„Šiandien yra šešta nepaprastosios padėties diena ir 45-oji ekstremalios situacijos savaitė. Šiuo metu situacija prie Lietuvos-Baltarusijos pasienio yra stabili. Incidentų yra neužfiksuota. Mūsų pareigūnams neteko panaudoti nei specialiųjų priemonių, nei specialiųjų veiksmų“, - sakė A. Bilotaitė.

Pasak ministrės, stebimos tendencijos, kad neteisėtų migrantų skaičius didėja. Šiuo metu paros vidurkis yra apie 130. Lyginant su praeita savaite, prieš įvedant nepaprastąją padėtį, tas skaičius yra ženkliai didesnis.

„Taip pat matome, kad neteisėtų migrantų grupės, kurios bando patekti, yra ženkliai didesnės, siekiančios ir iki 80 asmenų“, - sakė A. Bilotaitė.

Pasak ministrės, taip pat matoma tendencija, kad atsiranda bandymai patekti kitose vietose. Šiuo atveju – per Žagūnio užkardą.

„Čia stebime labai aktyvius Baltarusijos pareigūnų veiksmus, siekiant tuos žmones įstumti į Lietuvos respubliką“, - sakė A. Bilotaitė.

Pasak ministrės, intensyviai vyksta fizinio barjero statybos darbai. Šiuo metu yra nutiesta apie 86 kilometrus koncertinos.

„Turime informacijos, kad Turkija mums yra pažadėjusi atsiųsti apie 60-90 km. koncertinos, kuri taip pat padės aktyvinti mūsų darbus“, - sakė A. Bilotaitė.

Rengiasi bet kokiems scenarijams

Kalbėdama apie Lietuvos pareigūnų veiksmus, ministrė pažymėjo, kad visiems apgręžiamiems migrantams buvo įteikti humanitariniai paketai, suteikė pagalbą.

„Situacija tikrai atrodo sudėtinga, kai žiūrime, kas vyksta pas mūsų kaimynus lenkus. (…) Matome didžiules grupes, matome, kad koncentruoja dideli migrantų skaičiai prie pasienio kontrolės punktų. Bet taip pat noriu pažymėti, kad tiek politiniame, tiek instituciniame lygmenyje, mes nuolatos bendradarbiaujame ir dalinamės informacija su mūsų Lenkijos kolegomis, nes tai yra be galo svarbu šioje situacijoje“, - sakė A. Bilotaitė.

Ministrė informavo, kad šiuo metu vyksta ES sankcijų svarstymai.

„Tai akivaizdžiai gali sukelti veiksmų iš Baltarusijos pusės. Tą mes matome šiandieną prie Lenkijos pasienio. To galime tikėtis ir mes. Tačiau noriu pažymėti, kad rengiamės bet kokiems scenarijams, mūsų pareigūnai yra pasiruošę“, - sakė A. Bilotaitė.

Pasak ministrės, pastebimos ir suintensyvėjusios informacinės atakos, skleidžiamos melagienos.

„Šiuo atveju turime būti labai atidūs, ir reaguoti į skleidžiamą klaidinančią informaciją. Noriu dar kartą užtikrinti, kad Lietuvos ir ES siena yra uždaryta, ir visi bandantys patekti į Lietuvą neteisėtais būdais bus neįleidžiami“, - teigė A. Bilotaitė.

Migrantų apgyvendinimo centruose, pasak ministrės, pagal turimą informaciją, neramumų nėra. Situacija yra stabili, rami.

Migracijos departamentas jau yra išnagrinėjęs 2576 prašymus, liko išnagrinėti 584 prašymus. Prieglobstis yra suteiktas septyniems asmenims.

„Šią savaitę į Lietuvą yra atvykę Irako konsulai, nes turime 76 neteisėtus migrantus, norinčius grįžti į savo tėvynę. Iš jų apie penkiasdešimt yra iš Irako“, - sakė A. Bilotaitė.

Migrantų grupių prie Lietuvos sienos šiuo metu nėra

Vidaus reikalų viceministras, Nepaprastosios padėties valdymo koordinavimo komisijos vadovas Kęstutis Lančinskas teigė, kad jo vadovaujama komisija dirba intensyviai.

„Bandome prognozuoti įvykius, bet, kaip žinote, prognozuoti yra sunkiausias dalykas, kai šalia turi neprognozuojamą žmogų“, – sakė viceministras.

VSAT vadas generolas Rustamas Liubajevas paaiškino, kad nuo vidurnakčio neteisėtai į Lietuvą bandė patekti 13 migrantų.

