Dvi didžiausios bėdos

Valdančiosios Seimo Laisvės frakcijos narys Vytautas Mitalas „Delfi TV“ laidoje „Dienos interviu“ sureagavo į Morganos Danielės žodžius. Minėto projekto iniciatorė, Laisvės partijos narė daliai valdančiųjų nepritarus mažo kiekio narkotikų dekriminalizavimui sakė, kad valdančioji koalicija turės kalbėti, kaip dirbti toliau.

„Labai apmaudu, kad Seimas parodė, kad yra užstrigęs tokiame sovietiniame supratime, kad problemų turintys ir vartojantys, priklausomybių turintys žmonės turi būti persekiojami, baudžiami ir jie turi būti sodinami į kalėjimą. Tam nuaidėjo net ir plojimai Seimo salėje, kai visi suprantame, kad problema išlieka, veikti tikrai yra ką, o tie riboto mąstymo Seimo nariai, kartais sakau draugų būryje, kad Seime yra apie šimtas valstiečių, mentalinių valstiečių, tai tas kai kuriais balsavimais pasimato. Iš tikrųjų, daugybė šalių priėmė tuos įstatymus, ir tiesą sakant tose šalyse narkotikų vartojimas mažėja, priklausomybių turinčių žmonių skaičius mažėja“, – laidos pradžioje sako V. Mitalas.

Pašnekovas tikina, kad šiuo metu koalicijoje galima įvardyti dvi didžiausias bėdas.

„Tikiuosi, kad Teisės ir teisėtvarkos komitetas parengs naują redakciją, tai aš pasiūliau padaryti, Seimas sutiko, taigi žiūrėsime, kaip bus toliau. O dabar dėl politinių dalykų ir dėl koalicijos, čia įvairiausių yra svarstymų, ką daryti, manau, kai atauš galvos, pagalvosime visi kartu, bet koalicijoje yra dvi didžiausios bėdos: agroliberalai ir krikdemai, abi šios bėdos matosi per visus biudžeto svarstymus, matosi kai kuriuose balsavimuose, kurie yra svarbesni. Jeigu kas ir turėtų traukti iš koalicijos, tai turėtų trauktis agroliberalai ir krikdemai“, – sako pašnekovas.

Vytautas Mitalas

Anot V. Mitalo, M. Danielė nesumelavo, kad gali būti svarstymų, tačiau bet kokios diskusijos vyks šalta galva tariantis su partija.

„Jos paklausė, ar bus kalbama, kažkas svarstoma, ji atsakė, kad mano, jog taip, bus. Manau, kad ji nepamelavo. Bus daug diskusijų, bet aš pasakysiu taip, kad mes tai darysime šaltomis galvomis ir tada, kai pasikalbėsime su mūsų partija. Mūsų partija į politiką atėjo ne pasėdėti, nes Seime sėdėjimas kaip žanras, riboto džiugesio dalykas, o padaryti veiksmų, kurių tikisi rinkėjai“, – sako politikas.

Maldeikis: nemanau, kad mes kalbame apie kažkokį koalicijos skilimą

TS–LKD narys Matas Maldeikis sureagavo į dienos įvykius ir sako, kad supranta tokias nuotaikas Laisvės partijoje.

„Aš visiškai suprantu tuos susijaudinimus, kurie yra Laisvės partijoje, nes įvyko, kas įvyko. Ponia Morgana Danielė daug su šiuo failu dirbo, ji atėjo su rinkimais, sakydama, kad dirbs su šiuo failu ir jiems aišku, kad yra tam tikras susinervinimas, tačiau praeis kelios dienos, atsisėsime šalta galva ir pažiūrėsime į viską ramiai ir bus kažkokie sprendimai“, – sako jis.

Anot jo, šioje situacijoje vis tik daugiau klausimų reikėtų kelti ne konservatoriams, o liberalams.

„Visų pirma, tai nėra apie Tėvynės Sąjungą, tai yra apie Liberalų Sąjūdį. Penkiasdešimt procentų frakcijos narių žiūri kitaip negu buvo susitarime koaliciniame. Čia yra daugiau jiems klausimų, o ne Tėvynės Sąjungai“, – sako politikas.

Matas Maldeikis

Paklausus, ar gali būti, kad artimiausiu metu koalicijos partneriai susės kartu ir bandys spręsti situaciją, jis tikino, kad nemano, kad dabartinė situacija veda prie koalicijos skilimo.

„Žinoma, viskas priklausys nuo Laisvės partijos politinės pozicijos, bet taip, manau, bus atsisėsta lyderių lygyje, pasižiūrėta, nes mes jau turėjome tam tikrą Partnerystės įstatymo rezultatą ir reikia kažkur įkalti kuoliukus, pažiūrėti, kur mes esame, kaip sekasi dirbti, tačiau nemanau, kad mes kalbame apie kažkokį koalicijos skilimą. Tiesiog turime aiškiai apsibrėžti, kur mes esame, kad galėtume konstruktyviai judėti toliau“, – sako politikas.

