Arvydas Anušauskas, krašto apsaugos ministras, „Delfi TV“ laidoje „Iš esmės“ papasakojo, kokia dabar yra situacija pasienyje ir kaip ją mato analitikai.

„Situacija šiuo atveju pačiame pasienyje, fiziniame ruože, nėra pasikeitusi, – Baltarusijos režimas ir toliau gabena migrantus į pasienį. Matosi, kad jau ėmėsi taktikos neleisti jiems telktis miestuose ar miesteliuose, tiesiog surenka autobusais ar kitu transportu ir gabena tiesiai prie sienos, jie ten ar apgyvendinami, ar kuriamos stovyklos, ir tiek. Prie fizinės sienos situacija ir toliau lieka tokia sudėtinga. Matyt, iš humanitarinės pusės tie žmonės Baltarusijoje patirs dar daug išbandymų, nes juos jau fizinė ginkluota jėga sulaiko nuo bet kokių bandymų neveikti pagal numatytą scenarijų, pavyzdžiui, grįžti į Minską, grįžti į gimtąją jų šalį, tai jie nuo to jau atgrasomi ginklu.

Kita vertus, po ketvirtadienio Lukašenkos pareiškimų galima kalbėti, kad situacija jau perėjo į kitą lygį. Matosi, kad sąmoningai kuriant humanitarinę krizę Lenkijos ir Lietuvos, Latvijos pasieniuose, per Lukašenką Rusija įsitraukia į šitą situaciją ir stengiasi išgauti didesnės naudos, sakyčiau, pačioje Baltarusijoje, ją kuo stipriau pririšdama prie Rusijos, netgi Lukašenkos lūpomis įgarsintas prašymas Rusijos pasieniečių, net karių Baltarusijos pasienyje“, – Delfi laidoje atsakė ministras.

Taip pat jis pabrėžė, kad šiuo metu Lukašenka yra kone priklausomas nuo Putino ir turi mažai pasirinkimo galimybių.

„Lukašenka jau ir anksčiau būdavo Putino kišenėje, o dabar jis susaistytas gerokai giliau. Po rinkimų klastočių Lukašenkos galimybės žaisti tą jo daug dešimtmečių žaidžiamą žaidimą praktiškai nulinės“, – pridūrė ministras.

Yra svarstančių, kad Lietuva neatsilaikytų prieš tokį migrantų kiekį, koks buvo Lenkijoje, dar blogiau būtų, jeigu migrantai būtų skaičiuojami tūkstančiais. Paklausus, ką ministras atsakytų į tokias kalbas, jis tikino, kad pajėgos yra sustiprintos ir bijoti nėra ko.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)