Laisvės partija tikrai įsivertins šį balsavimą ir panašiai, bet mes dabar valdome pandeminę situaciją, yra kiti dalykai, kurie labai labai svarbūs. Laisvės partija svarstys, kaip padaryti, kad Laisvės partijos programa eitų į priekį“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė A. Armonaitė, paklausta, ar daliai partnerių neparėmus pataisų gali griūti valdančioji koalicija.

Ji teigė, kad dalis partijos narių kelia klausimus „ir dėl ankstesnių balsavimų“, tad partijoje bus kalbama apie susiklosčiusią situaciją, bet taip pat pabrėžė, jog „61 balsas „už“ yra labai daug palyginti su tuo, kai mes pradėjome“.

Seimas ketvirtadienį nubalsavo prieš Laisvės partijos inicijuotas pataisas, naikinančias baudžiamąją atsakomybę už nedidelio kiekio narkotinių medžiagų įsigijimą ir turėjimą.

Už pataisas balsavo 61 Seimo narys, prieš buvo 58, septyni susilaikė. Projekto nepalaikė nė vienas opozicijos atstovas bei keli valdantieji.

„Seime yra labai daug žiaurių žmonių, kuriems atrodo normalu, kad priklausomybe sergantis žmogus yra vežamas į įkalinimo įstaigą, o ne į gydymo įstaigą pas specialistus, kuriems atrodo normalu, kad jei žmogus esi jaunas ir padarei klaidą, tau visam gyvenimui yra uždedamas kriminalizavimo štampas“, – balsavimą komentavo A. Armonaitė.

„Tu negali karjeros siekti toliau, net jeigu tau yra 18 metų ir tu dar keisi (gyvenimo būdą). Yra Seime daug žiaurių žmonių ir jiems po to balsavimo netgi norėjosi ploti, tai liūdna, baisu“, – kalbėjo Laisvės partijos vadovė.

Bet ji pabrėžė, kad parlamentarai keičia nuostatas dėl dekriminalizavimo ir dalis jų išgirdo iniciatorių argumentus.

„Matėme, kaip keičiasi žmonių nuostatos, kaip jie įsiklauso į argumentus, kaip jie pradeda dalintis argumentais su kolegomis. Seimas visiškai neuždarė šito klausimo, jis perdavė Teisės ir teisėtvarkos komitetui parengti naują redakciją, tad procesas nesibaigė, bet tą žiaurumą keisti yra sunku ir visi tai matome“, – sakė A. Armonaitė.

Minėto projekto iniciatorė, Laisvės partijos narė Morgana Danielė daliai valdančiųjų nepritarus mažo kiekio narkotikų dekriminalizavimui sakė, kad valdančioji koalicija turės kalbėti, kaip dirbti toliau.

„Manau, kad apie tai bus kalbama su koalicija. (...) Negaliu dabar atsakyti (ar Laisvės partija gali trauktis iš koalicijos – BNS), bet manau, kad tikrai bus kalbama apie tai, kaip toliau dirbs koalicija“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė ji.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigė, kad M. Danielės teiginys skamba rimtai, bet pats asmeniškai tokio siūlymo jis tvirtino negirdėjęs.

„Negirdėjau jos taip sakant, bet tai rimtas teiginys, reikės kalbėtis“, – žurnalistams sakė G. Landsbergis.

„Jaučiu, kad kolegos, koalicijos partneriai, kurie dirbo ties šiuo klausimu, telkė palaikymą, dėstė argumentus, iš tikrųjų labai daug ir nuoširdžiai dirbo, ir daugelį žmonių buvo įtikinę ne dėl kokių nors politinių aplinkybių palaikyti, o dėl to, kad tai yra svarbus klausimas. Ir kai jis nepavyksta, visada yra apmaudu“, – teigė jis.

Pasak konservatorių lyderio, pataisius projektą, jį bus galima svarstyti iš naujo.

Atsakomybės už mažo kiekio narkotikų turėjimą išbraukimas iš Baudžiamojo kodekso ir įrašymas į Administracinių nusižengimų kodeksą numatytas Laisvės partijos programoje.

Valdančiąją centro dešinės koaliciją sudaro Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija. Konservatoriai turi 50 parlamentarų mandatų, liberalai – 13, Laisvės partija – 11.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)