Nepaisant šių išpuolių, Baltarusijos diktatoriaus, kuris mėgsta įrašinėti savo monologus iš prabangaus kabineto, padėtis dėl krizės Lenkijos toliau komplikuojasi. Nepavykus suorganizuoti masinio į Baltarusiją suvežtų ir brangiai už tai sumokėjusių migrantų prasiveržimo per Lenkijos sieną, Lukašenka pagaliau liepė organizuoti jų maitinimą ir gydymą, nes Jungtinių Tautų Pabėgėlių agentūros specialistai, nuvykę į pasienį, aiškiai pasakė, kad tai yra jo pareiga.

Kita vertus, Baltarusijos mėginimas ta proga pažvanginti ginklais, beje – rusiškais, baigėsi gana prastai.

„Tas karinis aktyvumas, kurį pradėjo mūsų kaimynai prie mūsų sienų, pagal pajėgas, priemones ir mastą niekaip nesusijęs su migracijos krize“, – komentavo Baltarusijos gynybos ministras Viktor Khrenin.

Bandydami pademonstruoti rusų desanto pajėgumus Baltarusijos vakariniame pasienyje, Maskvos generolai pasiuntė du savo karius į mirtį, nes susipainiojus jų parašiutams, abu desantininkai dideliu greičiu rėžėsi į žemę ir mirė nuo gautų sužalojimų, bet Maskva bando ir toliau išnaudoti šią, kad priverstų ES pripažinti rinkimus suklastojusį diktatorišką Lukašenkos režimą.

„Pasakiau ponui Mišeliui, kad jei jūs suinteresuoti spręsti tarp jūsų ir Baltarusijos Respublikos kylančius klausimus, tai turbūt jums reiktų pasirinkti – ar norite konsultuotis, kaip, pavyzdžiui, ponia Merkel siūlo prezidentui Lukašenkai, ar norite parodyti savo galią ir agresiją, ir taip apdėti šalį neteisėtomis sankcijomis“, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Putinas pareiškė, kad nėra susijęs su šia krize, bet kalbėdamas apie Lukašenkos ultimatumą užsukti dujas per dujotiekį Jamalas-Europa, neatmetė tokio scenarijaus, nors vamzdis priklauso rusų „Gazprom“.

„Pirmą kartą apie tai girdžiu. Pastaruoju metu du kartus kalbėjausi su Aliaksandru Grigorjevičiumi ir jis nei karto apie tai nepasakė. Net neužsiminė, bet jis gali turbūt“, – interviu metu sakė V. Putinas.

Kita vertus, Minskas ir Maskva puikiai supranta, kad jų demaršas Lenkijos pasienyje gali labai brangiai kainuoti. Visų pirma – finansiškai, nes gresia naujos ne tik Europos, bet ir Amerikos sankcijos.

„Tai kelia rimtą susirūpinimą. Perdavėme mūsų susirūpinimą ir Rusijai, pranešime ir Baltarusijai. Manau, kad tai yra problema“, – situaciją komentavo JAV prezidentas Joe Bidenas.

Lukašenkos ir jo rėmėjo Maskvoje planai pabandyti savo reikalams pasinaudoti į Europą norinčiais patekti migrantais, atrodo, šį kartą nebus taip paprastai įgyvendinti.

Nors aplink ES sienas yra ne viena tokia migrantų stovykla, pavyzdžiui, kaip ties Bosnijos ir Kroatijos siena, iki šiol nei vienos migrantų tranzito šalies vadovybė nebuvo tiesiogiai apkaltinta, kad organizuoja ir pelnosi iš nelegalų.

Lukašenkos režimas keičia taktiką

„Mes esame Druskininkų mieste, teritorijoje, kurią mums suteikė privatus verslas“, – LNK pasakojo karys.

„Teritorija yra pramonės zona, mes čia vykdome veiklą, susijusią su pramone, sandeliavimu. Kariuomenė paprašė suteikti leidimą jai čia įsteigti savo laikiną bazę“, – televizijai sakė teritorijos valdytojas Rimvydas Večkys.

Sklypas priklauso valstybei, teisė juo naudotis perduota verslams.

„Tiesiog skambučiu. Pasakė, koks reikalas, viską žinom, kas vyksta prie sienos, tai lengvai“, – komentavo R. Večkys.

„Kai kariai jaučia palaikymą už savo nugaros – tiek šeimų narių, tiek visuomenės, tiek verslo, tai ta tarnyba visai kita. Jie mato aiškų tikslą, dėl ko jie čia tarnauja. Motyvacija tikrai yra reali ir tikra. Tai nėra pratybos“, – LNK sakė Krašto apsaugos savanorių pajėgų rinktinės vadas Linas Sadauskas.

