„Pasiekė tikrai nerimą keliančios žinios, panašu, kad mėginama išbraukti bene vieną svarbiausių elementų iš sankcijų sąrašo – sankcijas aviakompanijai „Belavia“, kuri, kaip žinia, yra atsakinga už nemažą kiekį atvežtų į Baltarusiją migrantų“, – LRT teigė politikas.

Pasak G. Landsbergio, iš sąrašo taip pat svarstoma išbraukti Sirijos oro bendrovę.

Ministras teigė, kad derinant sankcijas, šalys turi veto teisę: „Užtenka vienos valstybės prieštaravimo ir ta eilutė yra braukiama.“

Jis taip pat nurodė neturintis tikslios informacijos, kuri šalis pateikė tokį pasiūlymą, bet neatmetė, jog tai gali būti ir Vokietija.

Dėl papildomų sankcijų Baltarusijai įvedimo anksčiau šią savaitę sutarė Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai, pavedę diplomatams paruošti konkretų sankcionuojamų asmenų ir įmonių sąrašą.

Šios sankcijos įvedamos už Minsko vaidmenį kurstant migrantų krizę Baltarusijos pasienyje su Europos Sąjungos (ES) šalimis – Lenkija, Lietuva bei Latvija.

Trečiadienį Vokietijos kanclerė Angela Merkel antrą kartą šią savaitę kalbėjosi su Baltarusijos autoritariniu prezidentu Aliaksandru Lukašenka.

Anot Lietuvos ministro, šiuo metu pradėtas „atskiras derybų takelis su diktatoriumi, nelegitimiu prezidentu“.

„Labai svarbu dabar yra Europai grįžti prie to, kas buvo sutarta. Vis dėlto dar kartą užtvirtinti tą mūsų pamatą, kurį taip kruopščiai saugojome nuo praeitais metais pavogtų rinkimų, kad tai yra nelegitimus prezidentas, su juo derybų Europa nevykdo, Europa pateikia reikalavimus, kurie yra teisėti ir teisingi: paleisti politinius kalinius, organizuoti naujus rinkimus, nutraukti hibridinę ataką“, – dėstė G. Landsbergis.

„Nevykdant tų reikalavimų, yra įvedamos ekonominės, finansinės ir kitokios sankcijos“, – pridūrė jis.

Pasak Vokietijos vyriausybės atstovo Steffeno Seiberto (Štefeno Zeiberto), pokalbio metu su A. Lukašenka kanclerė pabrėžė, kad Minskas turi bendradarbiauti su Europos Komisija ir tarptautinėmis organizacijomis migrantų humanitarinio aprūpinimo ir jų grąžinimo į tėvynę klausimais.

Briuselis kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tokius veiksmus hibridine agresija keršijant už ankstesnes bloko sankcijas Baltarusijai dėl represijų prieš opoziciją po pernai įvykusių prezidento rinkimų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (306)