„Noriu pabrėžti, kad aš visąlaik būsiu su Lenkija: ir dėl migracijos politikos, ir ginče su ES, ir gynybos, geopolitikos atžvilgiu. <…> Reikia pradėti kalbėti ir apie Lenkijos ir Lietuvos gynybinę sąjungą, kuri numatytų, .kjhkad vienos iš šių dviejų valstybių užpuolimas automatiškai reikštų kitos užpuolimą. Tokią idėją iškėlėme su Lenkijos Seimo gynybos komiteto pirmininku“, – interviu „Delfi“ teigia Laurynas Kasčiūnas.

Jis taip pat pripažįsta sutinkąs su lenkiškus rašmenis dokumentuose leidžiančiais argumentais, ir nors sako turįs šiuo klausimu kiek kitokią nuomonę, neatmeta galimybės jiems pritarti:

„Jei kursime gynybinę sąjungą, tai gal ir pritarsiu. Na, galbūt aš čia šiek tiek pajuokavau.“

Parlamentaras taip pat pažymėjo neteisėtų migrantų atžvilgiu Lietuvos ir Lenkijos taikomoms apgręžimo politikos svarbą ir išreiškė viltį, jog Europos Sąjungoje įvyks lūžis suvokiant neteisėtos migracijos keliamas grėsmes ir poreikį užkirsti jai kelią politinėmis ir teisinėmis priemonėmis:

„Rugpjūčio 2 d. mes priėmėme fundamentalios svarbos sprendimą taikyti apgręžimo politiką, kuri iki tol „natūralios“ nelegalios migracijos atvejais buvo sunkiai suvokiama Europoje. Ir tada buvo suprasta, jog tai – svarbi priemonė išmušusi Lukašenkai iš rankų daug kozirių. Buvo suvokta, kad kažkas negerai su europiniu požiūriu į migraciją ir prieglobsčio teisę, kuria taip lengvai galima manipuliuoti. Pradedama suvokti, jog reikia kažką daryti. Lūžis dar neįvyko, bet bent pradėta apie tai mąstyti.“

„Europoje vis dar gajus suvokimas, kad reikia skambinti į Maskvą norint sutvarkyti tai, kas vyksta periferijoje. Taip, Putinas turi svertų tai sutvarkyti, bet ir tas sutvarkymas turės savo kainą. O kaina gali būti – geopolitinė įtaka, kokie nors mainai. Pripažįstama Rusijos išskirtinė teisė Baltarusijos atžvilgiu. Tai nėra gerai, - teigia politikas. – O didžiausias iššūkis mums būtų tuo atveju, jei siena su Baltarusija de facto taptų siena su Rusijos Federacija. Tai reikštų, kad Baltarusijos nepriklausomybės nebelieka. Nereikia kurti paskatų, kad tai nutiktų. Tą reikėtų turėti galvoje ir kai kuriems Vakarų Europos veikėjams“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)