CNN žurnalistė klausė, ar Lietuva svarsto kreiptis į NATO dėl 4-ojo NATO straipsnio aktyvavimo.

„Taip, mes diskutuojame apie tokią galimybę. Jei tai atsitiks, bus blogiausias scenarijus. Nes Lukašenka ir Baltarusijos režimas nėra normalus režimas. Tai yra nedemokratinis ir kriminalinis režimas“, – sakė A. Bilotaitė.


Pasak ministrės, šioje situacijoje reikėtų kalbėti apie dėl šios situacijos.

„Dabar tai yra ne tik nelegalios migracijos krizė. Tai taip pat yra humanitarė krizė“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

CNN korespondentė pasakojo, kad jų žurnalistas Matthew Chance'as dirba pasienyje, ir bendravo su migrantais, kurie buvo atstumti nuo Lenkijos sienos. Prieš juos buvo naudojamos ašarinės dujos, vandens patranka. Pasak jos, jie sakė jos kolegai, kad jie vyks atgal į Iraką.

„Vidaus reikalų ministre, tai yra vyrai, moterys ir vaikai. Mes matėme vaikus, nešamus ant vyrų pečių, einančius per šaltį, verčiami grįžti į Iraką. Ar tai yra būtent tai, ko Jūs ir Jūsų kolegos Europoje tikitės matyti?“, – klausė B. Anderson.

Ministrė atsakė, kad šie žmonės nėra prieglobsčio prašytojai, o jų tikslas yra geresnės ekonominės sąlygos Vakaruose.

„Šie žmonės nėra prieglobsčio prašytojai. Didžioji dalis šių žmonių atvyksta į Baltarusiją su turistinėmis vizomis. Šių žmonių tikslas yra Vakarų šalys, geresnės ekonominės sąlygos. Lukašenka reklamuoja šią galimybę ir kviečia šiuos žmones, ir bando juos stumti. Naudoja šiuos žmones kaip ginklus“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

Žurnalistė spaudė toliau: „Ar manote, kad ES turėtų dėl šių žmonių padaryti daugiau? Nedehumanizuokime jų, vadindami jų migrantais: tai yra vyrai, moterys ir vaikai“.

„Pirmiausia, labai svarbu paminėti, kad mes humanitarinę pagalbą šiems žmonėms. Taip pat Lietuva ir Baltijos šalys, Lenkija, Austrija, inicijavo bendrą laišką tarptautinėms nevyriausybinėms organizacijoms, nes humanitarinė krizė yra Baltarusijos pusėje. Mums reikia daugiau dėmesio situacijai Baltarusijoje“, – atsakė A. Bilotaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (185)