„Mes matome sumažėjusį aktyvumą prie valstybės sienos šią naktį. Lenkijos pasieniečiai taip pat informavo, kad praeitą naktį ypatingų bandymų prasiveržti pro Lenkijos ir Baltarusijos sienos nebuvo“, – sakė pasieniečių vadas.

Šiuo metu, pasak jo, šalia Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje nėra aktyvių migrantų grupių.

„Paskutinė 9 asmenų neteisėtų migrantų grupė pasitraukė į Baltarusijos gilumą prieš valandą. Priminsiu, kad ta grupė buvo mūsų Gintaro Žagunio užkardos atsakomybės ruože“, – sakė R. Liubajevas.

R. Liubajevas paaiškino, kad didesnės grupės migrantų, kurios buvo pastebėtos savaitgalį, elgėsi taikiai.

„Nebuvo fiksuojamų provokacijų. Neteisėti migrantai deklaravo, kad nenori vykti į Lietuvą ir pėščiomis vyko prie Lenkijos sienos, kur galiausiai buvo sustabdyti mūsų Barausko užkardos ruože ir Baltarusijos pareigūnų buvo išvežti į Baltarusijos teritoriją“, – pasakojo generolas.

Kita grupė, pasak jo, taip pat nebandė aktyviai prasiveržti, vėliau pasitraukė į Baltarusijos teritorijos gilumą.

„Nei bandymų sugadinti įrenginius prie valstybės sienos, nei bandymų jėga prasiveržti per valstybės sieną fiksuota nebuvo“, – akcentavo R. Liubajevas.

Pakomentavo situaciją nepaprastosios padėties zonoje

Viceministras Vitalijus Dmitrijevas pakomentavo situaciją nepaprastosios padėties ruože.

„Kažkokių didesnių įvykių, susijusių su įvestais ribojimais, nepastebėta“, – sakė V. Dmitrijevas.

Jis priminė, kad gyventojams, galintiems vykti į nepaprastosios padėties teritoriją, būtina turėti asmens tapatybės dokumentą, dokumentus, įrodančius apsilankymo tikslą, trimo nekilnojamo turto dokumentus.

„Medžioklė nėra tas kelionės tikslas ir užsiėmimas, kuris šiuo metu yra vienas iš svarbesnių pasienio ruože“, – pateikė pavyzdį viceministras.

Iki vidurdienio į teritoriją, kurioje paskelbta nepaprastoji padėtis, pasak VSAT vado, nebuvo įleista apie 230 asmenų.

„Dauguma tų pažeidimų buvo susiję su bandymu patekti į teritoriją, kurioje paskalbta nepaprastoji padėtis, be leidimų arba be priežasties“, – paaiškino R. Liubajevas.

Jo teigimu, nemažai asmenų gavo leidimus patekti į teritoriją – vietiniai gyventojai, dirbantys minėtoje zonoje.

„Tiems asmenims nereikėtų kreiptis kiekvieną kartą vykstant į teritoriją“, – akcentavo VSAT vadas.

Generolas akcentavo, kad tranzitinis eismas minėtuose ruožuose galimas.

Tikisi bet ko

Ateities scenarijai lieka neaiškūs.

„Tendencijos gali būti visokios. Tikėtis turime bet ko. Tiems scenarijams ruošiamės iš anksto. Mūsų pareigūnai yra pasiruošę. (…) Matant, tai, kas vyksta prie Lenkijos-Baltarusijos pasienio, kaip agresyviai viskas yra daroma, tai matyt tie scenarijai gali būti bet kokie. Ir ypatingai sankcijų svarstymo kontekste mes suprantame, kad galime tikėtis dar aktyvesnio veikimo iš Baltarusijos pusės, stumiant neteisėtus migrantus į mūsų pusę“, - sakė A. Bilotaitė.

VSAT vadas papildė, kad iš atvirų šaltinių matoma, kad labai didelė neteisėtų migrantų grupė šiuo metu yra Bruzgų kontrolės punkte.

„Tą informaciją patvirtino ir mūsų kolegos, Lenkijos pasieniečiai. Tačiau, kaip buvome informuojami, Lenkijos pareigūnai dislokavo papildomas pajėgas ir technines priemones, ir bandys užkirsti kelią prasiveržimui per kontrolės punktą. Sunku prognozuoti, (…) ar nebus tie neteisėti migrantai nukreipti į Lietuvos ir Baltarusijos pasienį, dėl to turime išlaikyti pakankamai aukštą parengties lygį“, - sakė R. Liubajevas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)