Ar norėtumėte mėgautis nuostabiais saulėlydžiais, ir dar už tai gauti pinigų? Tai – visai įmanoma Ukmergėje. Apie 800 eurų per metus – tiek miestas siūlo už persikraustymą į jį.

Tiesa, pasiūlymas galioja tik dirbantiems, nes žadamus pinigus būtų galima atgauti iš sumokėto Gyventojų pajamų mokesčio (GPM).

„Tai gali būti ir tie patys 800 eurų, gali būti ir daugiau, gali būti ir mažiau. Dar nuspręsime, ar nuo žmogaus atlyginimo grąžinsime dalį pinigų, kiek jis uždirba, ar nuo Ukmergės rajone esančio atlyginimų vidurkio“, – sakė Ukmergės Biudžeto ir ekonominės plėtros komiteto pirmininkas Kęstutis Zinkevičius.

Žada paramą ir būstui įsigyti

Ukmergės meras sako, kad tokių netradicinių sprendimų imasi vietos politikai, norėdami privilioti daugiau gyventojų. Žada dar ir būstą padėti įsigyti ar pasistatyti, kompensacijas valymo įrenginiams ir gręžiniams.

„Jeigu pretenduoji į valstybės remiamą pirmąjį būstą, gauni valstybės paramą. Mes tuo pačiu irgi prisidedame“, – sakė meras Rolandas Janickas.

Meras atskleidžia ir kokių žmonių nori prisikviesti. Pirmiausia, – Ukmergės jaunimo, išvykusio mokytis, kuris galėtų grįžti kurti.

„Antra, yra nemažai išeivijos, kurie yra išvykę, ir dabar dairosi, kur jiems grįžti į Lietuvą kurtis, ypač iš Anglijos, iš kitų šalių, ir, aišku, mes niekada ne prieš, kad mūsų rajone (gyventų) jau dirbantys jauni žmonės, kurie važiuoja iš kitų rajonų“, – sakė R. Janickas.

Gyventojai mato gyvenimo Ukmergėje privalumų

Patys ukmergiškiai mato daug gyvenimo Ukmergėje privalumų.

„Linksmas miestas, jaunimui truputį veiklos trūksta, bet iš tikrųjų yra linksma, ramu, jokių vagysčių. Ramus miestas“, – pasakojo jaunas vyras.

Kita pašnekovė sakė, kad šiame mieste užtenka visko, ko reikia.

„Visi didmiesčiai yra šalia, jeigu reikia. Viskas gerai, aplinka graži, yra piliakalniai, parkai“, – pasakojo moteris.

Kita Ukmergės gyventoja irgi džiaugėsi, kad miestas gražėja.

„Pramonės yra, darbo vietų yra. O ko daugiau reikia?“, – sakė ji.

Dirbti gali ir kitur

Verslas, įsikūręs Ukmergės rajone antrina, kad darbo yra, reikia tik darbuotojų. Dirbti žmonės atvažiuoja ir iš Molėtų, Anykščių, ir didesnių miestų – Vilniaus, Kauno, Panevėžio.

„Ukmergės rajono vidutinis atlyginimas, man atrodo, yra 1400 eurų. Pas įmonėje yra apie 1550 eurų(...), ir atitinka šalies pramonės vidurkį“, – sakė įmonių grupės „Baltic-American concord“ direktorius Audrius Dabužinskas.

Pasak vadovo, atlyginimas įmonėje priklauso nuo užimamų pareigų.

„Darbuotojui yra apie 1200 eurų, administracijos 2,5 tūkst. eurų vidutinis atlyginimas“, – sakė A. Dabužinskas.

Savivaldybės užsibrėžtas žmonių skaičius, kuriuos norėtų prisivilioti į Ukmergę ir jos rajoną yra kuklus – iki trisdešimties žmonių. Bet, jei kampanija bus sėkminga, anot idėjos autorių, gali būti ir keli šimtai per metus.

„Pagrindinis kriterijus bus, kad jis būtų deklaravęs gyvenamąją vietą čia, Ukmergės rajone. Šiais laikais žmogus gali dirbti ir užsienyje, bet esmė, kad gyvenamoji vieta būtų deklaruota čia, Ukmergės rajone, ir mokėtų mokesčius čia“, – sakė K. Zinkevičius.

Iš Vilniaus išvilioti nelengva

Vilniečių nuomonės apie persikraustymą į Ukmergę už 800 eurų per metus – įvairios.

„Vien tik pinigais gal nesudomintų. Reikėtų kažkokios veiklos, kažkokių įdomių vietų“, – svarstė jauna moteris.

Kitas jaunuolis sakė, kad sutiktų su tokiu pasiūlymu.

„Reikėtų turbūt svarstyti galimybę dirbti nuotoliu Vilniuje, ką dabar daug žmonių daro“, – sakė jis.

Kita jauna moteris teigė, kad greičiausiai su tokiu pasiūlymu nesutiktų.

„Vilniuje yra daugiau pramogų, daugiau žmonių, daugiau visko“, – sakė ji.

Ukmergės mero skaičiavimais, mieste dabar gyvena apie 20 tūkst. žmonių, Ukmergės rajone – apie 26 tūkstančius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (184)