Tačiau tokie argumentai ir pavėluota atgaila anksčiau septynis kartus teisto 49 metų vilniečio Sergejaus Minejevo (Sergej Minejev) neišgelbėjo – teismas paskelbė, kad savo motiną nužudęs bei policijos pareigūnų automobilį apgadinęs vyras už grotų turės praleisti 13 metų 6 mėnesius.

Ir ši žudikui skirta bausmė nėra nei per švelni, nei per griežta – S. Minejevo apeliacinį skundą, kuriuo jis prašė bausmę sušvelninti, išnagrinėjęs Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė, kad už dvi nusikalstamas veikas skirta bausmė yra adekvati (proporcinga) padarytoms nusikalstamoms veikoms bei nuteistojo asmenybės pavojingumui, atitinka bausmės tikslus, bausmės skyrimo taisykles, yra teisingai ir tinkamai individualizuotos bei subendrintos, tad jų švelninti nėra pagrindo.

Pasak apeliacinės instancijos teismo teisėjų, bausmės skyrimas yra pirmosios instancijos teismo diskrecija, o apeliacinės instancijos teismas bausmę sušvelninti ar pagriežtinti gali tikž tuomet, jeigu nuteistajam paskiriama aiškiai per griežta arba aiškiai per švelni bausmė.

„S. Minejevas padarė vieną labai sunkų nusikaltimą ir vieną nesunkų nusikaltimą, jis žmogaus gyvybę atėmė 85 trauminiais poveikiais, nuteistojo elgesys iki veikos padarymo – jis buvo kaltinamas dėl motinos nežymaus sveikatos sutrikdymo, veikos padarymo metu byla buvo nagrinėjama teisme“, – apeliacinės instancijos teismas pabrėžė, kad skiriant bausmę buvo atsižvelgta, kad nuteistasis prisipažino padaręs nusikalstamas veikas ir nuoširdžiai gailisi, taip pat ir į tai, kad nusikalstamas veikas padarė būdamas apsvaigęs nuo alkoholio.

Skųsdamas dar birželį paskelbtą nuosprendį S. Minejevas nurodė, kad jam buvo paskirta esą nepagrįstai griežta bausmė.

Sergejus Minejevas
„Teismas ignoravo tai, kad aš visiškai pripažinau savo kaltę dėl motinos nužudymo, duodamas parodymus pateikiau visus argumentus, gailėjausi, – aiškino S. Minejevas. – Ikiteisminį tyrimą atlikę policijos pareigūnai neatsižvelgė į mano psichologinę ir psichikos būklę nusikalstamos veikos padarymo metu, nes tuo metu aš jau buvau užsikrėtęs COVID-19 ir nesuvokiau atsakomybės už tai, kas vyksta, – buvau afekto būklės, man buvo užtemęs protas, negalėjau tada nuodugniai visko prisiminti. O prokuroras tuo pasinaudojo ir teisme pareiškė, kad tai – ne nuoširdus prisipažinimas, o noras tokiu būdu išvengti atsakomybės.“

Kai byla buvo nagrinėjama Vilniaus apygardos teisme, S. Minejevas teigė, kad sutiks su bausme – nesvarbu, kiek jam bus skirta kalėti už grotų.

„Nieko nesiruošiu skųsti, manau, kad jūsų verdiktas bus toks, koks ir turi būti“, – tada kalbėjoS. Minejevas, kuriam grėsė laisvės atėmimo iki dvidešimties metų bausmė.

Baisus nusikaltimas Vilniaus D. Gerbutavičiaus g. esančiame daugiabutyje buvo įvykdytas praėjusių metų lapkričio 13-ąją, penktadienį. Likus keliolikai minučių iki 14 val. policijai buvo pranešta apie vieno kambario bute esančiame vonios kambaryje kraujo klane gulinčios 69 metų Irinos Minejevos kūną. Netrukus po šio nusikaltimo buvo sulaikytas jos sūnus S. Minejevas – sulaikomas vyras pasipriešino pareigūnams, o vežamas į komisariatą apgadino automobilį.

Moteris buvo nužudyta itin žiauriai – jai buvo sulaužyti šonkauliai, plyšę kepenys ir plaučiai, ant kūno buvo daugybinės žaizdos. Ekspertai nustatė, kad I. Minejevai buvo suduotas nenustatytas skaičius smūgių rankomis ir kojomis į galvą, kaklą, krūtinę ir šonus, pilvą, nugarą, sėdmenis, klubus, rankas ir kojas, dėl ko nukentėjusiajai tiesiogiai nuo smūgių ir dėl jų griūnant bei atsitrenkiant į kitus daiktus, 85 trauminiais poveikiais buvo padarytos daugybinės poodinės kraujosruvos visame kūne, muštinės žaizdos, taip pat lūžo šonkauliai, išsiliejo kraujos po galvos smegenų dangalais, plyšio kepenys ir inkstas.

„I. Minejeva dėl krūtinės ląstos sužalojimų, t. y. daugybinių šonkaulių lūžių su plaučių pažeidimu ir kraujo išsiliejimu į krūtinplėvės ertmes įvykio vietoje mirė“, - yra konstatavęs teismas.

Kad vieną dieną Minejevų namuose gali įvykti baisi tragedija, kaimynai nujautė – S. Minejevas ne kartą siautėjo namuose, buvo ir sumušęs savo motiną. Dėl to vyras net buvo teisiamas – nuosprendį dėl smurto prieš savo gimdytoją vyras išgirdo praėjus trims dienoms po nužudymo.

