„Tegul eina, o ko? Tegul eina toliau. Kur nori, tegul eina, - sutartinai į klausimą, ką reiktų daryti su atvykėliais, atsako 80-metį perkopę sutuoktiniai, o Stasys priduria. - Aš dar ir kelią jiems į Vokietiją parodyčiau.“

Danguolė pasakojo prieš maždaug mėnesį susidūrusi su grupe migrantų, kai grybavo miškuose.

Grybaunu, žiūriu, keturi jauni, kūdukai. Ne visai tokie juodi, šviesesni. Vienas rieškutę šungrybių prisirinkęs, ūmėdžių, kiša man, ale imk. O aš rodau jiems, čia su antpečiais stovi, bėkit, - prisiminė pašnekovė. - Po to ėjau namo grybaudama, važiavo krašto apsauga, aš jiems parodžiau kur, tai pagavo.“

Prie sienos patekti neįmanoma

Nors gyvena netoli sienos, senolė pasakoja, kad tai vienintelis kartas, kai pavyko sutikti migrantus. Ji moja ranka, ten, už kelių kilometrų, visai prie pat sienos, Paramėlio kaime, jie atklysta dažniau ir prašo maisto.

Visgi į Paramėlio kaimą patekti šiuo metu pašaliniams neįmanoma, įvedus nepaprastąją padėtį, jis atsidūrė į draudžiamoje zonoje.

Nors ketvirtadienį žiniasklaidai ir buvo leista dirbti pasienio ruože, kelią saugantys kareiviai Delfi žurnalisto į Paramėlį vis tiek nepraleido, kadangi jis – arčiau nei kilometras iki sienos, o į šią zoną patekti uždrausta net su leidimais. Delfi turi nepatvirtintų žinių, kad čia prie sienos yra įsikūrusi migrantų grupė.

Nepaprastoji padėtis

Kol bandau aiškintis su kareiviais, galiu ar negaliu važiuoti toliau, nuo sienos žvyrkeliu prašvilpia trys įmonės „Tetas“ mikroautobusai. Ši bendrovė stato fizinį barjerą pasienyje su Baltarusija.

Kol kas 4 metrų aukščio tvora kyla tik ties Druskininkais, tačiau darbai netrukus turėtų prasidėti ir čia, A. Barausko užkardos prižiūrimoje teritorijoje. Dabar vyksta tik pasirengiamieji darbai ir tiesiama koncertina. Varėnos pasienio rinktinės vadas Virgilijus Raugalė yra minėjęs, kad ten, kur jau nutiestas fizinis barjeras, migrantai kirsti sienos nebebando, renkasi kitus kelius.

Baimės nejaučia

Tačiau Danguolė ir Stasys, kurių trobelė stovi prie pat Čepkelių raisto prieigų, o kaimas, kur gyvena, ištuštėjęs, sako migrantų visai nebijantys.

„O ko tybijoc? Pamačiau, išsigandau biškį, o po to pažiūrėjau, supratau, rodo, kad nori valgyt, atsipalaidavau. Iš pradžių nusigandau biškį, o po to rodau, kad bėkit, krašto apsauga laukia“, - juokiasi senolė.

Sutuoktiniai pastebi daugiau kareivių, ant kelio pastatytus postus, pastebėjo porą kartų praskridusį sraigtasparnį. Tai vieninteliai ženklai, kad vyksta kažkokia krizė. Be abejo, naujienas jie seka ir per televizorių.

„Rodė, Lukašenka reples davė, tai jie karpo, - pasakoja jie. - Ir vakar per žinias rodė, iš Vokietijos atvažiavo jau jų paimt, o lenkai neleido per sieną. Atvažiavo autobusas jų paimt. Tai kam tie lenkai ir lietuviai juos laiko, tegul eina, kur jie nori.“

Danguolė ir Stasys

Senoliai sako, kad gaila matyti miške šąlančius vaikus ir moteris. Pašnekovai svarsto, kodėl migrantai ryžtasi tokiai kelionei.

„Nuo ko jie ten bėga, ar nuo to karo, ar jiems ten negerai. Nuo Talibų gal bėga? Bet ne iš gero gyvenimo gi bėga. Čia gi pensija tokia maža ir vis tiek gyveni. Gal jau tikrai jiems bloga, jei čia bėga“, - pasakoja jie ir prisimena dar vieną detalę.

„Ale tai pinigų jie turi. Autolafkė pas mus penktadieniais atvažiuoja, ji visur važinėjo, ir užkardon atvažiuodavo. Tai jis sakė, o aš uždirbu, kai užkardon pas migrantus atvažiuoju“, - pasakoja Danguolė.

Migrantai suaktyvėjo

Ketvirtadienį laikinai nurimę migrantai vėl suaktyvėjo – fiksuota 110 bandymų patekti į Lietuvą. VSAT vadas Rustamas Liubajevas sakė, kad daugiausiai pažeidimų fiksuota būtent Varėnos rajone.

Čia apsauga itin sustiprinta, jei vos tik paskelbus nepaprastąją padėtį dar galėjai patekti į pasienio ruožą miško keliukais, dabar net juose stovi kareivių ar pareigūnų postai, detaliai tikrinantys kiekvieną automobilį.

Nepaprastoji padėtis

Gali būti, kad artimiausiomis dienomis situacija dar paaštrės. Socialiniuose tinkluose skelbiama, kad migrantai dabar gabenami link sienos su Lietuva.

Tokius pranešimus iš dalies patvirtina ir pasieniečiai, pasakojantys, kad nuolat Baltarusijos pusėje girdi judančią techniką, įtariama, kad ten gabenami migrantai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (320)