Taip situaciją R. Liubajevas žurnalistams komentavo ketvirtadienį, Dieveniškėse, kur, pasak jo, fiksuojamas padidėjęs neteisėtų migrantų skaičius.

„Reaguodami į tokią situaciją, mes aktyvavome bendradarbiavimo su kariuomene ir kitomis institucijomis planą, buvo dislokuotos papildomos pajėgos“, – pasakojo VSAT vadas.

Generolas paaiškino, kad Gintaro Žagunio užkardos ruože vyksta fizinio barjero ir stebėjimo sistemų įrengimo darbai.

„Šiek tiek mums kelia nuostabą baltarusių noras būtent čia, šiame ruože įstumti neteisėtus migrantus į Lietuvos Respublikos teritoriją. Šis ruožas yra pakankamai gerai kontroliuojamas, užtikrinti kontrolę čia pakankamai nesudėtinga. Kilpos kakliukas labai gerai kontroliuojamas. Tie neteisėti migrantai, kurie atvyktų, tikrai būtų sulaikyti prie sienos arba tame kakliuke“, – sakė R. Liubajevas.

Visgi patys migrantai, pasak jo, nebenori vykti į Lietuvą.

„Beveik visi neteisėti migrantai, kurie buvo stumiami į Lietuvą, deklaravo, kad nenori atvykti į Lietuvą, buvo atvežti nuo Lenkijos sienos ir minėjo, kad per prievartą buvo įstumti Baltarusijos teisėsaugos institucijų atstovų“, – pasakojo pasieniečių vadas.

R. Liubajevas sakė, kad kituose ruožuose pastaruoju metu yra ramiau, tačiau jaučiamas suaktyvėjimas būtent Dieveniškėse.

Jo teigimu, pasakyti, kiek konkrečiai baltarusių pasienio pareigūnų yra prie sienos, negalima.

„Matome tik tuo atveju, jei vyksta jų stūmimas. Šiandien buvo pastebėtas toks įvykis – fiksuota stebėjimo sistemos pagalba. Buvo matoma pakankamai didelė baltarusių pareigūnų grupė“, – sakė R. Liubajevas.

Vadas taip pat paaiškino, kad migrantų grupės netoli Lietuvos sienos būna pamatomos stebint ruožą iš oro.

„Kaip teigė patys migrantai, jie atvežami ir stūmiami“, – kalbėjo vadas.

Generolas pakomentavo vis pasirodančią informaciją esą Lietuvos pareigūnai prieš migrantus naudoja smurtą.

„Iš Baltarusijos pareigūnų mes tokios informacijos negauname, mes matome, kad režimo žiniasklaida pakankamai dažnai teigia, kad migrantai mušami Lietuvos Respublikos teritorijoje. Tikslas labai aiškus – diskredituoti pasieniečius, Lietuvą, ES. Matome, kad tas įrankis pakankamai efektyviai naudojamas Baltarusijos režimo“, – komentavo R. Liubajevas.

Jis įvertino ir situaciją, kai pasieniečių šuo įkando migrantui.

„Net ir paprastame gyvenime kartais šeimininkas negali suvaldyti šuns ir tas šuo gali įkąsti žmogui. Būna atveju, kai ir vaiką sudrasko. Mūsų kinologas nesuvaldė šuns, kuris puolė ir įkando. Ačiū Dievui, medicininės pagalbos neprireikė, visi neteisėti migrantai buvo sveiki, toliau žygiavo palei Lietuvos sieną“, – sakė R. Liubajevas.

Vado teigimu, tokių atvejų nėra daug.

„Paskutinių metu problemų ar agresijos iš Baltarusijos pusės ar migrantų pusės, nėra. Neteisėti migrantai labai noriai grįžta į Baltarusiją. Jie arba nori vykti prie Baltarusijos-Lenkijos sienos, arba prašo ir informuoja, kad nori eiti į Minską ir grįžti į savo kilmės šalį“, – kalbėjo generolas.

Jis situaciją, palyginus su praėjusia savaite, įvardijo kaip ramesnę, tačiau toliau įtemptą, nes baltarusių pasieniečiai vis dar stumia migrantus.

„Jie atveža neteisėtus migrantus prie mūsų sienos, bando įstumti įvairiuose ruožuose. Pirmiausia matėme tą situaciją pietiniame flange, dabar ir šiauriniame flange, ir šioje užkardoje, pavyzdžiui“, – teigė R. Liubajevas.

„Pastebėjome kaip tik tų grupių pagausėjimą prie kai kurių ruožų. Kolegos lenkų pasieniečiai informuoja, kad nors dalis neteisėtų migrantų buvo nugabenti į Baltarusijos gilumą nuo kontrolės punktų, tačiau dar pakankamai didelis skaičius žmonių išlieka prie pačios sienos ir kontrolės punkte“, – sakė generolas.

Į šalį neįleistų neteisėtų migrantų skaičius jau viršijo 7 tūkst., per praėjusią parą neleista patekti 71

VSAT ketvirtadienio rytą informavo, jog nuo rugpjūčio pradžios pasieniečių į Lietuvą iš Baltarusijos neįleistų neteisėtų migrantų skaičius trečiadienį perkopė 7 tūkstančius.

Per praėjusią parą, nuo trečiadienio vidurnakčio iki ketvirtadienio, pasieniečiai draudžiamose vietose iš Baltarusijos į Lietuvą neleido patekti 71 migrantui.

Antradienį VSAT pareigūnai neįleido 65 iš Baltarusijos ėjusių migrantų, pirmadienį – 90, sekmadienį – 126, šeštadienį – 114, penktadienį – 144, ketvirtadienį – 110.

Į Lietuvą dėl humanitarinių priežasčių įleistų užsieniečių trečiadienį nebuvo.

Nuo rugpjūčio mėnesio pradžios dėl humanitarinių priežasčių į Lietuvą buvo įleisti 163 asmenys.

Ryte ties Lazdijų rajonu prie sienos Baltarusijos pusėje buvo paleistas vienas šūvis. Vakare kaimyninėje šalyje ties Varėnos rajonu buvo iššautos 3 signalinės raketos, ties Druskininkų savivaldybe – viena.

Nuo rugpjūčio pradžios, kai pasieniečiai įgijo teisę neįsileisti draudžiamose vietose iš Baltarusijos einančių užsieniečių, jų į Lietuvą nepateko 7040 (vidurnakčio iš trečiadienio į ketvirtadienį duomenys).

Tarnybinių ginklų profesionaliai migrantų krizės metu veikiantiems Lietuvos pasieniečiams ir jiems talkinantiems kariams praėjusią parą pasienyje panaudoti neteko.

Sienos kontrolė Lietuvos pusėje vykdoma sustiprintu režimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)