Nors ir kentė smurtą, bet motina gynė savo sūnų – kai šis siautėjo namuose, iškvietė policiją, tačiau jiems atvykus, o vėliau ir teisme neigė, kad patyrė smurtą.

O kas įvyko tą tragišką lapkričio 13-ąją, šiandien gali papasakoti tik S. Minejevas. Prieš teismą stojęs vyras sakė, kad nužudymo išvakarėse jis su motina buvo nuvykęs į prekybos centrą, kur ši iš bankomato nusiėmė pinigų – prieš mirtį moteris buvo atleista iš darbo vienoje sostinės ligoninėje.

„Visada mamai padėjau, jeigu jai kildavo kokios nors problemos, buvau šalia – ji net man buvo patikėjusi savo kortelių PIN kodus“, – teisme sakė jis.

Sergejus Minejevas
Vyro teigimu, nužudymo išvakarėse jis su motina buvo buvusios žmonos tetos laidotuvėse, o paskui išgėrė degtinės.

„Jau kapinėse jaučiausi blogai, buvau lyg nesavas – man net užkliuvo, kad duobkasiai ne taip buvo iškasę duobę, – sakė S. Minejevas. – Tik vėliau sužinojau, kad ir aš, ir mano mama tuo metu jau buvome užsikrėtę koronavirusu. Aš įtariau, kad su manimi kažkas ne taip vyksta.“

Vyras sakė, kad grįžęs į namus įsivėlė į konfliktą su motina ir sudaužė visus baldus, savo telefoną.

„Tada labai blogai jaučiausi, išėjau iš namų, visą naktį klaidžiojau gatvėmis, o ryte nutariau dar išgerti – nusipirkau butelį degtinės ir nuėjau pas kaimyną, – pasakojo S. Minejevas. – Jis atsisakė gerti, bet su manimi išgėrė jo motina. Tai buvo apie 8 val. ryte. O paskui išėjau į namus – buvau girtas, todėl su motina įvyko labai nemalonus pokalbis, ji sakė, ką tu darai, juk tau po trijų dienų teismas turės skelbti nuosprendį dėl to, ką aš buvau su ja padaręs...

Taip, aš pripažįstu kaltę, nuo pat pradžių pripažinau ir neneigiau – tada aš savęs nekontroliavau, man buvo lyg sąmonės užtemimas... Nepamenu tų suduotų smūgių, tik žinau, kad išlupau tualeto duris, mama mane bandė sulaikyti, bet aš ją pastūmiau ir ji pargriuvo ant klozeto unitazo, taip pat trenkėsi į vonios šoną. Ir tik tada man prašviesėjo sąmonė – iš klozeto bakelio bėgo vanduo, jį užsukau. O mama... Žiūriu, ji guli, nejuda. Labai išsigandau, supratau, kad reikia skambinti ir kviesti pagalbą, bet aš neturėjau telefono. Nuėjau pas kitą kaimyną, paskambinau buvusiai žmonai ir pasakiau, kad nužudžiau mamą. Nežinau, kodėl taip pasakiau, nes tuo metu dar nebuvau įsitikinęs, kad ji yra negyva.“

Kaltinamasis teisinosi, kad tuo metu buvo šoko būsenos.

„Tada išėjau iš namo, ėjau link Pilaitės – miške atsisėdau ant žemės, nežinojau, ką daryti, – tęsė pasakojimą S. Minejevas. – Po kiek laiko nuėjau į autobusų stotelę, čia pamačiau žmogų, prašiau leisti pasinaudoti jo telefonu. Kadangi tas vyras įlipo į autobusą, aš įlipau iš paskos ir paskui dar kartą paskambinau buvusiai žmonai.“

„Nelabai ką ir pamenu, žinau, kad netrukus atvažiavo policija, prieš mane panaudojo elektrošoką, – vėl man buvo sąmonės užtemimas“, – teisme sakė S. Minejevas.

Jis neslėpė, kad jam yra sunku patikėti, jog savo motinai sudavė daugiau kaip šimtą smūgių.

„Norėjau gyventi, norėjau dirbti, visiems padėti, bet man nesisekė“, – teisinosi S. Minejevas.

Vyras neslėpė, kad daug kartų gyvenime buvo paslydęs, net buvo vežtas gydytis priklausomybės nuo narkotikų.

„Paskutinį kartą sėdėjau Rasų g. esančiuose pataisos namuose 2006 m., kai išėjau, daugiau man nebuvo skirta reali laisvės atėmimo bausmė, o juk jau praėjo keturiolika metų“, – sakė jis.

Kodėl nužudė savo motiną, S. Minejevas taip ir nesugebėjo paaiškinti, tačiau neatmetama galimybė, kad girtas į namus grįžęs vyras iš jos reikalavo pinigų alkoholiui, o ši jų nedavė.

„Labai gailiuosi, kad taip atsitiko“, – sunkiai tramdydamas ašaras teisme kalbėjo kaltinamasis.

Tiesa, panašiai jis kalbėjo ir tuomet, kai buvo teisiamas dėl smurto prieš motiną – tada S. Minejevas neigė, kad sumušė motiną, kurią policijos pareigūnai rado gulinčią kraujo klane, o prieš patekdami į butą girdėjo, kaip šis šaukė, jog motiną nužudys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)