Tai G. Nausėda pareiškė po ketvirtadienio pokalbio su Lenkijos vadovu Andrzejumi Duda, informavo Lietuvos Prezidentūra.

„Europos Komisijos ir Europos Išorinių veiksmų tarnybos veiksmai suvaldant Lukašenkos režimo sukurtą įkaitais tapusių migrantų krizę, kuri yra hibridinės atakos prieš Europos Sąjungą dalis, yra savalaikiai. Matome pirmuosius rezultatus – režimo organizuojami skrydžiai iš Artimųjų Rytų stabdomi, Baltarusijos teritorijoje atsidūrę migrantai grįžta namo“ – sakė G. Nausėda.

Pasak pranešimo, šalių vadovai pasidalino informacija apie Baltarusijos režimo vykdomą hibridinę ataką ir jos dalį – dirbtinai sukurtą humanitarinę krizę prie išorinės Europos Sąjungos sienos. Prezidentai išreiškė abipusį palaikymą ir visišką vienybę siekiant įveikti bendrą iššūkį.

Lietuvos ir Lenkijos vadovai sutarė ir toliau palaikyti ryšį, nuolat keisdamiesi informacija apie situaciją ir koordinuodami veiksmus.

Tai jau antrasis G. Nausėdos pokalbis su A. Duda šią savaitę – pirmadienį nuotoliniu būdu situaciją Baltarusijos pasienyje su Lenkijos prezidentu jis aptarė kartu su Vilniuje viešėjusiais Baltijos šalių vadovais. Lietuvos, Latvijos ir Estijos prezidentai tuomet pasirašė trijų šalių deklaraciją, kuria paragino Europos Komisiją greičiau imtis migracijos politikos peržiūros bei išreiškė palaikymą Lenkijai.

Praėjusią savaitę Baltarusijos pasienyje su Lenkija susitelkė keli tūkstančiai migrantų. Jie pasienyje įkūrė stovyklas ir vis bando pralaužti užkardas, kad patektų į Lenkiją.

Lietuvos pareigūnai baiminasi panašaus scenarijaus prie savo sienos su Baltarusija, todėl šalies pasienyje įvesta nepaprastojo padėtis.

Į Lietuvą šiemet neteisėtai pateko daugiau nei 4,2 tūkst. migrantų.

Vakarų šalys kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)