Projekto autorė sako, kad toks teisinis reguliavimas tėvams, auginantiems tris ir daugiau vaikų, suteiks galimybę daugiau laiko praleisti su vaikais, juos ugdyti.

Darbo kodekso pataisa, kurioje siūloma įteisinti daugiavaikėms šeimoms pailgintas 25 d. atostogas, tikriausia keliaus į Trišalę tarybą. Dėl tokio siūlomo teisinio reguliavimo, kuris turės įtakos tiek darbuotojų, tiek darbdavių teisėms ir pareigoms, gauti Lietuvos trišalės tarybos nuomonę pataria Seimo kanceliarijos Teisės departamentas.

Teisės departamento išvadoje pažymima, kad Darbo kodekse yra nustatyta tris ir daugiau vaikų iki dvylikos metų auginančių darbuotojų teisė į dvi dienas per mėnesį arba keturiomis valandomis per savaitę sutrumpintą darbo laiką mokant darbuotojui jo vidutinį darbo užmokestį.

„Taigi, tris ir daugiau vaikų iki 12 metų auginantys darbuotojai turi teisę į papildomas apmokamas 24 darbo dienas per metus“, – pastebi Seimo Teisės departamentas.

Seimo teisininkai atkreipia dėmesį į tai, kad šiuo metu galiojančios Darbo kodekso normos nenumato nei papildomų atostogų, nei periodinio papildomo darbdavio apmokamo poilsio laiko suteikimo darbuotojams, auginantiems vieną vaiką. Todėl įtvirtinus siūlomą teisinį reguliavimą tam tikroms darbuotojų grupėms, jų nuomone, būtų nustatytos dar palankesnės teisės, palyginti su darbuotojų, auginančių vieną vaiką, teisėmis.

„Svarstytina, ar siūlomas teisinis reguliavimas dera su konstituciniu asmenų lygiateisiškumo principu, socialinės darnos imperatyvais“, – sakoma Teisės departamento išvadoje.

Siūloma, kad Darbo kodekso pataisos dėl pailgintų atostogų įsigaliotų 2022 m. sausio 1 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją