAT vadas.

Anot pasieniečių, pastarosiomis savaitėmis padėtis pasienyje su Baltarusija lieka bloga, bet stabili.