Jis teigė negalintis pateikti detalių, tačiau pasakojo, kad karių įsitraukimas į neteisėtų migrantų atstūmimo veiksmus vyksta nuolat.

„Kariai tikrai nenuobodžiauja“, – sakė L. Sadauskas.

Už kelių kilometrų nuo šios vietos – Baltarusijos siena. Teritorijoje iki šiol veikė betono maišykla, kita veikla užsiimančios įmonės, dabar įsikūręs Lietuvos kariuomenės miestelis.

„Mums nesukelia problemų. Svarbiausia, kad mes verslui irgi netrukdome“, – komentavo rinktinės vadas.

Šioje stovykloje gali pavalgyti ar pailsėti šimtai karių. Yra vietos plėstis dar. Pasienyje yra daugiau tokių stovyklų.

Kad sieną dabar saugo gausios pajėgos, akivaizdu net nebūnant prie pat sienos: keliuose zuja sunkvežimiai su kariais.

Penktadienį prie Lietuvos sienos pasirodė 70 migrantų grupė – juos čia atvežė baltarusių pareigūnai.

„Ši migrantų grupė yra susikūrusi iš dviejų grupių – abi jos atsidūrė penktadienį prie sienos, ties Varėnos rajonu. Abi jos buvo atvežtos Baltarusijos pareigūnų“, – LNK sakė VSAT atstovas Giedrius Mišutis.

Migrantai iškart pranešė, kad į Lietuvą eiti net neketina. Sako į Europą norėję neteisėtai brautis per Lenkiją. Jau buvo prie Lenkijos sienos, bet baltarusių pareigūnai juos suvarę į sunkvežimius, atvežė prie Lietuvos.

„Tada patraukė, kaip jie patys sako, link Lenkijos. Jie vis pabrėžia, kad į Lietuvą nenori, kad baltarusių pareigūnai juos atvežė iš pasienio su Lenkija, kur jie jau buvo“, – paaiškino G. Mišutis.

Baltarusių pareigūnai šią savaitę tūkstančius migrantų sukaupė ties Lenkijos siena, bet lenkai atlaiko migrantų bandymus šturmuoti pasienį, todėl baltarusiai sunkvežimiais veža migrantus nuo Lenkijos sienos prie Lietuvos.

Anot pasieniečių, tai jau panašu į sistemingus veiksmus.

„Dar penktadienį buvo vienas atvejis Šalčininkų rajone – 44 migrantų grupė pasakojo, kad buvo pjudoma šunimis, šaudoma jiems virš galvos ir tiesiog jie varu Baltarusijos pareigūnų įvaryti į Lietuvą, nors irgi teigia visiškai nenorintys eiti čia. Kasdien tokių pasitaiko, tai kažkas jau pradeda panašėti į sistemą“, – sakė G. Mišutis.

Lietuvos pareigūnai po pasienį vaikomiems migrantams duoda maisto, vandens, sausų drabužių.

„Visi pasieniečių patrulių ekipažai tarnybiniuose automobiliuose turi tuos vadinamuosius humanitarinius paketus“, – patvirtino VSAT atstovas.

Kai kuriems migrantams į Lietuvą liepta bristi upeliu, temperatūrai esant arti nulio. Bent vienas migrantas nugriuvo, sušlapęs nuo galvos iki kojų.

Vokietijos Miuncheno miestas išplatino pranešimą spaudai, esą Miunchenas pasirengęs priimti prie Baltarusijos ir ES sienos įstrigusius migrantus.

„Pirmiausia reikia turėti galvoje, kad tai yra raudonųjų ir žaliųjų koalicija, nuo 2019 metų ji intensyviai vis pasisako, kad nori atsivežti migrantų iš įvairių šalių“, – LNK komentavo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Anot L. Kasčiūno, Miuncheno siūlymas priimti migrantus tik skamba kaip sprendimas. Problema taptų dar didesne.

„Vienus išskraidinsi, nueis labai aiškus signalas, kad o, vokiečiai visus ima, važiuojam. Padėti Lukašenkai biznį daryti, nes čia geri pinigai – jis užsidirbs iš tokios schemos, tai prašome, bet be mūsų“, – sakė parlamentaras.

Vidaus reikalų ministerija Miuncheno siūlymo nekomentuoja. Esą tai tėra vieno Vokietijos miesto pranešimas spaudai. Oficialių žinių, kad vokiečiai norėtų priimti migrantus iš Baltarusijos, nėra.