Apie tai ministrų kabinetas diskutavo ir praėjusią savaitę.

„Atitinkami patikslinimai Vyriausybės nutarimu bus daromi, numatant, kad praėjus tinkamam laikui pasiskiepyti pilnai galimybių pasas, pabrėžiu, pramogoms, o ne formaliajam švietimui ar juo labiau ugdymui, būtų taikomas asmenims nuo 12 metų, o ne nuo 16, kaip yra šiuo metu“, – antradienį Seime žurnalistams sakė premjerė.

Taip pat, pasak jos, ministrų kabinetas svarstys dėl galimybių paso galiojimo terminų nuostatų.

„Tos nuostatos, kurios apibrėžtų, kaip ir po persirgimo galimybių pasas galioja 7 mėnesius, taip ir po vakcinos jis galiotų ribotą laiką – 7 mėnesius, o toliau žmogus turėtų arba pasitikrinti antikūnus ir, jei jie yra pakankami, tuomet antikūnų testo rezultatai būtų įvesti ir tuo pagrindu būtų pratęstas galimybių pasas, o jei ne, tuomet reikėtų pasiskiepyti trečiąja doze“, – paaiškino I. Šimonytė.


Ragino neliesti vaikų

Basomis prieš Vyriausybę -– tokia, netradicine protesto forma Kudirkos aikštėje, pirmadienį piketavo kelios dešimtys mamų, pasisakančių prieš galimybių paso įvedimą paaugliams nuo 12 metų.

Protestuotojai būriavosi ir Kaune, prie miesto savivaldybės. Jie sakė bijantys vaikų ir paauglių diskriminacijos.

Į protestą sostinėje atėjusi jauna moteris svarstė, kad galimybių pasas yra vienas iš būdų skatinti vakcinaciją, tačiau savo vaikų skiepyti nuo kovido kol kas neskubės.

„O pati šiuo metu dar susilaikysiu, nes mano du sūnūs yra mažesni. Vienas yra mokyklinukas, bet manau, kad dar palauksime dėl tų skiepų“, – sakė ji.

Moteris laikė plakatą: „Kiekvienas turime galimybę likti žmogumi. Be segregacijos, patyčių ir žeminimo. Renkuosi suprasti, gerbti ir atjausti šalia esantį. Tam galimybių pasas nereikalingas. Palikite vaikus ramybėje, laisvus, sveikus ir laimingus – su visomis galimybėmis!“.

Kita moteris irgi ragino: „nelieskime vaikų, nes čia yra pati jautriausia tema“.

„Prašau savo žaidimus žaisti savo aikštelėje, o vaikų neliesti. (…) Vaikai turi sportuoti, turi turėti normalų laisvalaikį“, – sakė moteris, kuri pasisako prieš reikalavimų dėvėti kaukes moksleiviams, ir apskritai prastai vertina galimybių pasą.

Ji teigė nemananti, kad šis virusas apskritai yra pavojingas vaikams, ir sakė, kad tokios priemones ją skatina galvoti apie emigraciją.

„Jeigu norės iš vaikų atimti normalų gyvenimą, reikės ieškoti valstybių, kurios protauja“, – sakė moteris.

Mitingo Kaune organizatoriai sakė, kad akcijos metu kalbama nebus, tiesiog bus pastovima 15 minučių, aidint garso įrašui.

Viena kaunietė pasirodė su lėle, kuri buvo subadyta švirkštais. Taip pat buvo laikomi plakatai su klausimu: „Ar aukosi savo vaiką eksperimentinei vakcinai?“, „Nekišk nagų prie mano vaikų!“.

Kaunietės laikė lapus po raidę su užrašu „Prievartai stop“, taip pat buvo per garso įrenginį leidžiamas vaiko verksmas.

Paskui buvo paleistas garso įrašas su moters balsu, kuri skelbė apie visuotinę mobilizaciją ir sakė „stop vaikų kaukių dėvėjimui ugdymo įstaigose mokymo proceso metu, stop galimybių pasui vaikams, stop prievartiniam vaikų vakcinavimui“.

Dulkys ragino pasitikėti mokslu

Pirmadienį paprašius sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio sureaguoti į išsakytus motinų nuogąstavimus dėl vakcinų patikimumo, A. Dulkys prašė tikėti mokslu.

„Mes nieko nesiūlome, ko nerekomenduotų arba mokslininkai, arba ekspertai. Taip kad nelabai daugiau turiu ką pasakyti“, – sakė jis.

Pagal pirminį planą, galimybių pasas vaikams nuo 12 metų įsigaliotų gruodžio 28 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)