VLK direktorius Gintaras Kacevičius sako, kad ketinama kompensuoti implantus, atliekant jų rekonstrukcijos operacijas po pašalinimo dėl vėžinių susirgimų ar siekiant vėžio prevencijos.

„Turime du šito klausimo sprendimo modelius. Per artimiausias savaites galėsime pasiūlyti, kaip tą klausimą būtų galima išspręsti. Naujajame PSDF biudžete šitas klausimas bus išspręstas“, – Seimo Biudžeto ir finansų komitete šią savaitę teigė VLK vadovas.

Ligonių kasos turi apsispręsti, ar pirkti krūtų implantus centralizuotai, ar didinti šiuo metu nustatytą rekonstrukcinės operacijos paslaugos įkainį, taikant priemoką už implantą.

„Tokiu atveju gydymo įstaigos įsigys implantus ir atliks rekonstrukcines operacijas, o ligonių kasos tai apmokės PSDF biudžeto lėšomis. Skaičiuojant kainas bus įtrauktos gydymo įstaigų pateiktos krūtų implantų sąnaudos“, – BNS nurodė VLK.

Šiuo metu PSDF biudžeto lėšomis apmokamos tik rekonstrukcinės krūtų operacijos, o patys implantai dėl didelės kainos nekompensuojami.

VLK duomenimis, per metus kompensacijomis galėtų pasinaudoti apie 300 moterų, o lėšų poreikis, preliminariu vertinimu, siektų apie 250 tūkst. eurų.

VLK Ekonomikos departamento direktorė Simona Adamkevičiūtė sako, jog kitąmet taip pat planuojama kompensuoti daugiau akinių lęšių (100 tūkst. eurų) ir abiejų ausų klausos aparatus (800 tūkst. eurų). Dabar kompensuojamas tik vienas aparatas.

„Akinių lęšiai bus kompensuojami, taip pat klausos aparatų kompensavimas suaugusiems abiem ausims numatomas“, – komitete pranešė VLK atstovė.

Ligonių kasos BNS teigė, kad akinių lęšiai Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis kompensuojami ir dabar. Šiais metais ir pernai jų buvo kompensuota už maždaug 30 tūkst. eurų.

Per devynis šių metų mėnesius akinių lęšiai buvo kompensuoti 160 pacientų, iš jų 16-ai vaikų – tiems, kurių geriau reginčios akies geriausiai koreguotas regos aštrumas neviršija 0,5.

Klausos aparatų suaugusiems per metus vidutiniškai kompensuojama 7,2 tūkst. VLK neturi duomenų, kiek gyventojų juos įsigydavo antrai ausiai savo lėšomis.

Kitais metais iš PSDF biudžeto ortopedijos technikos priemonių gamybos ir pritaikymo išlaidoms kompensuoti planuojama skirti 17,2 mln. eurų, tai yra 0,6 mln. eurų daugiau nei buvo skirta šiems metams (16,6 mln. eurų).

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)