Apie šimtas aštuntą parą iš Baltarusijos į Lenkiją, o iš jos – į Vokietiją nesėkmingai bandančių patekti neteisėtų migrantų, daugumoje – iš Irakui priklausančio Kurdistano, suklupo ant kelių ties valstybės sieną žyminčia spygliuota viela.

„Atsiprašau, Lenkija! Atleisk mums!“ - skanduoja minia, atsigręžusi į Lenkijos pasienį saugančių pareigūnų pusę.

Savo atsiprašymą žmonės palydi plojimais.

Trys nepriklausomi šaltiniai Delfi patvirtino ir tai, kad įrašas – tikras, ir išvertė skanduojamų žodžių reikšmę.

Kaip Delfi sakė vienas iš tiesiogiai ten šiuo metu esančių asmenų, tokiu savo žingsniu neteisėti migrantai nori atsiprašyti už vakarykščius veiksmus, kai apie poros šimtų asmenų minia bandė jėga šturmuoti Lenkijos valstybės sieną saugančią koncertinos užtvarą.

„Tai atsiprašymas mūsų, kurie nesutinkame su kai kurių mūsų tarpe esančių ir su Baltarusijos režimo pareigūnų nurodymais sutinkančių bei juos vykdančių kurdų veiksmais. Tai, ką jie padarė vakar, yra didelė gėda, ir mes prašome Lenkijos tautos nelaikyti mūsų tokiais, kaip jie“, - sakė su Delfi bendravęs asmuo.

Migrantų akciją iš toliau stebėjo ir ginkluoti Baltarusijos pareigūnai, tačiau sustabdyti jos nesiryžo.

Delfi primena, kad antradienį apie pora šimtų migrantų jėga bandė šturmuoti valstybės sienos užtvarą ir patekti į Lenkiją.


Įsiutę asmenys į Lenkijos pareigūnus mėtė akmenis, betono gabalus, rovė sienos tvorą laikančius metalinius strypus ir bandė jais pulti pareigūnus.

Lenkijos pasieniečiai prieš riaušininkus panaudojo vandens patrankas. Vienas Lenkijos karys patyrė sunkių sužalojimų, kai į jį pataikė didžiulis akmuo.

Į Lenkiją nepavyko patekti nei vienam iš sienos šturmuotojų.
Patys migrantai taip pat trečiadienį išplatino ir vietoje užfiksuotus vaizdus, kuriuose matyti, kaip iki sienos šturmo likus tam tikram laiko tarpui, uniformuoti Baltarusijos režimo pareigūnai instruktuoja grupę nelegalų, kaip rauti sienos tvoros strypus.

Vėliau lygiai tokie imituojantys veiksmai buvo pritaikyti pasienyje jau pačių riaušininkų.

Europos ir Baltarusijos santykiai pastaruoju metu įtempti dėl migrantų antplūdžio prie Lenkijos, Lietuvos ir Latvijos sienų.

Lietuvos Vyriausybė jį laiko Baltarusijos režimo organizuota hibridine ataka.

Baltarusijos pusėje, ties Kuznica, keli tūkstančiai neteisėtų migrantų aštuntą parą gyvena improvizuotoje stovykloje, bandydami patekti į Lenkiją, o per ją – į Vokietiją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)