„Vakcinacijai išliekant pagrindine ir efektyviausia pandemijos priemone, Lietuva žymiai atsilieka nuo pažangiausių valstybių pagal vyriausio amžiaus grupės skiepijimą. Tuo metu ši grupė išlieka labiausiai pažeidžiama“, – teigia šešėlinis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Todėl, pasak jo, šešėlinė Vyriausybė siūlo nedelsiant įgyvendinti vakcinacijos skatinimo priemones, pvz., išplėsti galimų išmokų pasiskiepijus gavėjų grupę iki LVŽS siūlytų 65+; užtikrinti, kad kiekviena poliklinika ir šeimos gydytojo kabinetas turėtų vakcinas.

„Valstiečiai“ siūlo užtikrinti, kad nedelsiant būtų koreguojami reikalavimai vaistinėms ir skiepytis būtų galima visose vaistinėse, kuriose dirba vaistininkas; užtikrinti, kad pas kiekvieną nepasiskiepijusį senjorą skiepijimo komanda apsilankytų asmeniškai.

„Valstiečiai“ siūlo kurti pakankamas finansines paskatas medikams, skatinančias tokią veiklą pagal galimybes vykdyti ir savaitgalį. Kaip pažymima LVŽS Komunikacijos grupės pranešime spaudai, ministerija privalo imtis lyderystės ir procesų koordinavimo, nuolat stebint vakcinacijos procesus savivaldybėse ir imtis aktyvių veiksmų bei pagalbos teikimo ten, kur procesas nėra sklandus.

Daliai visuomenės išsakant baimes dėl galimų vakcinų šalutinių poveikių, šešėlinė Vyriausybė siūlo nedelsiant pateikti Seimui Vyriausybės išvadą dėl Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo pataisų, kuriomis būtų įteisintas dėl vakcinacijos patirtos žalos atlyginimas.

Ji taip pat siūlo valdančiųjų atstovams vengti bet kokio visuomenės priešinimo ir etikečių klijavimo. „Vis gausesnėse mokslinėse publikacijose aiškiai teigiama, kad spaudimas visuomenei gali didinti nepasitikėjimą vakcinomis ir kurti priešingą efektą. Tokį fenomeną ir stebime Lietuvoje. Todėl turi būti nedelsiant imtasi priemonių užtikrinant reikiamą komunikaciją COVID-19 tema. Komunikacijos metu turėtų būti aiškiai atsakoma į visuomenei kylančius klausimus ir baimes“ – teigiama pranešime spaudai.

Šešėliniai ministrai taip pat atkreipia šalies vadovo ir valdančiųjų dėmesį, jog taip ir neįvykęs komunikacijos kampanijos pirkimo konkursas yra nedovanotino aplaidumo pavyzdys. Komunikacija, jų nuomone, reikalinga nedelsiant, todėl turi būti ieškoma būdų jos pirkimus įvykdyti per maksimaliai trumpą laikotarpį.

Taip pat, „valstiečių“ nuomone, turi būti sprendžiama COVID-19 valdyme dalyvaujančių institucijų vadovų nebuvimo problema. „Atleidus vadovus nebuvo įvertintos naujų vadovų pritraukimo rizikos ir šiuo metu esminės įstaigos paliktos be vadovų. Tai taip pat turi būti nedelsiant išspręsta“, – įsitikinę šešėliniai ministrai.

Kreipimasis įteiktas Lietuvos Respublikos prezidentui, ministrei pirmininkei ir sveikatos apsaugos ministrui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)