Laisvės partija yra labai patikimas koalicijos partneris. Visada, kai ateina kažkokie svarbūs balsavimai, visada žinome, kad yra balsai, visada bus ateita ir prabalsuota, bet eidami į koaliciją mes su Laisvės partija buvome apsižiūrėję, kad pas mus yra tam tikrų skirtingų pozicijų, kai kurie partijos nariai turi skirtingą požiūrį į kitą klausimą, kurį jie laiko vertybiniu, tačiau jeigu paimsime daugumą, mūsų yra penkiasdešimt Seimo narių, kurie turi kiekvienas savo politinę patirtį, įsivaizdavmą ir interesus, nerealu, kad visi visada balsuotų kaip vienas“, – sako M. Maldeikis.

Širinskienė: situacija tragikomiška

Laidoje Seimo narė Agnė Širinskienė sako, jog dabartinė situacija – gana tragikomiška.

„Tragikomiškai vyksta, nes iš vienos pusės turime tą blaivų protą, kurį rodo Tėvynės Sąjungos ir kai kurie liberalai, ir Mitalui aš nepatarčiau savo kolegų koalicijoje vadinti kažkaip ar pravardžiuoti, nes tai nepadeda pasiekti kompromiso, jeigu jis norės dar kažkokį kompromisą pasiekti, taigi yra žmonės, kurie blaiviai vertina situaciją ir supranta, kad tai, kas buvo siūloma ir ką kolega sakė, kad visas pasaulis yra įsivedęs, tai modelis, kur dekriminalizuoti visi narkotikai mažais kiekiais, yra tik keturiose Europos Sąjungos šalyse, tikrai ne visame pasaulyje.

Agnė Širinskienė, Matas Maldeikis

Natūralu, kad todėl Seimo nariai į tokį modelį žiūri labai atsargiai. Juolab, kad statistika Portugalijoje, Ispanijoje, šalyse, kur toks modelis įtvirtintas, tikrai nėra palanki. Lietuvos situacija su narkotikų prevencija, su narkotikų vartojimu yra kur kas geresnė. Taigi ar mes norime pabloginti situaciją? Natūralu, kad tiek pozicijos kai kurie parlamentarai abejojo, tiek opozicijos kai kurie parlamentarai buvo skeptiški. Tuo labiau, kad norint gydyti žmones, norint jiems padėti mes buvome siūlę kitokį modelį, tačiau jis buvo atmestas per patį pateikimo momentą“, – laidoje sako A. Širinskienė.

A. Širinskienės teigimu, kai kurie pasiūlymai jai buvo ir labai netikėti.

„Kai eini į Seimą su tokia problema, kur narkotikų dekriminalizavimas yra problema numeris vienas, o Partnerystės įstatymas – numeris du, numeris kažkuris buvo dar ir prostitucijos legalizavimas, tai, manau, jeigu tu esi politikas, turi suprasti, kad tai bus nevienareikšmiškai vertinami klausimai ir sutarimą rasti bus sunku. Tas sutarimas net yra beveik neieškomas. Pažiūrėkite, kaip šis klausimas atsidūrė darbotvarkėje – jis buvo vakare įrašytas, pati naktį atsiverčiau darbotvarkę ir radau dekriminalizavimą. Pati opozicija dar buvo planavusi, mes buvome planavę priėmimo stadijoje registruoti pataisas, mes buvome pastatyti prieš tą faktą, kad mes jau iki ryto netgi pataisų nebespėjome registruoti, nors jeigu būtume žinoję prieš avaitę, būtume tai padarę“, – laidoje sako A. Širinskienė.

Agnė Širinskienė

Anot politikės, kai kurie, jos žodžiais, vaikiški Laivės partijos ėjimai tikrai gali nepatikti koalicijos partneriams.

„Tokie vaikiški žaidimai ir toks spaudimas, ėjimas per jėga: partnerystė įtraukiame iš vakaro, narkotikų dekriminalizavimas – iš vakaro, tai, manau, tas koalicijos partneriams taip pat turėtų eiti per dantis, nes taip nėra daroma“, – sako Seimo narė.

Mitalas: iš partijos narių dabar girdžiu, kad reikia galbūt persidėrėti koalicijos sutartį

Laidoje patys žiūrovai taip pat galėjo užduoti klausimus. Vienas jų – kiek dar ilgai Laisvės partija galės kentėti šioje koalicijoje.

„Aš pasakysiu, kad mes atėjome čia daryti darbų ir akivaizdu, kad ne visi darbai sėkmingai einasi, kaip mes tikimės.

Iš partijos narių dabar girdžiu, kad reikia galbūt persidėrėti koalicijos sutartį, gal reikia iš esmės pažiūrėti į tam tikrus klausimus, paspartinti kai kurias partijos programos dalis.

Mes apie tai tarsimės. Jeigu šie klausimai atsimuš į tam tikrą sieną, tada gali būti ryškesni politiniai sprendimai“, – sako V. Mitalas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (243)