Delfi primena, kad visas planuojamas COVID–19 pandemijos valdymo priemones SAM pristatė praėjusią savaitę ministrų kabineto pasitarimo metu.

Tikslinami Galimybių paso išdavimo kriterijai

Dokumente siūloma nustatyti, kad Galimybių pasas išduodamas, kai asmuo atitinka šiuos Galimybių paso kriterijus:

– yra pasiskiepijęs COVID–19 ligos vakcina ir yra praėję ne daugiau kaip 7 mėnesiai ( 210 dienų) (Reikalavimas netaikomas asmenims iki 18 metų, paskiepytiems Comirnaty, Spicevax vakcinomis; taip pat asmenims, kurie persirgo COVID–19 liga ir diagnozė buvo patvirtinta remiantis teigiamu SARS–CoV–2 PGR tyrimo rezultatu);
– yra paskiepytas sustiprinančia COVID–19 ligos vakcina;
– asmeniui atliktas COVID–19 tyrimas, nustatytas neigiamas rezultatas, – ne anksčiau nei prieš 72 valandas atlikus SARS–CoV–2 PGR tyrimą (naikinama galimybė gauti Galimybių pasą atlikus greitąjį SARS–CoV–2 antigeno testą COVID–19 ligai nustatyti ir pailginamas PGR testo galiojimo laikotarpis nuo 48 iki 72 valandų);
yra vaikas iki 12 metų (anksčiau galiojęs kriterijus – iki 16 metų).

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija pabrėžia, kad siūlymas vaikams nuo 12 metų taikyti galimybių pasą nėra susijęs su neformaliojo ugdymo organizavimu.

Registruotame dokumente teigiama, kad greitųjų antigeno testų gaunant Galimybių pasą siūloma atsisakyti, „kadangi jų naudojimas yra tikslingiausias, kai jie atliekami periodiškai, taip sumažinant infekcijos plitimo riziką nuolatinėse veiklos vietose“.

O siekiant pasinaudoti galimybių pasu, greitieji antigenų testai atliekami vienkartinai, dėl to jų reikšmė sumažėja.

Galimybių pasų išdavimas „Eurovaistinės“ vaistinėje

Taip pat, greitieji antigeno testai pakankamai efektyviai nustato atvejus, kai viruso koncentracija yra didelė, tačiau jų tikslumas esant mažesnei viruso koncentracijai yra ženkliai mažesnis.

Jei pritars Vyriausybė, visi šie pokyčiai turėtų įsigalioti nuo gruodžio 1 dienos, o dėl vaikų amžiaus sumažinimo ir nuostatos dėl galimybių paso kriterijų tikslinimo – nuo gruodžio 28 dienos.

Taip sudarant asmenims galimybę per pereinamąjį terminą pasiskiepyti ir atitikti patikslintus Galimybių paso išdavimo kriterijus.

Delfi primena, jog jau nuo pirmadienio uždarose vietose asmenys turi dėvėti tik medicinines veido kaukes arba respiratorius – kitokie veido dengiantys atributai netinka.

O nuo trečiadienio žadama leisti revakcinuotis praėjus 4, o ne 6 mėnesiams nuo pilnos vakcinos schemos.

Įvardijo ir griežtas priemones

Ministerija praėjusią savaitę taip pat paskelbė savo siūlomus ribojimus, kai pacientų skaičius reanimacijoje pasieks 215:

  • Būtų keičiamas renginių dalyvių maksimalaus skaičiaus, nuo kurio taikomas užpildymo procentas; Prekybos vietose būtų ribojamas plotas, skiriamas vienam lankytojui: su galimybių pasu jis būtų 20 kv. m, be – 30 kv. m;
  • Paslaugų vietose vienam klientui skiriamas plotas neturėtų viršyti 20 kv. m;
  • Viešojo maitinimo įstaigose privalomai būtų taikomas 2 metrų atstumas tarp staliukų, leidžiamos tik sėdimos vietos, o darbo laikas ribojamas iki 24 valandos;
  • Būtų svarstoma operacijų vadovo nurodymu drausti furšetus;
  • Taikyti privalomą nuotolinį darbą, išskyrus tuos atvejus, kai tai neįmanoma dėl atliekamų funkcijų;
  • Keliauti viešuoju transportu būtų galima tik naudojantis sėdimomis vietomis;
  • Būtų ribojamas neformalusis švietimas.


Parengtame dokumente yra aiškiai nurodyta, kokių ribojimų prireiks, jei pacientų skaičių reanimacijose bus apie 240.

Dideli žmonių susibūrimai, fizinio atstumo ir kitų nefarmacinių priemonių neužtikrinimas didina epidemiologinę riziką, todėl:

  • Renginių draudimas, profesionalaus sporto renginiai – be žiūrovų;
  • Prekybos ploto ribojimo didinimas iki 50 kv. m (svarstytina, ar visiems, ar tik prekybos centrams);
  • Naktinių klubų, viešojo maitinimo įstaigų, nebūtinųjų prekių parduotuvių, laisvalaikio ir pramogų paslaugų uždarymas (arba darbo laiko ribojimas);
  • Nuotolinis darbas;
  • Nuotolinis ugdymas ir aukštasis mokslas;
  • Neformaliojo ugdymo ribojimas;
  • Susibūrimų ribojimas (tam reikėtų karantino režimo).


Antradienį Statistikos departamento pateiktais duomenimis, šiuo metu reanimacijose yra 155 ligoniai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (149)